kapitalni projekt

USKORO U LABINU: Obnova Spomenika rudaru borcu

Spomenuto je i pitanje zaobilaznice Zapad kako se naziv dio koji spaja dionicu od Lidla prema naselju Presika. Upravo ovog tjedan objavljena je i vijest kako se na području MO Vinež gradi toliko očekivani nogometni teren s umjetnom travom, a radi se o ulaganju od čak milijun eura za koje je Hrvatski nogometni savez osigurao čak nešto više od tri milijuna kuna za dobavu i postavu vrhunske umjetne podloge

| Autor: Branko Biočić
Spmenik Rudaru Borcu

Spmenik Rudaru Borcu


Nakon održanih sastanaka s prva četiri mjesna odbora na području Labina, održani su sastanci i s preostala tri i to MO Labin Donji, MO Ripenda te MO Vinež oko nacrta proračuna za iduću godinu. Uz gradonačelnika Valtera Glavičića, sastancima su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Danijel Žužić sa suradnicima.

Predstavnici mjesnih odbora upoznati su s brojnim projektima koji su realizirani na područjima njihovih mjesnih odbora ili su u fazi realizacije.

S predstavnicima MO-a Labin donji razgovaralo se o problemima koje su predstavnici MO-a prikupili direktno s terena, od samih građana. Predstavljeni su im projekti poput obnove Spomenika rudaru borcu koji, kao jedan od kapitalnih projekata, u realizaciju kreće već ovaj tjedan te će se radovi odvijati i u sljedećoj godini. Spomenuto je i pitanje zaobilaznice Zapad kako se naziv dio koji spaja dionicu od Lidla prema naselju Presika. Naime, dio koji se nalazi na području ovog MO-a, od Tonci prema naselju Presika ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu, radi se na parcelacijskom elaboratu, a u narednom periodu potrebno je otkupiti zemljišta, izraditi glavni projekt te krenuti u postupak izdavanja građevinske dozvole. Još jedan projekt koji je od izuzetne važnosti, a na području je ovog mjesnog odbora jest rekonstrukcija Pulske ulice od rotora kod Spara do rotora Kapelica koji kreće za nekoliko dana. Ovom investicijom Hrvatskih cesta i Grada Labina značajno će se utjecati na sigurnost prometa ovim djelom, a uz potrebnu rekonstrukciju ceste, za veću sigurnost bit će izrađen i nogostup, postavljena javna rasvjeta gdje nedostaje te rekonstruirani okolni izlazi iz stambenih naselja na glavnu cestu.

Uz brojne velike projekte koji očekuju ovaj dio grada u narednom periodu, mnogo se razgovaralo o komunalnim nedostacima, postavi novih rasvjetnih tijela, određenim asfaltiranjima ili uređenju komunalne opreme poput klupica i slično. Sa članovima Mjesnog odbora Labin donji dogovoreno je i kako će se kroz nekoliko dana dostaviti lista prioriteta sličnih ulaganja koji će biti uvršteni u proračuna za iduću godinu.

U MO-u Ripenda bilo je većinom govora o komunalnoj infrastrukturi te je naglašeno kako će se i iduće godine kroz listu prioriteta nastaviti s daljnjim uređenjem prometnice poput ulaganja koje je izvedeno u 2022. godini. Uz cestu i ostala komunalna ulaganja koja su potrebna, MO će dostaviti listu prioriteta. Istaknuto je kako ovih dana izlazi natječaj za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i prenamjene bivše škole u Ripendi te će biti gotov do kraja godine.

Na sastanku s članovima MO Vinež također je bilo govora o raznim komunalnim ulaganjima kao i o velikim projektima u fazi realizacije ili onima koji su pred samim početkom fizičke realizacije na terenu. Upravo ovog tjedan objavljena je i vijest kako se na području MO Vinež gradi toliko očekivani nogometni teren s umjetnom travom, a radi se o ulaganju od čak milijun eura za koje je Hrvatski nogometni savez osigurao čak nešto više od tri milijuna kuna za dobavu i postavu vrhunske umjetne podloge. Ova tema često je bila predmet razgovora kako na sastancima s predstavnicima Sportske zajednice tako i članovima Mjesnog odbora, a skorašnja realizacija nešto je što zasigurno dodatno podiže sportsku infrastrukturu Labina visoko na ljestvici.

Najavljeni su i radovi na cesti prema Marciljanima, točnije od škole do Juraja gdje su nedavno izvršeni radovi na izradi nogostupa i postavi novih vodovodnih cijevi te kanalizacije, a u 2023. godini biti će u potpunosti obnovljen i kolnik, odnosno biti će asfaltirana i obnovljena ta dionica ceste.

Jedna od zasigurno najvažnijih investicija Grada Labina jest novi dječji vrtić, a upravo on bit će iduće godine izgrađen na području Vineža. Projekt je prijavljen na otvoreni natječaj za sufinanciranje i uskoro se očekuju rezultati, no kako je gradonačelnik Glavičić i najavio, iako optimistični po pitanju osiguravanja bespovratnih sredstava, bez obzira na rezultat, vrtić se iduće godine gradi na za to predviđenoj lokaciji nedaleko Doma kulture.

Razgovaralo se i o brojnim temama oko komunalne infrastrukture, uređenju okoliša, javnoj rasvjeti, sigurnosti u prometu, sigurnosti djece i slično. Uz određene zahvate koji će biti gotovi do kraja ove godine, što se tiče prioriteta za iduću, kao i članovi ostalih mjesnih odbora, i članovi Moa- Vinež dostavit će listu prioriteta za uvrštavanje u Proračun Grada Labina za 2023. godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater