GREDE OD 45 TONA!

VIDEO / Upravo se izvodi jedan od najtežih zahvata na Istarskom ipsilonu. Pogledajte snimku iz zraka

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka dobro napreduju, dosad je probijeno gotovo 1.800 metara s istarske strane te gotovo 1.500 metara s kvarnerske strane, kao i 350 metara poprečnih prolaza

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Gradnja vijadukta na Istarskom ipsilonu

Gradnja vijadukta na Istarskom ipsilonu


U tijeku je postavljanje betonskih greda za konstrukciju vijadukta Zrinšćak nedaleko od ulaza u tunel Učka s istarske strane, a svaka teži 45 tona. Do sada je postavljeno trideset betonskih greda od trideset metara dužine, a ukupno će ih biti četrdeset i pet.

Istarski ipsilonIstarski ipsilon

Izgradnja vijadukta Zrinšćak u sklopu buduće petlje Vranja, jedan je od zahtjevnijih zahvata na gradilištu Istarskog ipsilona, no svakako je najzahtjevnija izgradnja druge cijevi tunela Učka gdje se koristi najsuvremenija tehnologija u tunelogradnji. Trenutno je to najveća infrastrukturna cestovna investicija u zemlji.

Puni profil Vranja - Tunel Učka

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka dobro napreduju, do sada je, kaže Tea Balde, glasnogovornica Bina Istre, koncesionara na Istarskom ipsilonu, probijeno gotovo 1.800 metara s istarske strane te gotovo 1.500 metara s kvarnerske strane, kao i 350 metara poprečnih prolaza. Tunel bi se fizički trebao probiti negdje u ljeto 2023. godine, a radovi bi kompletno trebali biti gotovi godinu dana kasnije, sredinom 2024. godine kada se očekuje otvaranje tunela za promet.

Istarski ipsilon (snimio Milivoj MIJOŠEK)Radovi na izgradnji vijadukta Zrinšćak (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Izgradnja druge cijevi tunela Učka, podsjetimo, dio je projekta dogradnje punog profila dionice Vranja - Tunel Učka (portal Kvarner) u sklopu kojeg će se izgraditi osam kilometara dionice, uključujući druga traka od čvora Vranja do tunela Učka/Portal Kvarner i druga cijev tunela Učka dužine 5,63 kilometara. Probijanje druge cijevi tunela započelo je u prosincu 2020. godine, a uz te radove, istovremeno se odvijaju radovi na novom čvoru Vranja gdje je u tijeku izgradnja vijadukta Zrinšćak te novog nadvožnjaka u okviru buduće petlje Vranja. Vrijednost faze 2B2-1 Vranja - Učka iznosi oko 200 milijuna eura.

Istarski ipsilonIstarski ipsilon

Radovi na dionici Vranja - Učka dužine 1,9 kilometara u završnoj su fazi te, ukoliko bude sve prema planu, puštanje u promet očekuje se u narednim mjesecima. Time bi se dovršio cijeli Istarski ipsilon prema Primorsko-goranskoj županiji.

Sanacija postojeće cijevi

Ideja je da se promet u jednom trenutku prebaci u novu cijev, da se renovira postojeća tunelska cijev te da se nakon ljeta 2024. godine puste u promet obje cijevi tunela Učka. U sljedećem razdoblju cilj je izgraditi još dvije trake od oko deset kilometara do Matulja te vijadukte Mirna i Limska Draga.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, tijekom srpanjskog je obilaska gradilišta druge tunelske cijevi najavio da se nastavlja dalje, nakon potpisanog Memoranduma o razumijevanju i svih potrebnih pripremnih faza da se završi u cijelosti Istarski ipsilon, a to znači do Matulja, uključujući i vijadukt Limska draga i Mirna.

Očekuje se da bi do kraja ove godine sve proceduralne stvari trebale biti gotove te da bi početkom sljedeće godine počeli radovi na završetku cijelog projekta, čime bi se Istarski ipsilon, odnosno Istra kompletno integrirala u prometni sustav Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini