PREDSTAVLJENO STANJE

Upisi u dječje vrtiće i jaslice Pazinštine NOVI DJEČJI VRTIĆ PLANIRA SE U NOVOM NASELJU KRAJ STAROG PAZINA

Oformljena je radna skupina koja je napravila izbor pogodnih terena za gradnju novog dječjeg vrtića koji će zadovoljiti, kako potrebe roditelja neupisane djece, tako i četiri odgojne skupine koje su privremeno smještene u Društvenom centru "Veli Jože", jer je "donji vrtić" zatvoren zbog neuvjetnosti

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Stari Pazin

Stari Pazin


O provedenim upisima, problemima i budućim koracima u dječjim vrtićima u Pazinu, Gračišću i Tinjanu zajedničku konferenciju za novinare održali su pazinska gradonačelnica Suzana Jašić, gračaška općinska pročelnica Diana Kozlović Vale, tinjanski načelnik Goran Hrvatin i ravnateljica Dječjeg vrtića "Olga Ban" Vesna Rusijan.

- S obzirom na sve veći broj djece u Pazinu i sve veći interes za predškolski odgoj ostalo je neupisano troje djece vrtićkog uzrasta te čak 35-ero djece jasličkog uzrasta. Ako se tijekom godine oslobodi koje mjesto, a postoje uvjeti za prijem djece, pozivat će se roditelji djece koja ispunjavaju uvjete, izvijestila je ravnateljica Rusijan.

Umaški vrtić primjer dobre prakse

- U područnom vrtiću u Pazinskim Novakima ostalo je neupisano šestero djece, što će se riješiti dodatnim otvaranjem grupa i zapošljavanjem dvije odgajateljice. U novoizgrađenim vrtićima u Gračišću i Tinjanu upisana su sva djeca, kao i u Lupoglavu, Motovunu i Svetom Petru u Šumi. U Karojbi je četvoro djece ostalo neupisano, pridodala je Rusijan.

Gradonačelnica Jašić je istaknula da, usprkos nastojanjima da se osigura smještaj za svako dijete u vrtiću i obrtima za dadilje, ove godine to neće biti moguće zbog niza razloga, a ponajviše nedostatka potrebnog prostora. Stoga je oformljena radna skupina koja je napravila izbor pogodnih terena za gradnju novog dječjeg vrtića koji će zadovoljiti, kako potrebe roditelja neupisane djece, tako i četiri odgojne skupine koje su privremeno smještene u Društvenom centru "Veli Jože", jer je "donji vrtić" zatvoren zbog neuvjetnosti.

Ciljala se lokacija što bliža naseljima iz kojih dolazi veliki broj djece te se ono planira na Novom Naselju kraj Starog Pazina. Uspostavljena je suradnja s Društvom arhitekata Istre, a i posjećen Dječji vrtić Murine u Umagu kao primjer dobre prakse. Najavljeno je da će se strogo paziti na integraciju budućeg objekta u urbanističko tkivo Starog Pazina, na funkcionalnost unutarnjeg prostora i na energetsku učinkovitost. Pritom će se tražiti nova prometna rješenja za izgradnju spojne ceste od benzinske postaje Petrol prema Kastavskoj ulici kako bi se skratio put roditeljima do vrtića i rasteretio promet kroz Novo naselje. Financijska konstrukcija za izgradnju vrtića ostvarit će se kreditnim zaduživanjem Grada Pazina. Uz to, Grad će izgradnju kandidirati i na EU fondove. 

Problemi s objektom u Gračišću

Pozvani su roditelji neupisane djece da predaju zahtjev Gradu za sufinanciranjem smještaja djece u obrte za dadilje "Tončica" iz Pazina te "Gratia" iz Žminja. Iako još nije pristigla sva potrebna dokumentacija, 1. rujna ove godine očekuje se početak rada i prvog privatnog dječjeg vrtića Montessori centra "Mali Princ" na Starom Pazinu. U tu je svrhu iz proračuna osigurano 230.000 kuna.      

U Gračišću se nakon izgradnje novog vrtića, vrijednog 11 milijuna kuna, pojavio problem s pročistačem.

- Preduvjeti koje Općina Gračišće mora ostvariti, su osiguranje vatrodojave, osiguravanje pritiska vode u vodovodnoj mreži te osiguravanje javne usluge vezane uz odvodnju otpadnih voda, što predstavlja i najteži problem, kazala je tamošnja pročelnica Diana Kozlović Vale o novosagrađenom vrtiću.

Napomenula je da nije realno očekivati da će svi mališani krenuti u novi vrtić 1. rujna pa će se organizirati dvije vrtićke grupe u školi u Gračišću. Jaslička skupina će za ulazak u vrtić morati pričekati do početka rada novog vrtića, za što se nadaju da će biti moguće najkasnije do 1. listopada ove godine. Kao glavni problem navodi ugovor s pružateljem javne usluge odvodnje otpadnih voda zato jer gračaški pročistač nema uporabnu dozvolu niti sam uređaj funkcionira. Problem postoji otkad je uređaj izgrađen 2007. godine. Radi nemogućnosti otklanjanja kvarova uporabna dozvola nije dobivena, a pokrenuta je tužba protiv izvođača radova.

Novoizabrani načelnik Ivan Jeromela, krenuo je u rješavanje problema, ali procjene su da će, zbog neodržavanja pročistača tijekom godina, njegova obnova stajati od 400 tisuća do 900 tisuća kuna. To je trenutno prioritet u Općini Gračišće te se njegovo puštanje u rad očekuje tijekom sljedeće godine. Kako je otvaranje vrtića predviđeno za mjesec dana, Općina je pristupila izmjeni projekta i građevinske dozvole te će krenuti s izgradnjom sabirne jame koja će skupljati otpadne vode do sanacije uređaja. Cijena izgradnje sabirne jame je oko 80.000 kuna.

Izgledno poskupljenje vrtića

Iz gračaške općinske uprave ističu i da će rad novog vrtića predstavljati veliki financijski napor. Porast će broj potrebnih djelatnika s tri na čak devet te će procijenjeni godišnji trošak vrtića iznositi oko 1,3 milijuna kuna, odnosno polovicu izvornih sredstava u općinskom proračunu. Kozlović Vale je istaknula da su pokrenuli inicijativu da preko Udruge općina i gradova pokušaju doći do sredstava za sufinanciranje od države, ali da se radi o dugotrajnom procesu. Stoga će raditi na povećanju izvornih općinskih prihoda, ali i smanjenju rashoda općine. No, morat će se povećati i cijena vrtića, a koliko odlučit će se u kolovozu.

Tinjanski načelnik Goran Hrvatin je istaknuo da su prošle godine, s ciljem poboljšanja života svih obitelji na svom području, započeli izgradnju novog vrtića i jaslica. Izgradnja je završila u travnju ove godine, a vrijednost projekta ukupno iznosi 11 milijuna kuna, isto kao u Gračišću. Vrtić je u potpunosti prilagođen državnom pedagoškom standardu te ima prostore za rad tri vrtićke i jedne jasličke skupine. Ovom investicijom omogućeno je dovoljno mjesta za svu djecu, čiji se broj posljednjih godina udvostručio. Ranijih godina, zbog premalog kapaciteta, područni vrtić u Tinjanu nije bio u mogućnosti upisati svu prijavljenu djecu u predškolske programe.

Kao i Gračišću javlja se potreba za zapošljavanjem dodatnog broja radnika koji se penje s dosadašnjih šest na 12. Time se dosadašnji trošak proračuna Općine Tinjan s oko 900.000 kuna godišnje povećava na oko 1,85 milijuna. Budući da prema važećem zakonu cijeli teret financiranja vrtića pada na općine i gradove, zajedno s drugima, planiraju pokrenuti inicijativu za izmjenu zakonske regulative.

I Općina Tinjan razmatra opcije povećanja cijene vrtića i jaslica. Razlog tomu, kako navodi načelnik Hrvatin, je da se znatno povisuju standardi, da se cijena vrtića jako dugo nije mijenjala, da je rad u vrtiću za odgajatelje i osoblje sve zahtjevniji te da troškovi života i cijene iz dana u dan rastu.

- Svjesni smo činjenice da će povećanje cijena biti svojevrsni udarac na obiteljske budžete, ali napominjem da su izgradnjom novog vrtića stvoreni bolji vrtićki uvjeti, da se otvaraju jaslice, da se time omogućuje roditeljima odlazak na posao, osiguravajući kvalitetnu uslugu brige o djeci. Također se i otvara šest novih radnih mjesta gdje će možda netko od roditelja imati priliku zaposliti se u struci, kazao je načelnik Hrvatin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater