žive ulice

U PETAK I SUBOTU ZATVARAMO ZAGREBAČKU! Kreće porečki projekt Living Streets: "Svjedočimo sve većem nestanku prostora za pješake, bicikliste i prirodu, te širenju prostora za automobile i beton"

| Autor: gls istre
(snimio Milivoj Mijošek)

(snimio Milivoj Mijošek)


Jučer su u samom centru Poreča, u Zagrebačkoj ulici koja vodi na glavni gradski trg, građanke i građani zauzeli nekoliko parkirnih mjesta. Ništa ne bi bilo čudno da su mjesta zauzeli automobilima. Najava je to za potpuno zatvaranje spomenute ulice, 24. i 25. rujna u organizaciji udruge Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Zatvaranje Zagrebačke odvija se pod kapom projekta Poreč Living Streets koji provodi Grad Poreč-Parenzo s partnerima, gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona. Projektom se želi ukazati na važnost javnog prostora za kvalitetniji i sigurniji život u gradu, kao i općenito potrebu planiranja za budućnost punu izazova - od klimatske krize do gubitka bioraznolikosti. U takvoj budućnosti gradove treba planirati za otpornije zajednice, a ne isključivo profit.

- Svjedočimo sve većem nestanku prostora za pješake, bicikliste i prirodu, te širenju prostora za automobile i beton. Želimo li se prilagoditi izazovima koji nam stižu, trebamo o tome ozbiljno voditi računa, a prostor grada planirati sukladno posljedicama takvih promjena, poručuje Petra Počanić iz Zone.

- Puno se toga radi, a istovremeno smo svjedoci kako su gradske ulice i trgovi sve manje prostori susreta. To su prostori koji mogu i moraju obogatiti zajednicu – socijalno, društveno i gospodarski. Kako bi se to postiglo, potrebno je «aktivirati» ulice, olakšati pristup za pješake i bicikliste i provesti programe koji potiču sudjelovanje naših građana, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Iako je event prvotno bio najavljen za 17. i 18. rujna, 2021., zbog nepovoljne vremenske prognoze odgođen je za 24. i 25. rujna. Sve građanke i građani pozvani su u Zagrebačku ulicu na opuštanje i druženje, radionice za djecu i odrasle, filmsku projekciju, predstavljanje prvog porečkog parkleta, a mogu sa sobom ponijeti karte za igranje, omiljenu knjigu, instrument ili pak uz kavicu uživati u čitanju odgovora iz ankete na temu budućnosti javnih prostora grada Poreča - odgovori su sjajni!

Današnjoj akciji pridružio se i Institut za poljoprivredu i turizam. - Podijelili smo gotovo 100 sadnica jagoda i limunovca, a nastavljamo ovaj petak s još 400., poručuje Mirela Uzelac iz tog porečkog instituta, suradnike. Sve to će se odvijati u ovoj inače prometnoj ulici u centru grada koja za te dane postaje pješačka zona. Ovom prilikom podsjećamo građanke i građane da do četvrtka u ponoć iz Zagrebačke ulice sklone svoje limene ljubimce. Osim potpunog zatvaranja Zagrebačke, ulica Nikole Tesle (od O. Keršovanija do kružnog toka) postaje “zona smirenog prometa” u kojoj se sva vozila moraju kretati isključivo brzinom hoda pješaka.

Cijeli program dostupan je u PDF-u na LINKU, a sva događanja odvijat će se sukladno epidemiološkim mjerama.

Žive ulice dio su Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini