SKUPLJA VODA I ODVOZ SMEĆA

VODOVOD I HERCULANEA NAJAVLJUJU RAST CIJENA USLUGA: Evo kada građani mogu očekivati više iznose na uplatnicama

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Uskoro skuplja voda i odvoz smeća (Snimio Milivoj Mijošek)

Uskoro skuplja voda i odvoz smeća (Snimio Milivoj Mijošek)


Od 1. lipnja Vodovod Pula će obračunavati nove cijene te očekuju da će novi računi biti veći za 6,5 posto, a Herculanea je najavila da novi cjenik uvodi tijekom ljeta 2022. te da će naknadno objaviti nove, više cijene. Spirala inflacije obuhvaća sve više tvrtki koje građanima nude svoje usluge ili proizvode te se to reflektira na smanjenu kupovnu moć građana. Jer, ne bi bio udar na novčanik ako poskupi jedan ili dva proizvoda. Problem je što rast cijena goriva utječe na poskupljenje hrane, usluga, režija…      

Sve je to utjecalo na odluke čelnika dva pulska komunalna poduzeća da povećaju cijene svojih usluga.

Robi Fuart, direktor Herculanee veli da će se novim cjenikom mijenjati način obračuna minimalne javne usluge, a krajnji je cilj povećanje količina odvojeno prikupljenog otpada te smanjenje količina miješanog komunalnog otpada.

- Osim uvođenja jedinstvene cijene minimalne javne usluge, cjenikom su predviđeni popusti za edukaciju, korištenje reciklažnog dvorišta te popusti za korisnike koji nisu kućanstva, a predaju manje količine miješanog komunalnog otpada, naglašava Fuart.

Dean Starčić, direktor Vodovoda kaže nam da drastično povećanje cijene električne energije utječe na kompletan sustav distribucije vodoopskrbe pa je bilo nužno korigirati cijene vodnih usluga za sve kategorije korisnika vodnih usluga.

- S obzirom na inflaciju i svakodnevno povećanje troškova energenata, sirovina i materijala te ostalih troškova poslovanja, zbog povećanja cijena na globalnom tržištu, nužno je povećanje cijene vodnih usluga u varijabilnom i fiksnom dijelu vodnih usluga javne vodoopskrbe, a sve u cilju održavanja kvalitete usluga prema korisnicima, veli Starčić te objašnjava koliko će porasti cijene za korisnike. "Povećanje će iznositi 12,47 kuna, odnosno 6,5 posto za prosječnu mjesečnu potrošnju (10 četvornih metara vode) po stambenom prostoru, dok će za gospodarstvo povećanje iznositi 14,69 kn odnosno 5,6 posto".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum