NAJNOVIJE


PAZIN - HUMANITARNA AKCIJA

U rekordnom roku skupili 175 tisuća kuna za za nabavku ultrazvučnog aparata za Dom zdravlja

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(M. RIMANIĆ)

Na idućoj sjenici Gradskog vijeća pred vijećnicima će se naći izmjene i dopune proračuna kojima će se sredstva za nabavu ultrazvučnog aparata s planiranih 44.300, povećati na 82.300 kuna kako bi se osigurao sav potreban iznos za ultrazvučni aparat, koji će koristiti svi žitelji Pazinštine

Sindikat umirovljenika Hrvatske - Podružnica Pazin tijekom tromjesečne akcije "Mislimo na vas 2" namijenjene nabavi ultrazvučnog aparata za potrebe pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja, prikupio je ukupno 93.122,61 kunu, izvijestio je u ime organizatora Dario Brajković. Pokrovitelj dijela aktivnosti bio je Grad Pazin, a suorganizator manifestacija Pučko otvoreno učilište Pazin. Sve je započelo na Festivalu palačinki u Pazinu kada je počelo prikupljanje donacija građana na štandu koji Sindikatu umirovljenika Hrvatske besplatno ustupio Grad Pazina.

Volonterski rad članova SUH-a

- Građani su za donacije dobivali prigodne dekupažirane božićno-novogodišnje ukrase koje su izradili članovi SUH-a Pazin. Tako je prikupljeno prvih 4.000 kuna, rekla je predsjednica pazinske Podružnice SUH-a Mirjana Monas.

Potom je organiziran veliki humanitarni koncert na kojem su bez ikakve naknade nastupili brojni istarski i pazinski glazbenici. Tom je prigodom prodano ukupno 675 ulaznica od čega je prikupljeno 27.000 kuna te još 2.663 kune donacija. Pazinska Kazališna skupina "Rastrepuh" održala je 1. ožujka u sklopu akcije reprizu svoje predstave "Jama", a sav prihod od 356 prodanih ulaznica u iznosu do 7.120 kuna uz 570 kuna donacija pridodan je sredstvima za nabavu ultrazvučnog aparata. Cijelo vrijeme trajanja akcije donacije su dali i brojni građani i gospodarski subjekti uglavnom s područja Pazinštine, ali i šireg područja, rekla je Monas, dodajući kako su se akciji svojim prilozima pridružili i iseljenici iz središnje Istre u Kanadi i Švedskoj te norveški turisti, gosti Mirjane Monas, koja radi kao turistički vodič.

- Cijela akcija provedena je volonterskim radom članova SUH-a uz pomoć brojnih sponzora, pa u njenu organizaciju i provođenje nije utrošena niti kuna, a trošak najma razglasa za koncert za koji smo dobili 50 posto popusta podmirio je Grad Pazin, rekla je Monas, zahvaljujući svima koji su u njoj sudjelovali kao volonteri ili donatori.

Podići kvalitetu života svih građana

Veliku zahvalnost uputila je i medijskim pokroviteljima koji su uvelike doprinijeli njenom uspjehu. Svi su oni, rekla je, besplatno radili na promidžbi naših aktivnosti, a oni su TV Istra, Radio Istra, Glas Istre, Radio Labin, Hrvatski radio Pula i portal iPazin. Nakon svega, zaključila je, kako građani Pazina i središnje Istre imaju doista veliko srce puno suosjećanja i dobrote. Nažalost, osim Grada Pazina i Općine Cerovlje te vijećnika IDS-a iz Svetog Petra u Šumi, druge jedinica lokalne samouprave u središnjoj Istri nisu se uključile u akciju, sa žaljenjem je konstatirao Brajković.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, u ime pokrovitelja Grada Pazina, zahvalio je organizatorima i volonterima i svima koji su sudjelovali u akciji "Mislimo na vas 2" i tako dali svoj doprinos da se ona ovako uspješno okonča. Zahvaljujući svima njima, prikupljana su sredstva za ultrazvučni aparat koji će podići kvalitetu života svih građana bez obzira na njihovo političko opredjeljenje i bez obzira iz koje jedinice lokalne samouprave dolaze. Grad Pazin, dodao je, već sedam godina sudjeluje u sufinanciranju projekta Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu bez obzira što to nije u njegovoj nadležnosti.

- Kao jedinica lokalne samouprave moramo se odgovorno ponašati u slučajevima kada sustav ne funkcionara i pomoći kada je to, kao u ovom slučaju, potrebno. Kada imao ovakve sugrađane i odgovorne tvrtke nije problem da se i Grad uključi u ovakav projekt, rekao je Krulčić.

Gradonačelnik je izvijestio da će se na idućoj sjenici Gradskog vijeća pred vijećnicima naći izmjene i dopune proračuna kojima će se sredstva za nabavu ultrazvučnog aparata s planiranih 44.300 kuna povećati na ukupan iznos od 82.300 kuna kako bi se osigurao sav potreban iznos za ultrazvučni aparat, koji će koristiti svi žitelji Pazinštine. Zahvaljujući građanima, donatorima i pomoći jedinica lokalne samouprave uz razumijevanju Istarskih domova zdravlja za potrebe u Gradu Pazinu, u cijeloj središnjoj Istri povećat će se kvaliteta zdravstvenih usluga, rekao je Krulčić.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam