u naselju Žbandaj

U POREČU SE GRADI TREĆI VRTIĆ U TRI GODINE "Jedan smo od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove"

| Autor: Gloria GLAVIĆ

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju bivše poslovne zgrade, uređenje igrališta te pristupne prometnice. Objekt će imati ukupnu površinu od 572 kvadrata * Predškolska ustanova gradit će se pokraj Poduzetničkog inkubatora Poreč u Žbandaju, na mjestu zgrade nekadašnje tvornice "Žbandajka"

 

Potpisivanjem ugovora za izgradnju dječjeg vrtića u Žbandaju, kojeg su potpisali porečki gradonačelnik Loris Peršurić i predstavnik izvođača Darvin Žufić, predsjednik uprave tvrtke "Vladimir Gortan" iz Pazina, i službeno je učinjen prvi korak ka gradnji novog vrtića u ovom porečkom prigradskom naselju. Na potpisivanju su bili i ravnateljica Dječjeg vrtića i jaslica "Radost" Divna Radola, predsjednik Mjesnog odbora Žbandaj Sandi Jugovac te voditelj gradilišta Goran Milohanić. 

Najmlađi žitelji su prioritet

- Otkad sam preuzeo mandat gradonačelnika prije skoro četiri godine govorim da su nam naši najmlađi prioritet. Danas smo jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove. Na primjer, u samo jednu godinu broj upisane djece u vrtićima veći je za njih 50. U osnovnim školama ima više od 1.300 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1.100, rekao je prigodno gradonačelnik Peršurić.

Podsjetio je kako je ovo izgradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine i to nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić. Ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, te se ovim budućim u Žbandaju još jednom nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji, što je vrlo dobro prihvaćeno, kako od strane korisnika, tako i od pedagoga, zaključio je gradonačelnik.

Ponuda pazinskog poduzeća bila je najpovoljnija od pet izvođača koji su se javili na javni natječaj, a iznosi 5,1 milijuna kuna (plus PDV). Za stručni nadzor zadužena je tvrtka Singrad iz Poreča za cijenu od 58.000 kuna (plus PDV).

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju i prenamjenu bivše poslovne zgrade u građevinu javne i društvene namjene, odnosno dječji vrtić, igrališta te uređenje pristupne prometnice. Objekt će imati ukupnu neto korisnu površinu od 572 kvadrata. Osim navedenih tehničkih podataka valja istaknuti da će vrtić imati dizalicu topline za grijanje (podno) i hlađenje te potpuno opremljenu kuhinju za pripremu jela, dok će na katu biti uredi za osoblje. Okoliš će imati dvorište za djecu površine 650 kvadrata i parkiralište s 12 parkirnih mjesta. Nakon potpisivanja slijedi uvođenje u posao idućeg tjedna, a rok za izvođenje radova je šest mjeseci. Planirano je da djeca krenu u novi objekt iduće godine.

Predškolska ustanova gradit će se pokraj Poduzetničkog inkubatora Poreč u Žbandaju, na mjestu zgrade nekadašnje tvornice "Žbandajka". 

Radovi šest mjeseci

Važnost pretvaranja derutnih zgrada u zgrade za društvenu namjenu naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Poreča Adriano Jakus.

- Nakon izgradnje Poduzetničkog inkubatora u nekadašnjem društvenom domu, preostala je za uređenje još samo ta stara tvornica. Sada s novom školom, vrtićem i jaslicama i poduzetničkim inkubatorom, Žbandaj će moći zadovoljiti sve svoje potrebe, naročito mladih obitelji koje ćemo na taj način zadržati u našem mjestu, rekao je Jakus.

Vrtić će biti područni odjel Dječjeg vrtića „Radost“ iz Poreča, a njegova ravnateljica Divna Radola rekla je kako je vidljivo da puno zahtjeva roditelja dolazi baš s područja Mjesnog odbora Žbandaj.

- Novim vrtićem dobit ćemo po dvije vrtićke i dvije jaslićke skupine, za ukupno 64 djece od rane do predškolske dobi. Kako se sve porečke predškolske ustanove strogo pridržavaju pedagoških standarda, zaposlit će se i osam odgajateljica, dvije spremačice i kuharica. S novim vrtićem, naša će ustanova imati 30 odgojnih skupina i čak 490 mališana, rekla je Radola.

Predstavnici izvođača rekli su kako vjeruju da će, unatoč kišnom razdoblju koji predstoji, ispoštovati zadane rokove i dovršiti posao u narednih šest mjeseci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini