VODNJAN

AMBICIOZAN I POTICAJAN PRORAČUN: Ovogodišnji gradski budžet rebalansom spao na 47,7 milijuna kuna


Proračun od 72,9 milijuna kuna za sljedeću godinu prihvatili su jednoglasno vijećnici Gradskog vijeća Vodnjana na sjednici u srijedu. Financijski plan, u kojem su rashodi, za razliku od prihoda, za dva milijuna kuna manji, nije bitno mijenjan u odnosu na prvo čitanje s kojeg smo izvijestili prije tri tjedna. A kako smo i najavili, na istoj je sjednici donesen i rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je u rashodima sa 63,6 milijuna pao na 46,3 milijuna, a u prihodima sa 61,5 milijuna na 47,7 milijuna kuna.

Manje prihoda od komunalnog doprinosa

Ovakva drastična razlika realizacije u odnosu na plan objašnjen je, između ostalog, i smanjenim prihodima od komunalnog doprinosa, koji je umjesto 21,7 milijuna realiziran s tek 12,4 milijuna kuna. Izostala su i gotovo tri milijuna kuna "pomoći od inozemnih vlada". Mada su vijećnici jednoglasno podržali ovakve financijske planove, u raspravi se moralo posegnuti za malo opozicijskog podbadanja.

- Drago mi je da za sljedeću godinu imamo ambiciozan, poticajan i razvojni proračun, samo sam malo skeptičan. Vidimo da smo u rebalansu imali značajan pad komunalnog doprinosa, a opet za sljedeću godinu planiramo 20 milijuna kuna tih prihoda, poentirao je vijećnik SDP-a Flavio Gregorović.

- Takav je rebalans jer smo u protekloj godini očekivali investicije koje se nisu dogodilo, a nadam se da će dogoditi sljedeće godine. Uz to došli smo i na kraj s legalizacijom bespravne gradnje od koje smo proteklih godina imali dosta prihoda, poručio je gradonačelnik Klaudio Vitasović (IDS).

Najveće proračunske izmjene i opet se osjećaju u programu gradnje infrastrukture. No, koliko je čega izmijenjeno u tom programu, što je realizirano, a što je brisano, na sjednici se nije moglo razaznati jer niti su iz Odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove u materijalima dali usporedbu s prijašnjem planom, niti su to iznijeli usmeno, a ni vijećnici nisu bili nešto zainteresirani za raspravu. Evidentno je tek da program na koncu 2018. godine iznosi 9,13 milijuna kuna, a da smo lani u ovo doba izvijestili o njegovom izglasavanju u visini od oko 24 milijuna kuna.

Stižu sredstva za vrtić u Peroju?

Održavši riječ za kraj posljednje sjednice u godini, gradonačelnik Vitasović je naveo da bi u drugoj polovici godine trebala krenuti realizacija projekta Pula sjever za izgradnju i modernizaciju kanalizacije na području Vodnjana, Fažane i Pule. To je najveća investicija u proteklih 15 godina, koja će donijeti kilometre fekalne mreže, novi pročistač u Peroju i ispust u more.

-Na proljeće bi s radom trebalo početi i reciklažno dvorište, ide plinofikacija Poslovne zone Galižani, a nakon toga, nadam se, i naselja Galižana i Vodnjana. Uskoro će biti završetak nove ambulante i ljekarne u Vodnjanu i dodjela poljoprivrednog zemljišta. Očekujemo i početak gradnje vrtića u Peroju (kandidiran na bespovratna sredstva za ruralni razvoj, op. n.) jer smo dobili obećanje da sredstva ima za sve koji su se kandidirali. Uskoro počinje i uređenje gradskog parka i rekonstrukcija MMC-a Torcio, nabrajao je Vitasović. Za pripremu i prvu fazu gradnje vrtića u Peroju u 2019. planirano je pola milijuna kuna, a za dogradnju društvenog doma u njegovu susjedstvu, također kandidata za inozemna sredstva, 3,1 milijun kuna.(Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of