DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA

VODNJAN: Mjesto najkvalitetnijih i nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Detalj s prijašnjih izdanja manifestacije (D. ŠTIFANIĆ)

Detalj s prijašnjih izdanja manifestacije (D. ŠTIFANIĆ)


Manifestacija u Vodnjanu doprinijela je predstavljanju vrhunskih rezultata, a dobrobiti manifestacije, osim proizvođača maslinovih ulja, imaju i svi uključeni koji dolaze na Dane mladog maslinovog ulja, bilo oni koji dolaze predstaviti svoje proizvode, usluge ili steći nova poslovna poznanstva, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović

Vodnjan slavi mlado maslinovo ulje i donosi svake godine jednu posebnu, drugačiju priču koja je prepoznatljiva ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. "Dane mladog maslinovog ulja" prepoznaju i njezini partneri i prijatelji iz Hrvatske i šire. Upravo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljena nadolazeća 15. manifestacija po redu koja će se tijekom vikenda održati u Vodnjanu. O programu su govorili gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, predsjednica Udruge Agroturist Vodnjan Ester Geissa Đurić i direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana Morena Smoljan Makragić.

Mjesto susreta i promocije

U uvodnom dijelu gradonačelnik Vitasović zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj organizaciji i podržali manifestaciju te najavio da je ove godine planiran vrlo bogat, intenzivan i atraktivan program.

- Već nekoliko desetljeća Vodnjan je prepoznatljiv kao područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Manifestacija u Vodnjanu doprinijela je predstavljanju tih vrhunskih rezultata, a dobrobiti manifestacije, osim proizvođača maslinovih ulja, imaju i svi uključeni koji dolaze na Dane mladog maslinovog ulja, bilo oni koji dolaze predstaviti svoje proizvode, usluge ili steći nova poslovna poznanstva. Počeli smo sa šatorom od dvjestotinjak kvadrata, a danas mjerimo površinu od 2.000 kvadrata gdje će se okupiti najbolji proizvodi iz šire regije, rekao je gradonačelnik Vodnjana.

U subotu i nedjelju organizirani su obilasci nacionalnog, kolekcijskog i matičnog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina, dok su obilasci gastro i degustacijskih lokacija na usluzi tijekom cijele manifestacije. Upravo se na edukacijsku notu manifestacije osvrnula predsjednica Udruge Agroturist Vodnjan Geissa Đurić, ali i istaknula da su ove godine smanjene količine maslinova ulja Vodnjanštine, ali su zato vrhunske kvalitete.

Ponuda stotinjak izlagača

- U programu su tako predavanja s interesantnim temama, sva će se održati u Centru za obuku mladih maslinara na Trgu javne vage broj 22. Pokrit će se teme od zaštite i prerade maslina te dobivanja maslinovog ulja do tema koje povezuju uporabu maslinovog ulja u kozmetici i za zdravstvene potrebe, rekla je Geissa Đurić te naglasila da se detalji trodnevnog programa nalaze na web stranici udruge.

Pod šatorom koji se prostire na oko 2.000 kvadrata, svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, od proizvođača maslinovih ulja do proizvođača drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, dok će stručnjaci iz Oil Bara tijekom vođenih degustacija odgovoriti na sva pitanja vezana uz mlada maslinova ulja. Najbolji kuhari i chefovi iz Istre i Kvarnera nudit će cjelodnevni gastro-show pa će prvi dan, u petak, predstaviti kako se istarska kuhinja razvijala kroz godine, vrhunski chef Robert Perić ugošćuje Denia Srdoća, najmlađeg hrvatskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, dok će se u subotu moći degustirati jela iz cooking showa Davida Skoka. Zadnji dan festivala kuhat će Dragan Jovanović s početkom u 17 sati.

Direktorica TZ-a Vodnjana pozvala je sve zainteresirane na svečano otvorenje manifestacije u petak, 15. studenoga, u 12 sati.

Inauguracija Moccenijeve skulpture

Kako je najavila Morena Smoljan Makragić, prije samog otvorenja manifestacije, održat će se svečana inauguracija skulpture na lokaciji kružnog toka Vodnjan-jug. Riječ je o skulpturi naziva "Ulika - All'ulivo", autora Gualtiera Moccenia i Simonea Becka Moccenia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater