NAJNOVIJENAJBOLJI HRVATSKI IZNAJMLJIVAČI

VILLA MASLINA, VILLA MILICA, VILLA COVRI I STANCIJA RUŠETI: Tradicija kojoj je udahnut novi život

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Na 5. Forumu obiteljskog smještaja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Villa Maslina obitelji Karlić iz naselja Paladini kod Buzeta dobila je nagradu "Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku" u kategoriji najbolji smještaj za aktivan odmor. Tu je i Villa Milica iz Šajini kod Pule koja je proglašena najboljim eko smještajem. Villa Covri iz Brtonigle dobila je nagradu u kategoriji najoriginalnijeg smještaja, a Stancija Rušeti iz Šterne, Općina Grožnjan najbolja je u kategoriji smještaja u prirodi

Sam boravak u Villi Maslina, smještenoj među stoljetnim maslinama, na obroncima jezera Butoniga, s pogledom na šumu u kojoj raste afrodizijački tartuf, najskuplja podzemna gljiva na svijetu, poseban je doživljaj, a goste će vlasnici počastiti ručkom s tartufima i odvesti ih u lov na tartufe. Moguće da je upravo avantura lova na tartufe bila jezičac na vagi koji je prevagnuo da na 5. Forumu obiteljskog smještaja, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održanom u Splitu, Villa Maslina obitelji Karlić iz naselja Paladini kod Buzeta, dobije nagradu "Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku" u kategoriji najbolji smještaj za aktivan odmor.

Nagrade su dodijeljene najboljim hrvatskim iznajmljivačima u jedanaest kategorija, među njima četiri su istarska dobitnika, uz Villu Maslinu, tu je i Villa Milica iz Šajini kod Pule koja je proglašena najboljim eko smještajem. Villa Covri iz Brtonigle dobila je nagradu u kategoriji najoriginalnijeg smještaja, a Stancija Rušeti iz Šterne, Općina Grožnjan najbolja je u kategoriji smještaja u prirodi.

Maslina i tartuf

- Dvoumili smo se između wellnesa, eko smještaja i smještaja u prirodi, ali opredijelili smo se kandidirati u kategoriji aktivan odmor, jer naše goste vodimo u šumu na tartufe, uredili smo šetnicu do vidikovca, mogu pješačiti u prirodi do jezera Butoniga, nabraja nam Radmila Karlić.

U luksuzno opremljenoj kući za odmor u srcu Istre, pet je odvojenih spavaćih soba, ukupnog kapaciteta do dvanaest osoba. Tri sobe na drugom katu; Belica, Buža, Karbona, nose naziv autohtonih istarskih sorti maslina. Prizemlje je namijenjeno relaksaciji. Gostima su na raspolaganju finska sauna, wellnes s jacuzziem, biljar, pikado, sobni bicikl, traka za trčanje. Vanjski bazen s hidromasažom i grijanjem vode, ljuljačka, pet bicikla za vožnju u prirodi, a mogu zaigrati i na drvene boće po starinski. Tvrtki GIR - Karlić tartufi supružnika Radmile i Gorana Karlića, cilj je bio dovesti turizam pred kućna vrata i spojiti tartufarstvo sa turističkom ponudom, a u tome su uspjeli.

Nagrada Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku u kategoriji najbolji eko smještaj, Villi Milici iz Šajini kod Pule druga je takva nagrada dodijeljena u kratko vrijeme. Ova vila smještena svega 15 kilometara od fažanskih plaža, nedavno je dobila i nagradu za najbolju eko kuću u Europi 2018. godine. Vlasnik Franko Sifari od samog se početka opredijelio za ekološki turizam i taj segment turističkog smještaja, jer kaže da takav način života živi i privatno, ne samo poslovno. Kuća je obiteljsko nasljeđe, jedan dio star je stotinjak godina, drugi dio sedamdesetak godina, a ime je dobila po pokojnoj noni Milici koja ju je ostavila u nasljedstvo.

- Uvidio sam na samom početku da turisti zahtijevaju recikliranje otpada jer uglavnom dolaze sa zapadnog europskog tržišta, to su sve ljudi koji putuju sa svojim navikama. Bilo mi je jednostavno priključiti se programu certificiranja, posjedujem certifikat Istarske županije Eco Domus, jer su se u kući i do certificiranja uglavnom koristili prirodni materijali, kamen, drvo i prirodni tekstil. Iznimno mi je drago da se u ovom eko smjeru kojim sam krenuo njeguju tradicionalne vrijednosti, a to je ono što sam od samog početka prilikom gradnje, rekonstrukcije i opremanja poštivao, govori vlasnik Ville Milice koji je uveo led rasvjetu, ugradio filtere za štednju vode, plastične ležaljke za sunce zamijenio drvenima, uveo "natural friendly" proizvode…

Villa Covri iz zaseoka Kovri između Novigrada i Brtonigle, dobitnica je nagrade u kategoriji najoriginalnijeg smještaja. Zdanje plemićke obitelji Covra današnji oblik dobilo je daleke 1801. godine. Adaptirali su ga i uredili za turizam sadašnji vlasnici Nataša i Nenad Kraljević. Novo arhitektonsko rješenje i uređenje interijera te eksterijera potpisuje Boris Ružić, a vila ima tri etaže s pet luksuznih spavaćih soba, bazen, i šumeći slap u blizini, a posebnu draž daje joj novi kulturni projekt. Kuća je pravi mali muzej slavne obitelji Covra pa je u jednom dijelu otvorena mala knjižnica "Od srca - Covra", kojoj ljubitelji knjiga iz cijelog svijeta mogu pokloniti poneku knjigu s posvetom.

Povijesni segment

- Nagrada je pokazatelj da su prepoznali našu originalnost i to što smo istaknuli povijesni segment staroga zdanja. U Istri ima jako puno vila, iz godine u godinu otvara ih se sve više, samo u okolici Brtonigle trenutno se gradi pedesetak novih i potrebno je na neki način biti drugačiji, jer gosti najviše cijene vile koje imaju priču. Želimo biti predvodnici, ohrabriti one koji imaju starine, da krenu našim putem, da se ne gradi toliko novih vila već da se očuvaju stare i da se tradicijskoj arhitekturi udahne novi sjaj, izjavila je Nataša Kraljević.

Desetljeće obnove

Stancija Rušeti iz Šterne vlasnice Mirjane Pretule najbolja je u kategoriji smještaja u prirodi. Stari objekt iz 1820. godine obnavlja se i uređuje već gotovo desetljeće.

- Sada kada je napokon finalizirana i kategorizirana s četiri i pet zvjezdica možemo se prihvatiti novih izazova i pružiti gostima jedinstveno iskustvo boravka u tradicijski uređenoj kući sa elementima modernog, okruženoj s tri hektara livade, privatne šume, maslinika i lavande. Upravo uređujemo malu etno zbirku vrčeva i starih fotoaparata s obzirom je dosadašnja zbirka potaknula pozitivne komentare. Gostima na usluzi stoji bazen, bicikli kao i mnoge osobno kreirane i personalizirane mape "što posjetiti", "što vidjeti" u regiji i Istri. Želimo im prikazati ljepote kraja, uputit ih u lokalne restorane, vinarije. Da ne budu samo gosti koji parkiraju auto pred lijepim objektom već da istražuju kraj u kojem se nalaze, istaknuo je Mirjanin sin, Miroslav. Rekao je također da im je iznimna čast što su dobili ovu nagradu i što je prepoznat njihov dugogodišnji trud te zaključio. "Vidimo sada da je smjer u kojemu idemo ispravan te da je ulaganje u selektivne oblike turizma budućnost. Mi smo odabrali upravo takav smjer smještaja u prirodi sa etno tradicionalnim elementima i očekujemo biti svake godine sve bolji."


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam