VRH

"VRHUVŠĆINA, MILI KRAJ" ODRŽANA U OSMOM IZDANJU: Ljubav prema tradicijskoj glazbi prenosi se iz generacije u generaciju

Vrhuvsku manifestaciju već je tradicionalno svojim nastupom zaokružila Vokalna skupina "Vetta" iz Vrha. "Istra, Slovenija, Karlovac, Šibenik, se su to ubašle Vettice. I ne samo to, anka nagrade pernesle doma, i to tri međunarodna srebra"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


"Vrhuvšćina, mili kraj", svojevrsnu himnu Vrhuvšćine, koju potpisuje velečasni Mario Žmak, izveo je Crkveni zbor župe Vrh uvodeći u istoimenu lipanjsku manifestaciju koja je u svom osmom izdanju ispred Društvenog doma u Vrhu okupila brojne izvođače i još brojnije posjetitelje.

Vrhuvšćina je poznata po izvođačima koji baštine glazbenu tradiciju svojih starijih, kao i poklonicima tog segmenta generacijskog naslijeđa.

Mlad i perspektivni zbor

Lipanjsku manifestaciju na mjesnom govoru vodila je Ines Marušić te za crkveni zbor rekla da je "počev kantat još sedundesjetih let kada su kantali samu muški. Puar let ponjer, u zbor su prišle i dikajine i eko ih, pedeset let ponjer, i daje aktivni i složni. Vrhuvska župa je ena ud retkih ki se more pohvalit da ima toku mladi i perspektivni zbor katjeri osim saka nedeja na maši, stori samostalni koncert i kantva na drugin koncertima. Voditelji zbora su bile velečasni Mario Žmak i Ivan Štoković koji je 2017. vodstvo prepustiv članici zbora, Leani Paladin."

Petar i Karlo Samsa iz Marčenegle (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dobrodošlicu je svima zaželio predsjednik Mjesnog odbora Vrh Kristijan Majcan. Na pozornicu je stupio najmlađi mužikant 9-godišnji harmonikaš Rafael Černeka iz Barušići, a potom i 10-godišnji Aleksandar Marušić iz Marčenegle. Zapjevali su osnovci, učenici nižih razreda Područne škole Vrh, kao i Laura Sirotić iz Medveje, a uslijedio je nastup brojnih mladih harmonikaša. Zasvirali su tako braća Petar i Karlo Samsa iz Marčenegle, Toni Jermaniš iz Kijeke, Luka Pastorčić iz Luskići, Manuel Marušić iz Barušići, Matej Paladin iz Gregorići, Matija Šćulac iz Šćulci i Neven Majcan iz Marčenegle.

Ljepote Buzeta i Vrhuvšćine

Predstavila se gostujuća folklorna sekcija Glazbenog društva "Sokol" Buzet pod vodstvom umjetničke voditeljice Branke Silić. U sklopu folklora djeluju i kantadurke, "dikajine katjere svojim dvoglasnim kantanjem obogaćuju gotovo saki njihov nastup. Bez mužike ne bi bilo ni pljesa, pa toku na sen probami plesače prati zvuk harmonike i bajsa, a dikak bot i drugi tradicionalni instrumenti: klarinet, mih i violina".

Plejada mladih harmonikaša (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Vrhuvsku manifestaciju već je tradicionalno svojim nastupom zaokružila Vokalna skupina "Vetta" iz Vrha pod vodstvom Leane Paladin. "Istra, Slovenija, Karlovac, Šibenik, se su to ubašle Vettice. I ne samo to, anka nagrade pernesle doma, i to tri međunarodna srebra. Luani su proslavile deset let postojanja i rada, osvojile nagrada Grada Buzeta i snimile spot. Pukazale su se ljepote Buzeta i Vrhuvšćine, da celi svet vidi. I zbog tega nas sturile još ponosnijima" poručila je voditeljica programa Ines Marušić.

Vokalna skupina "Vetta" organizator je vrhuvske manifestacije koju su svojom podrškom omogućili Grad Buzet, Mjesni odbor Vrh, Data biro, Pekara Ošo, Zoran Rašpolić i obitelj Majcan iz Vrha.

Ispred Društvenog doma u Vrhu (Snimila Gordana Čalić Šverko)Vrhuvski osnovci (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater