LABIN

ULTRA BRZI INTERNET DOLAZI I NA LABINŠTINU: Prvi priključci već početkom sljedeće godine

| Autor: Branko BIOČIĆ
Radovi su već dovršeni u Ičićima

Ukupno će 3.700 kućanstava na području Labinštine imati mogućnost spajanja, a dostupna brzina za krajnjeg korisnika bit će veća od 1Gbps. U sklopu ovog projekta, u koji su uključeni dijelovi Slovenije i Hrvatske, već su priključeni neki od korisnika u Ičićima, a u Buzetu je gradnja u tijeku te se prvi priključci očekuju u ožujku

Ultra brzi internet već početkom sljedeće godine dolazi do prvih kuća u Labinu. Naime, na nedavnom sastanku kod gradonačelnika Valtera Glavičića ovu informaciju potvrdili su Saša Ukić, član uprave tvrtke Rune Crow, te voditelj projekta RUNE za Hrvatsku Davor Car.

Centrala na jesen

Naime, gradovi Buzet, Labin i Pazin, te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi početkom 2018. godine potpisali su Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) na njihovim područjima. Radi se o projektu RUNE u koji je Grad Labin uključen i čiji će stanovnici već početkom sljedeće godine dobiti mogućnost priključaka na optičku mrežu, odnosno brzi internet. Projektiranje trasa je započelo, a odabrani projektant je tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok nadzor vrši tvrtka LD Inženjering.

- Ovu, najsuvremeniju tehnologiju dovlačimo do domova naših sugrađana. Ukupno će 3.700 kućanstava na području Labinštine imati mogućnost spajanja, a dostupna brzina za krajnjeg korisnika bit će veća od 1Gbps. U sklopu ovog projekta u koji su uključeni dijelovi Slovenije i Hrvatske već su priključeni neki od korisnika u Ičićima, a u Buzetu je gradnja u tijeku te se prvi priključci očekuju u ožujku. Telekomunikacijska centrala gradi se na jesen u naselju Kature, a optički se kablovi polažu već početkom iduće godine, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić nakon sastanka.

Projekt RUNE

Na web stranici www.ruralnetwork.eu dostupne su detaljnije informacije o projektu, ali i mogućnost provjere trase projekta, odnosno moguće je upisom vlastite adrese provjeriti hoće li vaš dom putem projekta RUNE imati mogućnost priključka na ultra brzu internet vezu.

Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra brze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije) i Slovenije s izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom. Valja napomenuti kako je upravo ovaj projekt prošle godine proglašen najboljim u Europskoj uniji u kategoriji "Inovativnih modela financiranja, poslovanja i ulaganja". Hrvatsko-slovenski je to projekt izgradnje optičke infrastrukture, neovisan o postojećim telekom operaterima, a budući da je glavno pitanje kad dođe do izgradnje optike u EU upravo pronalaženje pravog modela za financiranje takvih projekata, može se reći da je to ujedno i najvažnija nagrada koju je Europska komisija dodijelila u sklopu svojih European Broadband Awards 2019. Prvi je i trenutno jedini ovakav projekt u koji su uključene dvije zemlje na području Europe. Ovi projektom samo kroz Istarsku županiju i Primorje planira se položiti optičku mrežu do 130 tisuća krajnjih korisnika kroz 22 optičke pristupne mreže.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini