VODNJAN

Tete plaću moraju dobiti i onda kada djeca ostanu kući


U prošloj je godini gradski Dječji vrtić "Petar Pan" iz Vodnjana, koji svoje odjele ima i u Galižani i Peroju, potrošio više od 5,8 milijuna kuna.

Kako je rekla Gledis Karamatić iz te predškolske ustanove, predstavljajući Gradskom vijeću Vodnjana financijski izvještaj, rashodi za zaposlene iznosili su lani 4,1 milijun kuna, od čega se 80 posto, ili 3,3 milijuna kuna, pokriva iz proračuna Grada Vodnjana. Financijsko je izvješće "Petra Pana" usvojeno jednoglasno, ali ne bez pitanja i rasprave.

- Zanima me zašto se plaća pohađanje vrtića kada je dijete bolesno, a kad je na odmoru 350 kuna za čuvanje mjesta, pitala je vijećnica HSU-a Evelina Biasiol-Brkljačić.

- Cijene vrtića određene su prema odluci Gradskog vijeća iz 2015. godine. One ne ovise o nama, mi ne možemo donijeti pravilnik koji bi bio u koliziji s odlukom Gradskog vijeća, rekla je Karamatić. Objasnila je i da "Petar Pan" radi 12 mjeseci u godini, uključujući i ljeti, te da djeca mogu cijelu godinu biti u vrtiću. Kada dijete nije u vrtiću, navela je Karamatić, plaća se upola manja cijena pohađanja.

- Grad financira vrtić s 3,5 milijuna kuna i više od toga nismo u mogućnosti odvojiti. Tete u vrtiću rade i moraju dobiti plaću svaki mjesec, pa i preko ljeta kada djeca ne idu u vrtić. Mi možemo donijeti odluku da izdaci za vrtić budu veći, ali to znači da ćemo smanjiti proračunska sredstva kulturi i nečem drugom, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

"Petar Pan", na osnovi sati rada ima 41 zaposlenog, a na osnovu brojnog stanja krajem godine 43. Zadnjeg je dana prošle godine imao i 327 tisuća kuna obveza prema radnicima (bruto plaće za prosinac) i 88 tisuća kuna za materijalne rashode i obveza prema dobavljačima. U tome su se nalazili i dio troškova radova na vrtiću u Galižani. Vitasović je objasnio da su radovi isprva iznosili 150 tisuća kuna, kasnije su se troškovi popeli na 180 tisuća kuna, a izvođaču je do konca godine plaćen samo prvotni dio.

Za višak prihoda od 88 tisuća kuna, koji će se prenijeti u sljedeću poslovnu godinu za financiranje redovne djelatnosti, Karamatić je navela da se radi samo o stanju na taj zadnji dan godine. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini