GRADSKO VIJEĆE 

Veliki rezovi u proračunu: U Vodnjanu u prvom polugodištu OSTVARENO SAMO 25 POSTO PLANIRANIH PRIHODA. SLIJEDI I REZANJE PLAĆA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Gradonačelnik je najavio skorašnje raspisivanje javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada, a u planu je prodati deset nekretnina za gotovo pola milijuna eura. Ponovo se javlja interes poduzetnika za ulaganje u nove pogone u poduzetničkoj zoni Galižana

"Iako bismo svi voljeli da se projekt uređenja stare jezgre Vodnjana konačno realizira, situacija je takva da smo za ovu godinu najavljenu rekonstrukciju Narodnog trga i ulice Castello u Vodnjanu morali prebaciti za iduću godinu. Iznenada smo se našli u situaciji da smo morali zaustaviti sve naše planove i projekte, osim onih koji su nužni, i sve je bilo fokusirano na to da se što prije snađemo u situaciji novih uvjeta života i rada. Jednostavno rečeno, korona je obilježila zadnjih šest mjeseci našeg rada", rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović na sjednici Gradskog vijeća, sažeto i u komornoj atmosferi iznoseći svoje Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. 

Smanjenje plaća i do 30 posto

- U skladu s nastalim okolnostima, nastavio je gradonačelnik, donijeli smo odluku da se meni i mom zamjeniku plaća smanji za 30 posto, a ostalim djelatnicima za 15 posto. Prihodi u dosadašnjem dijelu godine su puno manji od planiranih, zbog objektivnih okolnosti, i zaista smo sve naše djelatnosti i financiranja morali svesti na ono najnužnije kako bismo i dalje neometano pomagati svugdje gdje je to potrebno, našim stanovnicima pogotovo, a upita ima jako puno, vjerujte mi, rekao je gradonačelnik Vitasović.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju ovogodišnjeg gradskog proračuna pokazuje veliku razliku između planiranog i ostvarenog. Sastavljajući proračun za ovu godinu krajem 2019., vijećnici i stručne službe Grada Vodnjana planirali su u ovom periodu godine u gradskoj blagajni imati na raspolaganju čak 67 milijuna kuna, usprkos tome što je u istom periodu lani u gradskom proračunu bilo nešto tek nešto više od 25 milijuna kuna. Zbog korona krize, sada se gradski prihodi nisu uspjeli popeti niti do lanjskih rezultata, već su došli na skromnih 18,7 milijuna kuna, ili na samo 25 posto od ovogodišnjih projekcija. Jednako tako, Vodnjan je imao puno planova za ovu godinu koji nisu mogli biti ostvareni, pa je do sada Grad, umjesto planiranih 81,5 milijuna kuna, u svom redovnom poslovanju potrošio tek 18,2 milijuna kuna. Koliko je na području Vodnjana korona utjecala na život stanovništva i gospodarstvo u samo par mjeseci, očito je iz raznih poreza koji su naplaćeni za 40 do 80 posto manje od planiranog, dok je naplata komunalne naknade realizirana samo 33 posto od godišnjeg plana.

Kad je napravljen obračun za prvih šest mjeseci ove godine i kad se vidjelo s kojim se financijama realno raspolaže, valjalo je izmijeniti i sve planirane gradske programe. Javnim potrebama u području socijalne skrbi i zdravstva tako je skinuto 90 tisuća kuna, no nije se diralo u socijalne pomoći građanima iz gradskog proračuna, jer je potreba za to, kako je naglasio i sam gradonačelnik, velika. Zbog novonastale situacije gradske su vlasti odlučile u ovom trenutku ne sufinancirati razne udruge koje nisu s područja Grada Vodnjana, a iz plana je obrisana i stavka o sufinanciranju programa osposobljavanja za njegovateljicu na tamošnjem Pučkom učilištu jer ove godine uopće nije bilo interesa za upis u taj program. I program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju pretrpio je određene promjene i ostao bez planiranih gotovo 247 tisuća kuna. Svi programi ili projekti organizacija civilnog društva koje su eventualno planirale nekakve aktivnosti u području predškolskog odgoja sada na raspolaganju imaju 45 tisuća kuna umjesto planiranih 118,5 tisuća. S druge strane, za 120 tisuća kuna povećana su sredstva planirana za sufinanciranje boravka djece u predškolskim ustanovama zbog većeg broja djece s područja Grada koja su ove godine upisana u vrtiće. 

Rez i za kulturne programe

Najveći financijski rez, od čak 50 posto, doživio je Program javnih potreba u kulturi za ovu godinu, budući da se manifestacije i programi u širem obimu već dugo uopće ne mogu održavati. Stoga će umjesto planiranih 3,9 biti raspodijeljeno 1,9 milijun kuna, i to za potrebe Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan, Limene glazbe Grada Vodnjana, rada palače Bettica i ogranka gradske knjižnice i čitaonice, galerije "El magazein" i još nekoliko programa i planova koji su ili već realizirani, ili se tek planiraju u nastavku godine. Za javne potrebe u sportu i sufinanciranje sportskih klubova i aktivnosti planirani je proračunski iznos smanjen s 1,2 milijuna kuna na 800 tisuća kuna, a gospodarskom programu sredstva su smanjena s gotovo 11 na 8,4 milijuna kuna.

U ovoj godini, naglašeno je na Vijeću, neće biti realiziran zanimljiv projekt uvođenja novih transportnih linija u priobalju "SUTRA", u koji je uključeno više susjednih država, i to na zahtjev Italije koja je zbog teške situacije s Covidom zatražila odgodu do iduće godine. Ono što se mnogim mještanima neće svidjeti jest smanjenje financija u programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture s planiranih 26,6 milijuna kuna na 12,2 milijuna. Iako se, primjerice, obnova i izgradnja javne rasvjete ili održavanje čistoće, zelenih površina, groblja i nerazvrstanih cesta neće zakidati, ove se godine neće ulagati u obnovu i uređenje zgrada u starogradskoj jezgri, niti u izgradnju groblja u Vodnjanu, a za čak 90 posto smanjena su planirana sredstva za održavanje i sanaciju spomenika kulture.

        Nakon svih tmurnih vijesti, na kraju sjednice Vijeća raspoloženje se ipak popravilo kada je gradonačelnik najavio skorašnje raspisivanje javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada. U planu je prodati deset gradskih nekretnina, tri na području Vodnjana i sedam na području Galižane, a osim što bi time Grad inkasirao gotovo pola milijuna eura, najznačajnija je činjenica da se ponovo javlja interes poduzetnika za ulaganje u nove pogone u poduzetničkoj zoni Galižana. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum