ISTARSKI EUROPARLAMENTARAC

VALTER FLEGO POKREĆE INICIJATIVU U EU: Gosti bi i ove sezone trebali vidjeti epidemiološku razliku između Istre i Dalmacije

Hrvatska je na jedinstvenoj europskoj karti koja procjenjuje rizik turističkih odredišta podijeljena na svega četiri statističke regije - Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku te Grad Zagreb. To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Rovinja i Dubrovnika. To znači da gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije, smatra Flego

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Uoči početka još jedne neizvjesne turističke sezone Hrvatska je na jedinstvenoj europskoj karti koja procjenjuje rizik turističkih odredišta podijeljena na svega četiri statističke regije - Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku te Grad Zagreb. To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika.

To je daleko od realnog stanja na terenu i to znači da gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na ovotjednoj raspravi o turizmu u Bruxellesu.

Spašavanje turizma

Naglasio je da takav pristup na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti nepravedno kažnjava rad odgovornih regionalnih vlasti. "Zato sam u Parlamentu pokrenuo inicijativu kojom tražim da se Hrvatska, kao i ostale zemlje članice koje to žele, na europskoj karti prikazuju prema najpravednijem NUT 3 regionalnom pristupu. Za Hrvatsku to znači - 21 županija i 21 epidemiološka situacija", kazao je Flego, koji je unutar svoje Renew grupacije za tu inicijativu već osigurao podršku kolegica i kolega zastupnika.

Nijemci, istaknuo je, koriste takav pristup na nacionalnoj razini i zato je Istra u protekloj godini nekoliko puta bila jedina zelena točkica na karti. Razlog je to, kazao je, zbog kojeg su Nijemci i ovog Uskrsa u Istri ostvarili daleko najveći broj noćenja, tisuću više nego domaći gosti.

"Inicijativu sam u protekla dva dana već predstavio kolegicama i kolegama zastupnicima i krenuo prikupljati njihove potpise podrške da bismo je čim prije uputili Komisiji i Vijeću, Portugalcima koji trenutno predsjedavaju Vijećem, te Slovencima koji 1. srpnja preuzimaju palicu. Kartu ECDC-a gledat će svi europski građani koji ovoga ljeta žele putovati i prema toj karti uvelike planirati svoja sigurna odredišta.

A Istra se puno puta u posljednjih godinu dana pokazala kao jedna od najodgovornijih i neuspješnih regija u borbi protiv virusa, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj Europi. Tražim, dakle, primjenu načela supsidijarnosti - spuštanje odgovornosti na županije. Tako se, između ostalog, svi dodatno motiviraju da rade u korist što bolje epidemiološke slike svoje regije i izgradnje što boljih rezultata", istaknuo je Flego.

Vjeruje da je ovo što traži - detaljniji regionalni prikaz na europskoj karti - jedna od najvažnijih stvari za spašavanje turizma u Hrvatskoj.

Razumijevanje premijera

"Takva promjena NUT 2 prikaza u NUT 3 pružit će prijeko potrebnu nadu svim našim turističkim djelatnicima i hotelijerima, tisućama i tisućama obitelji koje žive od turizma.", zaključio je Flego.

Važnost regionalnog pristupa pri procjenjivanju rizika turističkih odredišta bila je jedna od tema o kojima su lokalni čelnici jučer u Puli razgovarali s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Postojeći pristup NUT 2 regija je naprosto za nas neprihvatljiv i mislim da bi bilo puno mudrije pristupiti kao i protekle godine kako bi i hrvatski turizam, u kojem Istra čini jednu trećini, imao od toga benefit", kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić, zaključivši da je premijer pokazao razumijevanje i podržao takve stavove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater