EKONOMIČNO

EKOLOŠKI OGRJEV: U uljari Biaoco u Galižani suhe koštice maslina ne bacaju nego prerađuju i koriste za grijanje

Ono što je meni najbitnije je da kvalitetno koristim nusproizvod. Prije deset godina koštice od maslina su se bacale, a sada nas griju, naglasio je Andrej Đurić, vlasnik uljare Baioco

| Autor: Ružica KORACA
Andrej Đurić, vlasnik uljare u Galižani koristi dio komine za ogrijev (Snimio Dejan Štifanić)

Andrej Đurić, vlasnik uljare u Galižani koristi dio komine za ogrijev (Snimio Dejan Štifanić)


Uljara Baioco obitelji Đurić iz Galižane postoji već desetljećima, točnije od 1996. godine. Svake godine proizvodi sve više extra djevičanskog maslinovog ulja. Maslinarstvo se sve više razvija i postaje logično da se urod maksimalno iskoristi. Andrej Đurić tako već deset godina koristi koštice maslina za grijanje. Proces je vrlo jednostavan. Stroj posebno odvaja koštice od mesa masline nakon cijeđenja ulja. Potom se suha koštica smrvi i pohranjuje u posebne vreće. Koštica je tada spremna za korištenje kao energent.

Deset posto uroda

Andrej Đurić pojašnjava da se od sto kilograma maslina može dobiti deset kilograma koštica.

- Ovisno koliko godišnje proizvedemo maslina, dio tog bioenergenta i prodajemo. Godišnje imamo oko 70 tona koštica. Besplatno smo dobili sirovinu koju smo pretvorili u proizvod od kojeg dodatno zarađujemo, kaže Đurić. - Trenutno obrađujemo oko tri tisuće stabla maslina. Ove godine urod je bio 70 posto manji od prošle godine, ali je zato bio kvalitetniji pa smo zadovoljni, kazao je vlasnik ove uljare u Galižani.

Đurić kaže da, prema njegovim saznanjima, ima još nekoliko uljara koje košticu masline pretvaraju u energent.

- To je iskoristiv i jeftiniji proizvod od primjerice peleta koji se koriste za grijanje. Ono što je meni najbitnije je da kvalitetno koristim nusproizvod. Prije deset godina koštice od maslina su se bacale, a sada nas griju, naglasio je Đurić.

Čisto drvo

Grijanje je bitan segment svakog kućanstva. Đurić ističe da se u slučaju koštica maslina radi o čistom drvu koje potpuno izgara, nema ni kore ni prljavštine. Cijena je od 0,80 lipa do kune po kilogramu, dok je cijena kilograma peleta dvije kune. Usto, u peletima ima više prljavštine. Stoga košticu masline kao jeftin i čist energent treba približiti građanima, smatra Đurić.

- Otkad smo počeli koristiti koštice za grijanje, imamo manje otpada. Prije se na grijanje trošilo više jer je nafta skuplja. Sada cijeli sustav u uljari grijem košticama, kao i kuću, zaključio je Đurić.ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini