NAJNOVIJESLUČAJ "RAVNATELJICA"

Umaški pročelnik odgovorio putem društvene mreže ŠMALC: NA FACEBOOKU SAM IZNIO OSOBNI STAV

M. MIJOŠEK

Na naš upit upućen privremenom pročelniku Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviši Šmalcu smatra li da je svojom izjavom i anticipiranjem imena kandidatkinje koja će navodno biti izabrana prekoračio službeničke ovlasti, nije se očitovao. Odgovorio je dan kasnije, također putem Facebooka…

Samo dan nakon što je u našem listu objavljen članak pod naslovom „Vjetar u leđa preko Facebooka“ u kojem se opisuje kako je privremeni pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc na svom privatnom Facebook profilu javno obznanio ime kandidatkinje koju će iz Grada Umaga podržati za izbor ravnateljice OŠ Marije i Line, i to dok je natječaj još bio u tijeku, isti taj pročelnik opet se oglasio na istu temu.

Naime, na naš upit postavljen prije objave članka smatra li da je svojom izjavom i anticipiranjem imena kandidatkinje koja će navodno biti izabrana prekoračio službeničke ovlasti koje proizlaze iz Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, čime je naštetio drugim kandidatima, nije se očitovao. Odgovorio je dan kasnije na svom Facebook profilu da nije imao dovoljno vremena za davanje izjave i da mu nije bio poslan novinarski prilog na uvid da bi se mogao očitovati.

Dalje je obrazložio razloge zbog kojih je iznio stav Grada o kandidatkinji, uvjeren da isto mišljenje dijele roditelji i djelatnici škole. U posljednjoj rečenici svog Facebook statusa Šmalc zaključuje: "...i za kraj pošto vidim da su današnjim novinarima facebook profili glavni izvor informacija, iznesen je moj osobni stav i isti ne smije biti citiran u drugim medijima..." Tako da ga nismo citirali, već smo prenijeli samo neke dijelove iz njegova odgovora.

Valja za kraj navesti da je procedura izbora za ravnatelja OŠ Marije i Line u tijeku i da za Glas Istre nije sporan postupak izbora kandidata. Naime, naše je istraživanje bilo usmjereno na legitimnost javnog objavljivanja informacija pročelnika Šmalca na privatnom FB profilu, budući da te informacije spadaju u djelokrug službeničkih poslova. Također, pitanje je da li je Šmalc svojim postupkom prekoračio svoje ovlasti, povrijedivši pritom načelo jednakosti svih prijavljenih kandidata.

Da li je Šmalcu bilo dozvoljeno istaknuti „privilegiranu“ kandidatkinju i je li to profesionalno, moraju odlučiti njegovi pretpostavljeni. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam