DOMAĆE GOJI BOBICE IZ DOLINE RAŠE

Unatoč lošoj sezoni krenula berba prvih plodova: VEDRAN I LOVRO OD BOBICA RADE SOK I PEKMEZ

| Autor: Borka PETROVIĆ

Još uvijek ispipavamo tržište ali ljudi već znaju za ove bobice i koliko su zdrave pa nas traže, veli nam Lovro, dodajući da svoje goji bobice i prerađevine prodaju svakodnevno na glavnoj riječkoj tržnici te utorkom na eko tržnici Brajda. U Pulu stižu također utorkom, u popodnevnim satima i to na Solidarnu ekološku tržnicu u Šijani

 

Krenula je berba domaćih goji bobica u dolini rijeke Raše. Točnije u potpićanskom Lugu, gdje već treću godinu dva prijatelja - Vedran Hero i Lovro Uher iz Matulja, uzgajaju ovu, nama još uvijek nedovoljno poznatu, biljku.

Crveni dijamanti, kako ih literatura zove radi visoko vrijednih nutritivnih svojstava, tek su nedavno pronašli svoj put do zapadnih tržišta pa tako i do nas. No, prije raške plantaže u trgovinama zdrave hrane mogle su se kupiti jedino uvozne i to u sušenom obliku.

Previše kiše

Na pitanje kakvu rodnost očekuju, Lovro nam veli da su im česte kiše u svibnju umnogome oštetile biljke, a nisi im pomogli ni ekstremni pljuskovi početkom lipnja. Kiša koja je uporno padala upravo u vrijeme kada je biljka trebala imati najjači vegetativni rast uništila im je gotovo 300 biljaka, od 1.100 koliko su ih prije tri godine zasadili.

        - Sezona je, nažalost, jako loše krenula. Trećinu biljaka smo izgubili, trećina se drži ali nije jako rodna tako da smo prve plodove upravo počeli pobirati s preostale trećine. Plodovi su lijepi i dobivaju potrebu slatkoću i nadam se da će nam biljke roditi barem do kraja rujna, veli nam Lovro.

        Navodi da imaju nekoliko novosti u svojoj proizvodnji. Tako su, pričaju nam dečki, uspjeli napraviti pogon za preradu bobica po HACCAP standardima. U pogonu proizvode čisti matični sok i nekoliko vrsta džemova.

        - Još uvijek ispipavamo tržište ali ljudi već znaju za ove bobice i koliko su zdrave pa nas traže, veli nam Lovro, dodajući da svoje goji bobice i prerađevine prodaju svakodnevno na glavnoj riječkoj tržnici te utorkom na eko tržnici Brajda. U Pulu stižu također utorkom, u popodnevnim satima, i to na Solidarnu ekološku tržnicu u Šijani.

 Eko certifikat

        - Najveća novost na koju smo izrazito ponosni jest da smo u procesu ishodovanja EKO certifikata. Naš OPG je upravo u prijelaznom razdoblju i uskoro ćemo biti i službeno ekološki proizvođači, veli nam Lovro. Dodaje da su ove godine nabavili i tri košnice kako bi osigurali optimalno oprašivanje biljaka, a bit će posebno zanimljivo vidjeti kakav će ispasti prvi goji med.

        - Košnica se tih dana baš lijepo punila pa ćemo dati med na analizu da vidimo koliki je postotak upravo goji cvjetova, a zanima nas svakako i kakvog će okusa biti med, vele nam mladi poljoprivrednici koje, unatoč svim vremenskim nedaćama, nije napustio entuzijazam rada na vlastitoj zemlji.

        - Za bavljenje poljoprivredom u manje-više kontroliranim uvjetima potreban je ogroman novac kojeg mi nemamo i zato smo prepušteni ćudljivoj prirodi koja baš i ne voli uzgoj jedne kulture. No, trudit ćemo se i dalje i nadamo se da će nas vrijeme dogodine ipak poslužiti, zaključuju Lovro i Vedran.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom