ZA PAR TJEDANA SPORAZUM IZMEĐU MINISTARSTVA DRŽAVNE IMOVINE I GRADA PULE

Uskoro poznati uvjeti za Muzil, Saccorgianu i Hidrobazu


Krajem prošle godine Ministarstvo državne imovine obznanilo je da planira aktivirati više desetljeća zapuštenu državnu imovinu, a u tome bi mu trebao pomoći novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji je na snagu stupio početkom godine, a koji omogućava brže aktiviranje državne imovine i pojednostavljuje postupke davanja u zakup, koncesije ili prodaju.

Obaveze i prava za realizaciju projekata

Već tada su iz ministarstva najavili da namjeravaju u Puli staviti u funkciju bivše vojne nekretnine Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, ističući da je u pripremi izrada Sporazuma koji će se sklopiti između Ministarstva državne imovine i Grada Pule, a njime će biti definirane obveze i međusobna prava u stvaranju uvjeta za realizaciju projekata. Upravo stoga ministarstvo je osnovalo radnu skupini za pripremu projekata, koja je sastavljena od predstavnika Ministarstva državne imovine, Ministarstva turizma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva kulture, dok je pulski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić imenovan predstavnikom Grada Pule, a županijski pročelnik Josip Zidarić predstavnikom Istarske županije.

Još krajem prošle godine iz Ministarstva državne imovine stigla je i potvrda da će se bivše vojne nekretnine Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana prenamijeniti u turističko-ugostiteljske svrhe, što je Grad Pula i omogućio prostornim planovima.

- Zbog objektivnih okolnosti, iako je bilo najavljeno da će se realizirati do kraja prošle godine, izrada sporazuma između Ministarstva državne imovine i Grada Pule kojim će biti definirane obveze i međusobna prava u stvaranju uvjeta za realizaciju projekata, još uvijek je u intenzivnoj izradi. Za par tjedana bit će gotovo i tada ćemo upoznati javnost s njegovim karakteristikama i planiranom dinamikom realizacije određenih projekata, telefonski su nas na naš upit obavijestili iz Ministarstva državne imovine.

Moguće je novih čak 5,5 tisuća kreveta

Trebalo bi to značajno ubrzati stavljanje bivših vojnih područja u Puli u funkciju razvoja grada, ali i otvaranje novih radnih mjesta. Samo na Muzilu, kroz šest zona, dozvoljena je izgradnja maksimalno 2.400 kreveta te dvije marine s ukupno 300 vezova. Sam Muzil procijenjen je investicijski na 1,5 milijardi kuna, a država bi godišnje mogla uprihoditi više od 40 milijuna kuna samo od PDV-a iz turističke aktivnosti. Na Saccorgiani je, pak, moguće maksimalno realizirati, kroz turistički kompleks, do 1.910 kreveta, a investicijska vrijednost procjenjuje se na 80 milijuna eura, dok je na Hidrobazi dozvoljeno maksimalno 1.200 kreveta kroz različite sadržaje turističkog kompleksa. Realizacijom sva tri projekta, Pula bi dobila novih, maksimalno, 5,5 tisuća kreveta, čime bi definitivno postala najsnažnija hrvatska turistička destinacija. (G. ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini