FUNTANA

Vijećnici nezadovoljni udjelom Općine u društvu Montraker

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Povećanje temeljnog kapitala je u svrhu izgradnje sportske dvorane u Vrsaru

Povećanje temeljnog kapitala je u svrhu izgradnje sportske dvorane u Vrsaru


U pravnom mišljenju je navedeno da je ovršnom odlukom Povjerenstva Vlade RH za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija o podjeli imovine, odlučeno da se osnivačka prava, odnosno udjeli u temeljnom kapitalu Trgovačkog društva Montraker d.o.o. Vrsar, dijele na način da udio Općine Vrsar u temeljnom kapitalu društva iznosi 82,06 posto, a Općine Funtana 17,9 posto

 

Vijećničkim pitanjem Eugena Fabrisa, nositelja Nezavisne liste, kojim je zatražio povećanje površine nogostupa koji se grade uz novu prometnicu kroz Funtanu, dok su radovi još u tijeku, započela je sjednica općinskog Vijeća Funtane, pod presjedanjem Marina Tonkovića. Načelnik Mladen Grgeta odgovorio mu je da je nemoguće pronaći novi prostor jer je projektom obuhvaćen maksimum postojećeg prostora za nogostupe.

Primjedbe zbog odvoza otpada

Fabris je zatim zatražio da se na Vijeće pozove predstavnik Usluge Poreč da bi se razjasnile sve nepoznanice i nedoumice oko odvoza otpada na što stanovnici imaju dosta primjedbi, posebno što se tiče održavanja čistoće spremnika. Načelnik smatra da se radi o početnim poteškoćama novog režima odvoza otpada, koje će s vremenom prebroditi. Sugerira ugostiteljima, koji ljeti stvaraju najviše otpada, da povedu brigu o čistoći oko svojih spremnika. Igor Glavurdić (HDZ) smatra da Usluga Poreč nije sačinila prave kriterije kojima je mnogostruko povećala cijene odvoza otpada bez obzira na količinu u spremniku. Načelnik mu je odgovorio da se uvijek može naručiti manji spremnik, a pročelnica Karmen Pilat pojasnila je da svaki spremnik ima barkod kako bi se izbjegla zloupotreba.

U nastavku su vijećnici prihvatili Odluku o donošenju procjene rizika od velikih nesreća za Općinu Funtana, u kojoj je opisan mogući scenarij mogućih nesreća, a sadrži elaborat postupanja u takvim prilikama. Isto tako nije bilo primjedbi na Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt izgradnje dječjeg igrališta Lahi koja je potrebna radi prijave na natječaj i ostvarivanja javne potpore, kojoj je svrha poboljšanje društvene infrastrukture i podizanja kvalitete života lokalnog stanovništva.

Drugo pravno mišljenje

Posljednja točka dnevnog reda izazvala je dosta polemike i diskusije među vijećnicima. Radilo se o pravnom mišljenju o mogućnostima postupanja Općine Funtana u postupku povećanja temeljnog kapitala Trgovačkog društva Montraker d.o.o. kojeg je načelnik zatražio od odvjetnika, prije nego se na Vijeću donese takva odluka.

U pravnom mišljenju je navedeno da je ovršnom odlukom Povjerenstva Vlade RH za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija o podjeli imovine, odlučeno da se osnivačka prava, odnosno udjeli u temeljnom kapitalu Trgovačkog društva Montraker d.o.o. Vrsar, dijele na način da udio Općine Vrsar u temeljnom kapitalu društva iznosi 82,06 posto, a Općine Funtana 17,9 posto. Povjerenstvo ju je donijelo na temelju postignute suglasnosti stranaka da se podjela izvrši po principu udjela stanovništva po popisu iz 2001. godine i dokapitalizaciji iz 2012. godine, a to je učinjeno zaključkom Općinskog Vijeća Funtane od 22. prosinca 2016. godine, čime je Općina Funtana posredno dala suglasnosti na odluku iz 2012. godine. Predloženo povećanje temeljnog kapitala od strane Općine Vrsar neće značajnije utjecati na upravljačka prava općine Funtana s obzirom na visinu njenog poslovnog udjela u Montrakeru.

Vijećnik Eugen Fabris smatrao je međutim da Općina ne bi trebala prihvatiti takvo pravno mišljenje i ustvrdio je da je udio općine Funtana 30 posto i zatražio da se općina obrati drugom odvjetniku koji će braniti njene interese. U svom odgovoru načelnik Mladen Grgeta naglasio je da općina nikad nije imala udio od 30 posto, a da se angažiranjem novog odvjetnika ništa neće postići. Igor Glavurdić zatražio je nove informacije oko toga, na što mu je načelnik odgovorio da se sve može pronaći kod općinskih službi, a pročelnica Karmen Pilat podsjetila je vijećnika da je Općina Vrsar već donijela odluku o uplati s ciljem povećanja temeljnog kapitala Montrakeru, a sve u svrhu izgradnje sportske dvorane u Vrsaru. "Ukoliko to mi ne učinimo, rekla je, naš će udio smanjiti na 10 posto". Vijećnici su pravno mišljenje prihvatili samo kao informaciju, bez konkretnog zaključka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of