NAJNOVIJENIJE ROVINJ PULA 

UMALO NESTAO JEDAN OD SIMBOLA ROVINJA: Česi tražili da se uklone čuveni čempresi podno Svete Eufemije. ZAHTJEV IM JE ODBIJEN

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

Dobra okolnost po čemprese je da su se Česi ponašali civilizirano i u skladu sa zakonima zemlje u koju su došli, pa nisu na svoju ruku započeli čistku čempresa, koji se nalaze u njihovom dvorištu. Uklanjanje su tražili od Komunalnog servisa, Hrvatskih šuma i na koncu Grada Rovinja, no svi su ih odbili

Česi koji su kupili nekreninu podno crkve Svete Eufemije u starom gradu u Rovinju dali su zahtjev da se uklone tri čempresa iz njihovog dvorišta, ali to se ipak neće dogoditi. Naime, riječ je o tri od šest čuvenih rovinjskih čempresa koji se mogu vidjeti na gotovo svakoj razglednici iz tog grada. Čempresi, čije se korijenje može sutra ili nikada (kao i kod svakog stabla) odvaliti ili izvaliti iz zemlje, nalaze se u najužem prstenu starogradske jezgre i svojom vitkom figurom, koja se izdiže iznad krovova i dimnjaka, stvaraju prepoznatljivu vizuru starogradske jezgre. Zbog toga je zahtjev Čeha odbijen.  

Dobra okolnost po čemprese je da su se Česi ponašali civilizirano i u skladu sa zakonima zemlje u koju su došli, pa nisu na svoju ruku započeli čistku čempresa. Prvo su se obratili djelatnicima Komunalnog servisa, gradske komunalne tvrtke, koji su ih odbili. Uslijedio je drugi zahtjev, sada adresiran na Hrvatske šume, koje su ga proslijedile Gradu Rovinju.

Upravni odjel za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i izdavanje akata Grada Rovinja promptno je odagnao bilo kakvu mogućnost preseljenja čempresa. Naime, kako piše u odgovoru na zahtjev za uklanjanje čempresa - oni se nalaze unutar zone zaštite kulturno-povijesne cjeline grada koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao i unutar područja dovršenih predjela grada, označenih kao zona očuvanja kulturno-povijesne cjeline, odnosno zona potpune zaštite povijesnih struktura.

- Uklanjanje čempresa nije u skladu s ovim aktima, rekao je kratko pročelnik Ivan Begić.

Rovinj je tako sačuvao svoje čemprese, za razliku od Pule, gdje su čempresi pored Arene - o čemu je intenzivno pisao naš list - preko noći uklonjeni.       

Dugovječna stabla

Od Barbare Matošević Talajić, voditeljice radne jedinice Zelenilo pri gradskom Komunalnom servisu, koja je provela nadzor nad drvećem, saznajemo da su čempresi zdravi i u dobrom stanju.

- Naš je cilj i stav sačuvati svako stablo. Za čemprese u starogradskoj jezgri još smo oprezniji, tim više što oni svojim zelenim vertikalama čine prepoznatljivu vizuru staroga grada, koju treba što je moguće duže očuvati, kaže Matošović Talajić, objašnjavajući da se nad čempresima, kao i nad ostalim stablima na gradskim površinama, obavljaju kontrole.

- Upravo posljednja kontrola pokazala je da su čempresi dobrog zdravstvenog stanja i kao takvi su dugovječni. Zbog toga nema nikakve potrebe za njihovim preseljenjem, rekla je Matošević Talajić.

Česi koji su željeli uklanjanje čempresa u svom su zahtjevu izrazili bojazan zbog mogućnosti loma, odnosno odvaljivanja stabala u njihovom dvorištu. Matošević Talajić na to kaže da je čempres dugovječno drvo.

- S duge strane, osim što drveće održavamo i njegujemo, prema potrebama pilimo grane, uklanjamo viškove i slično. Međutim, ako će se razmišljati o mogućnosti njihovog padanja, oboljenja, izvaljivanja korijenja i slično, što kao mogućnost uvijek postoji, onda posijecimo sva stabla u Rovinju. Asfaltirajmo Park šumu Zlatni rt i riješimo se bilo kakve potencijalne opasnosti od drveća, rekla je Matošović Talajić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam