U SUBOTU U PAZINU

Osniva se istarski ogranak MOST-a. SAZNAJEMO TKO ĆE GA VODITI

| Autor: Marcello ROSANDA
Logo Mosta

Logo Mosta


Prema neslužbenim informacijama, uskoro će biti osnovan istarski ogranak stranke MOST. Kako doznajemo, istarski mostovci "razotkrit" će se u subotu u Pazinu gdje će se održati sjednica osnivačke skupštine županijske koordinacije te stranke. Ako je suditi po informacijama iz neslužbenih izvora, za prvog čovjeka istarskog MOST-a bit će izabran Ivan Vidović iz Umaga, inače magistar ekonomije. Koliko je poznato, taj je mladi mostovac diplomirao ekonomiju u Osijeku, a rođen je u Puli 1992. godine. Trenutno radi kao menadžer na projektu u jednoj zagrebačkoj firmi u Umagu, no detalji o njemu su i dalje prilično nepoznati.

Istarski su mostovci i njihovi stranački šefovi odabrali vjerojatno najpogodniji trenutak za formiranje županijske organizacije, i to u trenutku kada ta stranka uspijeva, na valu rastućeg populizma, ostvariti svoju naizgled nemoguću misiju. Naime, u dva tjedna skupili su, kako tvrde, 400 tisuća potpisa za pokretanja procedure raspisivanja referenduma o ukidanju covid potvrda i Stožera. To bi, ako prođe saborsku proceduru i onu na Ustavnom sudu, trebalo biti dovoljno za raspisivanje referenduma. Mostovci su tako vješto iskoristili teške pandemijske prilike i rastuće nezadovoljstvo građana kao poligon za samopromociju i širenje vlastite političke moći.

Od nastanka ideje istarskog ogranka do sada u kontaktu su s velikim brojem stručnjaka iz cijele Istre, te aktivno rade na tome da nastave u istom smjeru. Koliko je poznato, svakodnevno im se javlja velik broj ljudi. Budući da je spomenuti Vidović, navodno, bio zadužen za provedbu vrlo uspješnog postupka prikupljanja potpisa u Istri te da je dobio podršku širokog dijela stranke, odlučio se kandidirati za županijskog koordinatora MOST-a u Istri, što će vjerojatno na kraju i postati. Nakon toga, plan mladih mostovaca je osnovati nekoliko gradskih organizacija, posebno u gradovima u kojima postoji jaka podrška s terena.

Podsjetimo, stranku MOST svojedobno je, nakon odličnog rezultata na lokalnim izborima 2017. godine u Istri, napustilo puno prvobitnih članova. Ta je stranka na početku djelovala kao snaga koja je okupljala nezavisne liste diljem Hrvatske. Koliko je poznato, baza tadašnje platforme MOST, odnosno ljudi iz lokalnih organizacija, većinom nezavisnih političara, poslužili su središnjici stranke tek za lansiranje pojedinaca u Sabor. Potom se, čim je ostvaren nacionalni uspjeh stranke, dogodio veliki razlaz lokalnog članstva, uglavnom zbog sve slabije komunikacije stranačke centrale s terenom. Također, naglo skretanje udesno vodećih mostovaca bio je jedna od presudnih razloga što je, barem u Istri, ta stranka ostala bez gotovo kompletnog članstva.

Kako neslužbeno saznajemo, na osnivačku skupštinu u subotu nije pozvan nitko od dosadašnjih ili nekadašnjih članova, te nitko tko je dosad bio na njihovim izbornim listama, pa tako ni Katarina Jukić Jakopič koja je, kao nezavisna, predvodila županijsku listu te stranke na posljednjim lokalnim izborima. Ta se stranka, očito, potpuno okreće mladim ljudima i novim snagama u potrazi za glasačima u Istri, gdje je potencijal konzervativnog biračkog tijela tradicionalno vrlo sužen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum