VIDEO IZLOŽBA u labinu

ANIMACIJA ODABRANIH NA NATJEČAJU INDUSTRIALL: Podsjetnik na industrijsku arhitekturu i baštinu koja je bila prekretnica u ljudskoj civilizaciji

| Autor: Branko BIOČIĆ

U petak navečer kada se već polako spustio mrak kod labinskog Spomenika Rudaru borcu održana je zanimljiva video izložba, odnosno video mapping GIF animacija koje su odbrane na natječaju „IndustriAll“.

Zaprimljeno je ukupno 90 prijava od kojih je žiri u sastavu Ivana Tkalčić (umjetnica), Damir Stojnić (umjetnik / L.A.E. XXI) i Tin Dožić (umjetnik), odabrao 17 individualnih i skupnih radova autora i autorica: Mia Belamarić, Lavoslava Benčić, Tamara Bilankov, Jelena Bogdanić, Milica Denković, Dijana Engelmann, Industrial collective, Polina Komyagina, Ivana Ljubičić, Katrin Novaković, Ana Maria Pepelko, Gaia Radić, Branimir Štivić, Tin Šumberac, Industrial collective, SŠ Vladimir Gortan Buje, SŠ Buzet i OŠ Ivo Lola Ribar Labin.

Izložbu je otvorio jeda od članova žirija Damir Stojnić.

-Jako je dobro što su osim mladih autora u ovaj projekt bile uključene dvije srednje škole, jedna iz Buja, a druga iz Buzeta te labinska OŠ Ivo Lola Ribar. Kao član žirija mogu reći da je bilo jako puno dobrih radova pa je bilo doista teško odabrati one najbolje odnosno dobitničke radove za prikazivanje, rekao je Stojnić. Među tim radovima našao se i Šoht, rad labinskog studenta arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu Tina Šumberca.

-Kada je izašao natječaj istraživao sam rudarsku baštinu Labinštine. To mi je bila tema za seminarski rad na studiju arhitekture, a ta mi je tema bliska, zanimljiva i aktualna s obzirom na trenutačne radove na obnovi rudarskog šohta i projekta Podzemni grad. Zadovoljan sam što je moj rad ušao u uži izbor i što sam ga večeras mogao pokazati sugrađanima, rekao je Šumberac.

Izložbu je organizirao projektni partner, udruga Metamedij iz Pule, dok je za njenu produkciju angažiran Marko Bolković iz udruge Sonitus, koji je, koristeći metodu video mappinga, odabrane GIF animacije pojecirao na i oko najznačajnijeg, suvremenog labinskog spomenika Rudaru borcu.
-Jedan od ciljeva ovog projekta jest potaknuti oživljavanje neiskorištenih javnih prostora u Labinu, te istaknuti potencijale lokalne industrijske i spomeničke baštine pomoću digitalne i internetske umjetnosti. Tema je industrijska baština pa smo htjeli dati priliku svima, kako umjetnicima tako i amaterima da na svoj način interpretiraju industrijsku baštinu uz pomoć njima jednostavnih i pristupačnih metoda i alata, rekla je Marijeta Bradić, projektna asistentica u udruzi Metamedia koja je projektni partner DKC Lamparna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter