Kad je prije petnaestak-dvadesetak godina Drago Orlić pokrenuo smotru tradicijskih istarskih suhih narezaka od svinjskog mesa, jedno od gesla kojim je promovirana ova manifestacija bilo je da je "panceta bolja od pršuta". Neki će naši stariji sugrađani to i potvrditi, ali zgodilo se da to geslo dobije i jednu službenu potvrdu: na nedavnom poljoprivrednom sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji panceta pazinske tvrtke Pisinium nagrađena je zlatnom medaljom, dok je Pisiniumov istarski pršut s oznakom izvornosti nagrađen srebrnom medaljom. Na istom sajmu veliki uspjeh postigla je i žminjska mlekara Latus, osvojivši veliku zlatnu medalju za svoj tvrdi kravlji sir Veli Jože, i srebrnu medalju za svoj Istarski sir.
O Pisiniumovom slovenskom uspjehu razgovaram s osnivačem ove tvrtke Josipom Hreljakom i s njenim voditeljem prodaje za Sloveniju i Istru Žarkom Vodopijom. Zlatnom medaljom nagrađena panceta je jedna od varijanti ovog proizvoda iz Pisiniumovog asortimana, i to ona koja se prodaje rinfuzno, a u mesnice i delikates-shopove plasira se u velikim komadima veličine 20x50 centimetara, debelima po 3-4 centimetra. Proizvodi se od svinja križanih pasmina landrace, yorkshire i duroc teških oko 150 kila, začinjava se solju, paprom, lovorom, ružmarinom i češnjakom, a suši se dva mjeseca, na istarski način - bez imalo dima. Zlatna medalja iz Gornje Radgone prvo je priznanje ikada za Pisiniumovu pancetu, pa je zadovoljstvo tim veće. (Davor ŠIŠOVIĆ)