DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA U VODNJANU

SVAKA GODINA JE DRUGAČIJA, DA NIJE O ČEMU BI MASLINARI RASPRAVLJALI: TKO JE RADIO, TAJ JE I BRAO U sto godina ista ulika daje stotinu različitih okusa uljaUlja su ove godine po intenzitetu mirisa i okusa blaža. Izraženija je gorčina nego pikantnost. Zašto? To bi znanost trebala reći. U 100 godina jedna će te ista ulika dati sto različitih okusa, a sve to ovisi i o vjetru i o kiši, o sunčanim danima, gnojidbi, rezidbi…, ispričao nam je Goran Mühlstein iz Oil bara

Ulja su ove godine po intenzitetu mirisa i okusa blaža. Izraženija je gorčina nego pikantnost. Zašto? To bi znanost trebala reći. U 100 godina jedna će te ista ulika dati sto različitih okusa, a sve to ovisi i o vjetru i o kiši, o sunčanim danima, gnojidbi, rezidbi…, ispričao nam je Goran Mühlstein iz Oil bara na 14. Danima mladog maslinovih ulja što se još danas odvijaju u Vodnjanu.

Oil bar je mjesto s kojeg bi i trebalo započeti obilazak fešte posvećenoj mladom ulju. Mühlstein (sugerira da ima prigodno prezime - na njemačkom ono znači žrvanj) s ekipom već deset godina zaprima ulje izlagača da bi im ga na stručan način predstavili kakva su, koje su im kvalitete, ali i mane.

- Tko ove godine nije radio u masliniku imao je štete, ali ljudi su sve educiraniji, štitili su ulike i spasili su se od štetnika. Iz godine u godinu diže se kvaliteta ulja, zaključuje Mühlstein.

Novi proizvodi

Nakon što je u petak, po svečanom otvaranju, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obišla najznačajniju maslinarsku feštu i jedinu posvećenu mladom ulju te napustila šator na velikom parkiralištu da bi posjetila crkvu sv. Blaža i Sveta tijela, Dani ulja mogli su se vratiti u ustaljenu kolotečinu. Visoki gosti otišli su svojim poslom, pa su mogli krenuti i ležerniji razgovori i rasprave o maslinarskoj godini.

- Istina je da nam početak godine nije djelovao optimistično. Imali smo jaku zimu, ali na kraju se ipak pokazalo da nije bilo štete. Cvatnja nam je bila dobra, plodova je bilo 10 posto više nego godinu prije. Beremo još dva dana pa ćemo u ponedjeljak proglasiti završetak berbe, rekao nam je jedan od poznatijih vodnjanskih uljara Sandi Chiavalon. Prve količine mladog ekstradjevičanskog ulja već je izveo u Japan i SAD, randmani su bili dobri, kaže, mada su malo pali pred kraj berbe zbog kiše. No, na koncu se ionako sve svodi na količinu ulja, kojeg je također više.

- Ulja su mi vrlo aromatična, voćnog izraženog mirisa. Imali smo dobro raspoređenu kiša i tada mirisi uvijek dolaze do izražaja, kaže Chiavalon na čijem se štandu od ove godine uz ulje mogu vidjeti i staklenke prerađenih pomidora.

- Šalša nam je novi proizvod koji dolazi iz doline Raše. Ovo je pretpremijera, a za drugu godinu planiramo i druge proizvode, poručuje Chiavalon.

Pobrala muha

Na Dane ulja dolaze i maslinari iz udaljenih krajeva koji žele predstaviti svoje "tekuće zlato", ali i druge plodove svoga rada. Tako zatječemo članove udruge Hercegovački plodovi Mediterana. Okupljaju maslinare, ali i uzgajivače šipka, smokvi i sličnih kultura. Žale li se i Hercegovci na podbačaj kao i Dalmatinci?

- Da, razgovarao sam s nekim Dalmatincima, uništio ih je kasni mraz i led, pogotovo one koji su išli u raniju rezidbu. Uništena su i cijela stabla, a što je ostalo "pobrala" je muha. Neki kažu da nisu ubrali ništa. Mi smo imali problema, u kontinentalnom djelu prošli smo dosta dobro, ali u južnim krajevima Hercegovine bilo je problema u ožujku s hladnoćama. No, naši nasadi, pretežito oblice, leccina i istarske bjelice, dali su dosta ploda i randmani su bili dobri, kaže nam Zoran Raić, predsjednik udruge. Na istom štandu Dario Mandić iz Širokog Brijega prodaje sirup od borovih iglica koji služi za bronhitis i astmu.

- Prodajemo ga isključivo u apotekama i trgovinama zdrave hrane. Beremo ga u Parku prirode Blidinja, tu je tradiciju započela moja baba, a ja sam zaštitio brend. Jeste li znali da vrhovi borova imaju više c vitamina od limuna, priča na razgovorljivi Hercegovac Dario.

Razni krajevi istočne jadranske obale i priobalja na jednom mjestu predstavljaju specifičnosti maslinarskog svijeta. Tu su i Crnogorci, Barani, koji se diče jednom od najstarijih maslina na Mediteranu, na Jadranu, kažu, najstarijom sigurno. Duga je tradicija maslinarstva i na Pagu, koji u Vodnjanu već godinama predstavlja klaster T.I.M. Olea iz Luna. Lun je područje na kojem rastu drevna samonikla stabla, na koja se kaleme rodnije sorte, pretežito oblica, manje coratino koju oni zovu korzikanka. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater