NAČELNICI OPĆINA ŽMINJ, BALE I KANFANAR POTPISALI SPORAZUM O MEĐUSOBNIM ODNOSIMA

Uvode zajedničku službu komunalnog i prometnog redarstva


U prostorijama Općine Kanfanar, danas je između načelnika Željka Plavčića iz Žminja, Edija Pastrovicchia iz Bala i Sandra Jurmana iz Kanfanara potpisan Sporazum o međusobnim odnosima u organiziranju zajedničke službe komunalnog i prometnog redarstva. Riječ je naime, o prvom takvom sporazumu između susjednih općina koje su udružile snage, znanje i financije i osnovale zajedničku službu.

- Nakon što su općinska vijeća Žminja, Bala i Kanfanara donijele jednoglasno odluku o osnivanju zajedničke komunalne i prometne službe, odnosno uvidjele potrebu da se ista, poglavito u održavanju reda i prometa osnuje, danas smo potpisali sporazum kojim se utvrđuju obveze i odgovornosti općina, ali i dijele financijski troškovi za rad i osnivanje ovog jedinstvenog odjela. Slijedi nam raspisivanje natječaja za jednog djelatnika, odnosno kupnja potrebite opreme i vozila za rad komunalnog i prometnog redara, rekao je Jurman objasnivši da će novi službenik imati središte u Općini Bale i da će s radom započeti prvog lipnja.

Prve općine u Istri sa sporazumom

Pastrovicchio je dodao da sve općine dijele iste probleme: od potrebe za nadzorom građevinskih radova, divljih odlagališta, ostavljenih i napuštenih pasa, preko problema s parkiranjima na za to nedopuštenim mjestima.

- Cilj je uvesti više reda u prostoru, na način educiranja građana i turista, a ne kažnjavanja. S obzirom da su problemi uočeni, a da se sve više zakona "spušta" na razinu lokalnih samouprava odlučili smo se za suradnju i podjelu troškova osnivanja kako same službe i alata za rad tako i plaću službene osobe. Uvjeren sam da problema ne bi trebalo biti, jer iako će u Balama biti sjedište službe, prostor koji će se nadzirati kreće se u radijusu od dvadesetak kilometara, pojasnio je Pastrovicchio. Načelnik Plavčić nije krio zadovoljstvo što su upravo ove, inače vrlo prijateljske općine, koje su i do sada dobro surađivale, prve u Istri napravile iskorak i potpisale sporazum.

- Sporazum će donijeti bolju sigurnost i poštivanje reda, vjerujem da smo napravili ne samo iskorak, već i prvi korak k još boljim suradnjama, rekao je Plavčić, koji je naglasio i da je financijski ulog svake općine sveden na jednu trećinu.

Cilj nije kažnjavanje, već educiranje

Na pitanje koliko je taj ulog visok i tko će, recimo prihodovati od naplaćenih kazni za pogrešno parkiranje, odgovor je ponudio Sandro Jurman.

- Za ovu smo godinu osigurali 225 tisuća kuna, što je dosta novca. No, uzevši u obzir da se danas i u startu puno toga treba učiniti i nabaviti, uvjeren sam da će nas u slijedećim godinama rad ovog zajedničkog odjela koštati oko 160 tisuća, odgovorio je Jurman, dodajući na novinarski upit da će novčana kazna, recimo za pogrešno parkiranje, ostati u općini u kojoj je prekršaj evidentiran. Međutim, ponovio je i da cilj nije kažnjavanje, već prvenstveno edukacija kako samih sudionika u prometu, tako i svih ostalih građana neovisno o kojem je komunalnom problemu riječ. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum