VREMENSKA PROGNOZA

U petak nam stiže promjenjivo i nestabilno vrijeme UZ PLJUSKOVE I GRMLJAVINU

| Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula
(Sendi SMOLJO)


No, u četvrtak će ipak za mnoge biti malo povoljniji, osim za one koji teško podnose vrućinu i sparinu. Privremena stabilizacija vremena i manje oblaka, osobito u drugom dijelu noći na četvrtak, omogućit će i dobar pogled na perzeide - u narodu znane i kao "zvijezde padalice" i "suze svetoga Lovre", ali u četvrtak ujutro i maglu mjestimice na sjevernom Jadranu, te još češću po nizinama unutrašnjosti, ponegdje i dugotrajnu, što ljeti baš nije uobičajeno. Budite oprezni u prometu!

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. 


Četvrtak: barem djelomice sunčano, rijetko moguć pljusak, ujutro na kopnu česta magla

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano. Jutro će biti malo svježije nego u srijedu, uz mjestimičnu maglu, a najviša dnevna temperatura bit će oko 31 °C. Navečer i u noći na petak mala je vjerojatnost ponekog pljuska u Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj je veća vjerojatnost pljuskova, moguće i izraženijih, osobito navečer i u noći u Međimurju i dijelu Hrvatskoga zagorja. Nakon mjestimične magle bit će djelomice sunčano i uglavnom suho, te vruće i sparno.

Magla će biti češća po kotlinama gorskih krajeva, a smanjena vidljivost zbog sumaglice, rijetko i magle, moguća je i na sjevernom Jadranu. U gorju djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka poslijepodne može biti ponekog pljuska. Uz more će prevladavati sunčano, uz mogućnost pljuskova uglavnom u unutrašnjosti Istre. Uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora. Na Jadranu će biti vruće, uz mjestimice vrlo toplu noć.

Vrlo topla noć bit će i mjestimice u Dalmaciji, osobito na srednjem Jadranu. Prevladavat će sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka između 31 i 34 °C. Vjetar uglavnom slab, ujutro burin, danju jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni uz malo valovito more.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske, gdje se nastavlja niz toplih i vrlo toplih noći pa je i i dalje opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Danju će uz obilje sunca temperatura porasti i do 33 °C."

I dalje promjenjivo...

"Do kraja tjedna na kopnu
 promjenjivo i nestabilno, uz čestu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a danju će biti malo manje vruće.

I na sjevernom Jadranu mjestimice pljuskovi, dok će se u Dalmaciji zadržati većinom suho i sunčano, uz mogućnost ponekog pljuska samo u subotu. Bit će vruće, uz tople noći, a manje osvježenje može donijeti uglavnom slab vjetar s mora.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini