LIJEPE VIJESTI

Za 80 zaposlenih osoba s invaliditetom 23 poslodavca u Istri dobila su ČETIRI MILIJUNA KUNA POTPORA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Tekop Nova traži nove klijente jer su im otpali neki poslovi s hotelijerima (Milivoj MIJOŠEK)

Tekop Nova traži nove klijente jer su im otpali neki poslovi s hotelijerima (Milivoj MIJOŠEK)


Poslodavci mogu koristiti subvenciju plaće osobe s invaliditetom u rasponu 10-70 posto osnovice plaće, odnosno od 406 do 2.843 kune po osobi, mogu dobiti do tri tisuće kuna za zaposlene u zaštitnim i integrativnim radionicama, ali i sufinanciranje troškova obrazovanja osobe s invaliditetom ili prilagodbe radnog mjesta i to u visini stvarnih troškova, maksimalno do 162 tisuće kuna

U Istarskoj je županiji do kraja svibnja bilo zaposleno 80 osoba s invaliditetom i to kod 23 različita poslodavca kojima su isplaćene potpore u visini od četiri milijuna kuna, rečeno je na jučerašnjoj videokonferenciji koju je na temu poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom i ispunjenja kvote na zamjenski način organizirala HGK - Županijska komora Pula.

Kako je u uvodu naglasila "domaćica" konferencije Jasna Jaklin Majetić, predsjednica pulske komore, o ovoj važnoj temi treba raspravljati da bi se senzibilizirala javnost ali i upoznali svi poslodavci koje im se sve mogućnosti nude prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Brojne potpore

Na videokonferenciji predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) predstavili su tako sve poticaje koje poslodavci mogu ostvariti zapošljavanjem ove kategorije radnika. Također, s obzirom na zakonsku obavezu određenih poslodavaca na kvotno zapošljavanje (Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom), pojasnili su kako se može ostvariti ispunjenje kvote na zamjenski način, bez zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Potpore je predstavila rukovoditeljica Službe za zapošljavanje i poticaje Ana Marinović iz ZOSI-ja navodeći da poslodavci, među ostalim, mogu koristiti potporu subvencija plaće osobe s invaliditetom u rasponu od 10 do 70 posto osnovice izračuna za pojedinu osobu s invaliditetom, odnosno od 406 do 2.843 kune po osobi, mogu dobiti do tri tisuće kuna za zaposlene na zaštitnim radnim mjestima u zaštitnim i integrativnim radionicama, ali i koristiti potporu za sufinanciranje troškova obrazovanja osobe s invaliditetom ili za prilagodbu radnog mjesta i to u visini stvarnih troškova, maksimalno do 162 tisuće kuna.

Također im se sufinanciraju troškovi prilagodbe uvjeta rada, ali i naknade u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za osobe s invaliditetom zaposlene iznad propisane kvote. I na kraju, mogu koristiti potporu za održivost samozapošljavanja osoba s invaliditetom od tisuću kuna i novčanu nagradu od 1.218 kuna za zapošljavanje izvan kvote. Posebna sredstva odobravaju se poslodavcu za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom, za nabavu novih tehnologija i opreme, ulaganje u znanja, izgradnju, širenje ili obnovu poslovnog prostora.

Nebojša Grmuša iz ZOSI-ja naglasio je da se obveza kvotnog zapošljavanja može ispuniti zapošljavanjem osoba s invaliditetom, ali i korištenjem zamjenske kvote, plaćanjem novčane naknade radi nezapošljavanja osoba s invaliditetom ili kombinacijom navedenih načina.

Suradnja sa zaštitnim radionicama

- Ispunjenje kvotne obveze zamjenskim putem predviđa mogućnost da obveznik zaključi ugovor o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava, zatim sa zaštitnom ili integrativnom radionicom, odnosno trgovačkim društvom, zadrugom ili udrugom u kojima više od polovine radnika čine osobe s invaliditetom, primi na obavljanje prakse učenike s teškoćama u razvoju ili studente s invaliditetom, nabrojio je Grmuša.

Upravo ovakav način ugovora o poslovnoj suradnji imaju sklopljene brojne istarske tvrtke, o čemu je govorila direktorica Zaštitne radionice Tekop Nova Mihaela Zubić.

- Mi smo u Istri, ali i šire, prepoznati kao zaštitna radionica koja može isporučiti kvalitetan proizvod što nam omogućuje da uspostavljamo ugovore o kvotnoj suradnji i za razne tvrtke šivamo, primjerice, radna odijela, navela je direktorica dodajući da nije bilo penala koje plaćaju tvrtke koje su obvezne ali ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom, oni ne bi imali ovako dobre uvjete rada, jer se upravo taj novac slijeva u ZOSI i kroz natječaje vraća osobama s invaliditetom. Zubić je naglasila da su ove godine već potpisali 25 ugovora o kvotnoj suradnji.

- Vrlo smo ponosni na našu zaštitnu radionicu. Nažalost, dio njihova poslovanja bio je vezan uz hotelijere. Zbog aktualne situacije s koronavirusom ti su ugovori otkazani i radionica mora pronaći nove poslove i dobiti nove klijente da bi zadržala stabilnost poslovanja, kazala je Jaklin Majetić pozivajući sve poslodavce da, ako već ne zapošljavaju osobe s invaliditetom, na ovaj način ispoštuju pravilnike i od zaštitne radionice naruče što im treba.

U raspravu se uključila i vlasnica Punkta Danijela Maružin podsjećajući da se radi o jedinstvenom društvenom poduzeću koje je niknulo iz entuzijazma i želje da se osobama s invaliditetom putem rada omogući kvalitetan život.

- Iako plivamo na zahtjevnom tržištu, sretni smo što smo s dvoje zaposlenika došli na njih 11. Krenuli smo i s ekološkom poljoprivredom koja će otvoriti nova radna mjesta, a da smo prepoznati po onome što radimo, osim nagrada koje nam stižu, potvrđuje i činjenica da nam se za rad javljaju i osobe iz drugih dijelova zemlje, kazala je Maružin.

Tehnomont preko kvote

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici raznih tvrtki koje posluju u Istri, Calucema, Holcima Hrvatska, Tehnomonta…, koji su podijeliti svoja iskustva dobre prakse i poslovne suradnje sa Zaštitnom radionicom Tekop Nova čiji su osnivači Grad Pula i Istarska županija. Tako je Agata Dajčić iz Tehnomont grupe kazala da je Tehnomont čak premašio kvotu u zapošljavanju osoba s invaliditetom, dok Tehnomont brodogradnja nabavlja kvalitetna odijela od Tekop Nove. Istaknula je da se ti radnici ni po čemu ne razlikuju od ostalih, dapače, neki imaju i bolje rezultate od prosjeka, kazala je Dajčić, ističući primjer gluhonijemog radnika koji radi na CNC stroju.

I Calucem, i to od 2018. godine, u zamjenu za kvotu naručuje odijela za svoje radnike od Tekop Nove, dok je Holcim umjesto kvotnog zapošljavanja korisnik zamjenske kvote i to putem ugovora s tvrtkom AZK iz Varaždina koju je osnovala osoba s invaliditetom.

U gradskoj upravi radi troje osoba s invaliditetom

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci kaže da poslodavci još uvijek nisu dobro upoznati koje su im sve mogućnosti prilikom zapošljavanja osobe s invaliditetom i kako mogu udovoljiti potrebnoj kvoti.

- Kada govorimo o gradskoj upravi, ona ima 174 zaposlenika i trebali bismo imati zaposleno šest osoba s invaliditetom. Mi ih trenutno imamo troje, dok za ostale plaćamo novčanu naknadu, takozvane penale od 812 kuna po osobi, kazala je Puh Belci, dodajući da se kod Tekop Nove naručuju i radna odijela za gradska poduzeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter