GRADSKO VIJEĆE

VRSAR: U ovoj godini prihodovano tek 10 posto prihoda

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ

Ostvareni prihodi za prvih šest mjeseci 2020. godine iznose 5,7 milijuna kuna, što je tek 50 posto prihoda ostvarenih u istom razdoblju prošle godine kada su iznosili 11,5 milijuna. Usprkos tome, redovno su se podmirivali troškovi nužni za funkcioniranje Općine, Dječjeg vrtića, Umjetničke škole, produženog boravka te plaćanje ranije ugovorenih poslova

Činjenica da se u drugoj polovici kolovoza na području Općine Vrsar prvi puta pojavila zaraza koronavirusom, rezultirala je održavanjem sjednice Općinskog vijeća elektronskim putem, na kojoj je od 11 koliko broji Općinsko vijeće, glasalo devet vijećnika. Na dnevnom redu, između ostalog, našao se prošlogodišnji proračun, ali i poslovanje društva "Montraker".

Izvršenje proračuna

Bez primjedbi prihvaćen je dakle godišnji izvještaj o radu trgovačkog društva u vlasništvu Općine "Montraker" za 2019. godinu. Prošle godine prihodovali su 24,3 milijuna kuna, dok su rashodi bili 21,7 milijuna čije je neto dobit nakon oporezivanja 2 milijuna kuna. Poduzeće je zapošljavalo 40 stalnih radnika i 14 sezonaca, a tijekom ljetnih mjeseci, preko ugovora sa studentskim servisom i srednjim školama, zapošljavao je dodatnih 26 učenika, odnosno studenata.

Iz godišnjeg izvještaja o ostvarenju proračuna za 2019. godinu vidljivo je da je Općina Vrsar ostvarila prihode od 32,7 milijuna kuna što, s prijenosom od 14,9 milijuna iz 2018. godine čini ukupno 47,5 milijuna kuna. Ukupno je potrošeno 45,5 milijuna pa je višak od 2 milijuna kuna prenijet u ovu godinu. Izvješće je prihvaćeno uz glas protiv HDZ-ovog vijećnika Slavka Pavišića koji je glasao i protiv izvješća o izvršenju Programa održavanja i građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu. Iz izvješća je vidljivo da je za održavanje komunalne infrastrukture utrošeno 6,1 milijuna kuna, dok je za izvršenje programa izgradnje infrastrukture utrošeno dodatnih 13,4 milijuna kuna.

U izvještajnom razdoblju za prvih šest mjeseci, na koje se referiralo u polugodišnjem izvještaju o ostvarenju proračuna za 2020. godinu, posljedice krize, kao i mjere pomoći građanstvu i gospodarstvu utjecale su na smanjenje ostvarenih prihoda u odnosu na isto razdoblje lani. Stoga ostvareni prihodi za prvih šest mjeseci 2020. godine u iznosu od 5,7 milijuna kuna, čine tek 50 posto prihoda ostvarenih u istom razdoblju prošle godine kada su iznosili 11,5 milijuna, a to je istovremeno tek 10,3 posto ukupno planiranih godišnjih sredstava za ovu godinu. Usprkos tome, redovno su se podmirivali troškovi nužni za funkcioniranje Općine, Dječjeg vrtića, Umjetničke škole, produženog boravka u OŠ, ranije ugovorenih poslova, prvenstveno za investicije sufinancirane iz EU fondova (vrtić, reciklažno dvorište, KLIM Kontija).

Zakup zemljišta

Uredno su isplaćivane i stipendije učenicima i studentima te sufinanciran zdravstveni sustav (Opća bolnica Pula, dodatni timovi Hitne medicinske pomoći, smještaj liječnika i drugo). U tom polugodišnjem razdoblju ostvareni su rashodi od gotovo 13 milijuna kuna. Ostvareni manjak prihoda u odnosu na ostvarene rashode, nedvojbeno će se pokriti iz povrata odobrenih bespovratnih sredstava u drugom polugodištu ove godine.

S glasom protiv vijećnika Pavišića, prihvaćena je i odluka da se dio naplaćenih sredstava komunalne naknade i komunalnog doprinosa može koristiti i u druge namjene, različite od namjene za koje se koriste u uobičajenim okolnostima. Jednoglasno je prihvaćena odluka kojom Općina daje u zakup poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu, a nakon provedenog natječaja, trojici ponuditelja: OPG-u Pelo Mikulić iz Gradine i to jedanaest čestica na k.o. Gradina i k.o. Lim, za iznos od 1.420 kuna godišnje zakupnine, Krešo Anđelku tri čestice na području k.o. Vrsar za iznos od 901 kune godišnje zakupnine i "Agrolaguni" d.o.o. Poreč 23 čestice na području k.o. Vrsar za iznos od 80.697 kuna godišnje zakupnine. Općina će ove odluke dostaviti Istarskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede, nakon čijih suglasnosti ugovore ovjerava Državno odvjetništvo. Nitko nije dao primjedbu ni na izvješće općinskog načelnika za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini