VRIJEME ZA PROMJENU?

U NEDJELJU IZBORI U TALIJANSKOJ UNIJI: Felice Žiža napada dugogodišnjeg predsjednika Maurizija Tremula

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Žiža i Tremul

Žiža i Tremul


U nedjelju će se održati redovni izbori za predsjednika Talijanske unije (krovne zajednice Talijana iz Hrvatske i Slovenije), predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije, članove Skupštine Unije iz redova lokalnih talijanskih zajednica te članove skupština u samim lokalnim Zajednicama Talijana.

Posljednji susret svih kandidata za funkcije održan je u četvrtak navečer u ležernoj atmosferi na terasi Caffe' bara Circolo umaške Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza".

Predsjednica Zajednice Talijana i zamjenica gradonačelnika Umaga iz redova talijanske nacionalne manjine, Floriana Bassanese Radin, predstavila je svojim sunarodnjacima, koji su s odazvali u pozamašnom broju druženju s kandidatima, sve sudionike u ovoj kampanji.

Za predsjednika Talijanske unije kandidaturu su predali Felice Žiža (Izola) i Maurizio Tremul (Kopar), a za predsjednika Izvršnog odbora Unije Marin Corva iz Rijeke.

Žiža je rođen u Puli 1963. godine, podrijetlom je iz Poreča, iz ribarske obitelji koja se u njegovoj ranoj mladosti preselila u Izolu. Liječnik je, kirurg, i od 2018. zastupnik u slovenskom parlamentu s liste za nacionalne manjine uz mađarskog kolegu Ferenca Horvatha. Protukandidat, dosadašnji i dugogodišnji predsjednik Tremul je Koparčanin, rođen u Kopru 1962. godine u radničko-poljoprivrednoj obitelji. Studirao je književnost i filozofiju u Trstu, a od 2003. obnaša dužnost predsjednika Unije.

I dok je prije četiri godine, na redovnim izborima, sudjelovao bez protukandidata za tu funkciju, ove godine mu konkurira Žiža. Pritom valja istaknuti da je slična situacija bila i na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Sloveniji, kad su se oba kandidirala za zastupničko mjesto, a izabran je Žiža.

Na sučeljavanjima i javnim prezentacijama svojih izbornih programa za predsjednika Unije izbijala je na površinu njihova tobožnja, prešutna politička podijeljenost. Tako se Tremula prozivalo za usku suradnju s IDS-om, a Žižu otvoreno napadalo da svoj politički proboj duguje podršci ideološki bliske Socijaldemokratske partije.

Njihovi izborni programi i odnos prema Uniji su u mnogim segmentima dijametralno suprotni. Povrh svega, Tremul smatra da je opstojnost i rad talijanskih zajednica u Sloveniji i Hrvatskoj ugrožena, a stanje loše kao prvog dana njegova presjedanja Unijom. On tvrdi da Unija mora ojačati te ostati krovna organizacija u kojoj se svi problemi pripadnika talijanske manjine trebaju rješavati, a strateški i razvojni zadaci koordinirati u suradnji sa Zajednicama Talijana, jer bez Zajednica ne bi bilo ni Unije.

Žiža u svojim predstavljanjima programa odgovarajuću i snažniju ulogu Unije u budućnosti vidi u sporazumu između Unije, Primorske samoupravne zajednice talijanske nacionalnosti i vijeća talijanskih manjina u Istarskoj županiji, kao i ostalim županijama gdje manjine sudjeluju u javnom životu sredine, što bi doprinijelo podizanju kvalitetnije suradnje s resornim institucijama u Rimu, Zagrebu i Ljubljani.

U nastavku večeri izborno-zabavnog programa Bassanese Radin je predstavila i sve umaške kandidate za skupštinu Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" i skupštinu Unije, podsjetivši prisutne da se između 24 kandidata zaokružuje njih 21 za člana umaške skupštine, a između šest istaknutih kandidata na listi za skupštinu Unije bira se njih troje.

Glasanju se može pristupiti u svakoj lokalnoj zajednici Talijana u nedjelju 26. lipnja od osam do 20 sati, uz prikaz valjanog identifikacijskog dokumenta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater