DRUGI KORONA USKRS

USPRKOS PORASTU ZARAŽENIH, LJUDI SE ODLUČILI NA PUTOVANJA. KOZLEVAC: Pozivali smo i molili da se ne putuje za blagdane, a rezultate ćemo vidjeti već za 10 dana

Gužve na autocestama su u najvećoj mjeri zbog Hrvata koji putuju za Uskrs svojim obiteljima ili prijateljima. Ako već moraju nekud ići, onda neka se barem pridržavaju svih epidemioloških mjera, rekao je šef istarskog Stožera Dino Kozlevac

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Jučerašnja gužva na granicama sa Slovenijom / Dino Kozlevac (Snimio Milivoj Mijošek)

Jučerašnja gužva na granicama sa Slovenijom / Dino Kozlevac (Snimio Milivoj Mijošek)


Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja se primjenjuje od 1. do 15. travnja. No, ona zapravo ne brani i ne ograničava ništa.

Svatko tko dolazi u Hrvatsku iz jedne od država članica EU, bez obzira na državljanstvo, slobodno može ući ukoliko je cijepljen protiv Covida-19, ima dokaz da je prebolio koronu ili pak negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog koji nije stariji od 48 sati.

Jedino ograničenje, ako se tako može nazvati, odnosi se na antigenski test s kojim se u RH može boraviti do 10 dana. U suprotnom, potrebno je ponovo provesti testiranje najkasnije desetog dana boravka ovdje.

Također, svim putnicima koji su u tranzitu, ako ne napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska u zemlju, automatizmom se određuje nužna epidemiološka mjera samoizolacije.

Unatoč tome što se epidemiološka situacija i u Hrvatskoj i u regiji pogoršava, zbog čega i Istra od danas postaje Nijemcima crvena zona (do danas je bila zelena), mnogi su se otisnuli na put.

Kamere HAK-a već su u jutarnjim satima na Veliki petak to pokazale. Najveće gužve na ulasku u RH ponovno su se bilježile na najfrekventinijim graničnim prijelazima sa Slovenijom, ali i onima na granici sa BiH na izlasku iz zemlje, a dosta prometa bilo je i na autocesti Zagreb - Split.

- Vidio sam snimku autoceste kod Salzburga na kojoj je bila kolona automobila duga dva kilometra, sve njemačkih tablica na putu za Hrvatsku, a jutros na Ipsilonu i dosta vozila s hrvatskim i austrijskim tablicama. To je zato što nas je Njemačka držala na zelenoj listi mjesec dana, a nažalost, od subote se i to mijenja. To znači da svi Nijemci, i ostali stanovnici, koji će se od sada vraćati u Njemačku, moraju predočiti negativan PCR test i ići 10 dana u samoizolaciju.

Razlog za to nije broj oboljelih u Istarskoj županiji, nego ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj u zadnjih sedam dana, što je Nijemcima kriterij za putovanja. Slovenci i dalje mogu dolaziti u Hrvatsku čak i s brzim antigenskim testom, ali moraju imati opravdani razlog za dolazak, a to više nije posjedovanje nekretnine.

Ali sama Slovenija je zaoštrila mjere, tako da ne dozvoljava ni poslovne razloge za izlazak iz zemlje.

Zbog svega toga, a i zbog mjera u drugim državama, možemo zaključiti da su gužve na autocestama u najvećoj mjeri zbog Hrvata koji putuju za Uskrs svojim obiteljima ili prijateljima. Pozivali smo ih i molili da ne putuju za blagdane bez prijeke potrebe, ali ako već moraju nekud ići, onda neka se barem pridržavaju svih epidemioloških mjera. A rezultate tih druženja ćemo vidjeti već za deset dana, rekao je Kozlevac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini