ULAGANJA U DOMOVE ZA STARIJE I KVALITETNU MEDICINSKU SKRB

ZA PACIJENTA DIGITALIZACIJA ZNAČI KVALITETNIJU I UČINKOVITIJU USLUGU, budući da se smanjuje potreba putovanja do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Ilustracija (S. DRESCHLER)

Stariji građani u uvjetima suvremenog života trebaju brojne i različite usluge, od smještaja u domove za starije do pomoći u kući, nabavke namirnica, prijevoza do liječnika, dostave toplog obroka, ali i mogućnost da budu aktivni kroz svoje klubove i različite organizirane aktivnosti

U proteklih pet godina Istarska županija pokazala je kako kontinuirano radi na podizanju standarda međugeneracijske solidarnosti, što najbolje potvrđuju brojne investicije u domove za starije osobe diljem Istre.

- Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njima te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno. Briga i iskazivanje interesa za osobe treće životne dobi ogleda se kroz više načina, a Istarska županija s tim ciljem sustavno provodi cijeli niz programa i projekata, ističe istarski župan Valter Flego.

Dogradnja domova

Istarska županija već dugi niz godina prepoznaje potrebu za socio-zdravstvenom zaštitom starijih osoba te je ona i prioritet Plana za zdravlje i blagostanje Istarske županije. Stariji građani u uvjetima suvremenog života trebaju brojne i različite usluge, od smještaja u domove za starije do pomoći u kući, nabavke namirnica, prijevoza do liječnika, dostave toplog obroka, ali i mogućnost da budu aktivni kroz svoje klubove i različite organizirane aktivnosti.

Poticanjem aktivnosti koje će omogućiti aktivno provođenje slobodnog vremena starijih značajno se djeluje na smanjivanje usamljenosti i socijalne izolacije starijih, doprinosi zdravlju i kvaliteti života starijih osoba. Od 2014. godine u Domu za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli radilo se na planu izrade razvojnih projekata koji bi osigurali kontinuitet u pružanju što kvalitetnijih usluga za osobe starije životne dobi. Također, poduzet je velik broj aktivnosti radi osiguranja proširenja kapaciteta Doma. S ciljem realizacije dogradnje zgrade u Krležinoj 33 izrađena je kompletna projektna dokumentacija za dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade.

Planiranom dogradnjom osiguralo bi se 70 novih mjesta za starije stanovnike grada Pule i Istarske županije. Budući objekt osigurao bi zamjenu energenta i za postojeći objekt prelaskom na zemni plin. Arhitektonski i energetski pristup u službi je i podržava suvremeni i stručni koncept u skrbi za starije osobe. Ukupna vrijednost projekta izgradnje novog krila iznosi 38 milijuna kuna, a financirat će ga Istarska županija i Grad Pula.

Gerontološki centar

U zgradi Depandanse Doma u Mažuranićevoj ulici 10, planirano je rekonstruirati objekt i adaptirati ga za dugotrajni smještaj korisnika s kapacitetom za smještaj još 30 korisnika. Ukupni kapacitet te zgrade bio bi 48 korisnika. U završnoj je izradi projektna dokumentacija nakon čega će se zatražiti izdavanje građevinske dozvole. Vrijednost ulaganja iznosi oko deset milijuna kuna i, također, će ga financirati Istarska županija i Grad Pula.

Istovremeno s ovim aktivnostima, izvršena je vrijedna energetska obnova ove dvije zgrade u čemu je prije svega učestvovala Istarska županija uz djelomično učešće Fonda za energetsku učinkovitost. Izmijenjena je sva vanjska bravarija, izrađene su nove fasade s kvalitetnom izolacijom te su izmijenjeni i sunčevi kolektori na zgradi u Krležinoj 33.

- Radi potrebe razvoja socijalnih usluga u lokalnoj zajednici i daljnjeg razvoja izvaninstitucionalnih usluga pokrenut je rad Gerontološkog centra Vila Trapp u Puli. Inicijalna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda. Nakon toga osigurana je održivost rada Gerontološkog centra te se danas pružaju usluge Dnevnog boravka za novih 20 korisnika i u okviru radionica Senior kluba za još sto osoba starije životne dobi, napominje Flego.

Radi se i u Rovinju. U Domu za starije osobe "Domenico Pergolis Rovinj" uz podršku osnivača Istarske županije, u posljednjih se pet godina kontinuirano ulaže u opremu i investicijsko održavanje. U tom razdoblju ukupno je uloženo 2,7 milijuna kuna za nabavu opreme i u investicijsko održavanje zgrade. Od značajnijih ulaganja valja spomenuti cjelokupnu rekonstrukciju krovišta, rekonstrukciju petnaestak kupaonica korisnika i zajedničkih sanitarnih čvorova koje su u potpunosti adaptirane i prilagođene, zamjenu stolarije te nabavu opreme i uređaja.

- U posljednjih pet godina najznačajnija investicija je zasigurno dogradnja i rekonstrukcija ovog doma, koja u odnosu na dosadašnje dugogodišnje iskustvo u pružanju usluga socijalne skrbi u lokalnoj zajednici predstavlja veliki iskorak. Naime, dogradnjom se, osim postojećih oblika skrbi, uvode i potpuno nove usluge, a to su otvaranje Dnevnog centra i Odjela za oboljele od alzheimera i drugih demencija, naglašava župan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna, a financiraju ga Istarska županija i Grad Rovinj, svaki s 15 milijuna kuna.

Dom u Raši

Dom za starije osobe Raša uz potporu Istarske županije nastoji podizati kvalitetu i obim pruženih usluga osobama treće životne dobi te im omogućiti dostojanstvenu starost zadovoljavanjem njihovih životnih i socijalnih potreba. Istarska županija kontinuirano ulaže u opremu i investicijsko održavanje Doma za starije osobe Raša. Posljednjih je godina, tako uloženo oko 1,2 milijuna kuna za nabavu opreme, investicijsko održavanje zgrade te za izradu projektne dokumentacije za nadogradnju Doma.

Projekt dogradnje Doma za starije osobe Raša obuhvaća dogradnju i opremanje jednog kata, ugradnju lifta, adaptaciju prizemlja i prvog kata, uređenje prostora za dnevni boravak i nabavu nove opreme. Dogradnja je nužna radi osiguravanja uvjeta za pružanje usluga postojećim korisnicima stalnog smještaja, čime bi se podigao standard kvalitete te bi se uložilo u razvoj izvaninstitucionalnog oblika skrbi u vidu dnevnog boravka za 20 korisnika. Investicija je planirana tijekom ove i iduće dvije godine, a projekt će financirati Istarska županija, dok će dio opreme sufinancirati Općina Raša.

Ambulanta u Vodnjanu

Među brojnim i vrijednim ulaganja na području zdravstva i socijalne skrbi u Istri, značajni su i oni Istarskih domova zdravlja, čiji je osnivač Istarska županija. Prema riječima istarskog župana Valtera Flega, u pripremi su dva velika projekta čija će realizacija značajno doprinijeti kvaliteti primarne zdravstvene zaštite u Istri, a riječ je o izgradnji zdravstvene stanice u Vodnjanu te obnovi radiološke opreme s digitalizacijom.

- Tadašnje ordinacije u Vodnjanu zbog derutnog stanja, veličine i lokacije na kojoj su se nalazile nisu udovoljavale potrebama adekvatne zdravstvene skrbi za građane. Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan su zajednički prepoznali potrebu za izgradnjom i opremanjem novih ordinacija koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Grada Vodnjana. S tim smo ciljem, u veljači 2017. godine potpisali Sporazum o izgradnji i opremanju novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu, prisjeća se župan Flego dodajući da je zdravstvena stanica u Vodnjanu prvi zdravstveni objekt izgrađen u Istri nakon gotovo 30 godina.

Sam objekt zdravstvene stanice ima 360 metara kvadratnih, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre te prostori djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta bit će i prostor za zdravstvenu edukaciju.

Izgradnja nove zdravstvene stanice u Vodnjanu rezultat je, dakle, sporazuma o zajedničkom ulaganju Istarske županije, Grada Vodnjana i Istarskih domova zdravlja. Grad Vodnjan je ustupio zemljište, financirao izradu projekta i uređenje okoliša, te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom, bez naknade na rok od 35 godina. Istarska županija i Istarski domovi zdravlja financiraju, u jednakim omjerima, izgradnju i opremanje zgrade. Istarski domovi zdravlja su za izgradnju zgrade osigurali sredstva kreditnim zaduživanjem na 7 godina, čiju će otplatu, u jedinkom omjeru, dijeliti Istarski domovi zdravlja i Istarska županija. Vrijednost investicije je 4,7 milijuna kuna.

Digitalizacija

Kao drugi vrijedan projekt u tijeku, župan Flego navodi onaj digitalizacije radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja. Cilj projekta je dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo gdje, te racionalizacija poslovanja. Istodobno, za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu budući da se smanjuje potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda.

- Posljednjih godina je u velikom dijelu obnovljena ultrazvučna dijagnostika, a u ovoj godini nabavit će se još četiri nova UZV aparata ukupne vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, za ispostave Buzet, Umag, Pazin i Poreč. Obnova radiološke opreme s digitalizacijom je financijski najveći projekt od osnivanja Ustanove 2004. godine, a vrijedan je 8,7 milijuna kuna, ističe Flego.

Konkretno, projektom će se u svim ispostavama obnoviti kompletna radiološka oprema i uvesti digitalna tehnologija, koja u odnosu na postojeću pruža višu kvalitetu slike, manje zračenje, kao i mogućnost arhiviranja slikovnog zapisa. Jedinstveni informatički sustav će povezati sve radiološke kabinete u Ustanovi, s mogućnošću povezivanja s bilo kojom drugom ustanovom u zemlji i inozemstvu.

Također, predviđena je nabava jednog digitalnog mamografa s tomosintezom, za što je iz proračuna Istarske županije izdvojeno 800 tisuća kuna. Dodatnih 800 tisuća kuna za navedeni su projekt izdvojili Istarski domovi zdravlja iz redovnog poslovanja, dok će se ostatak osigurati kreditnim zaduživanjem na rok od 10 godina, za što je dobivena suglasnost Skupštine Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of