ODGOVORNOST I DISCIPLINA

U ISTRI ZVONI ALARM U samoizolaciji je 2.000 ljudi, u bolnici sve mlađi pacijenti s teškim simptomima. KOZLEVAC: OVA BOLEST NIJE ŠALA!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Dino Kozlevac/U pulskoj bolnici je sve više mlađih pacijenata s težim oblikom bolesti (Snimili Milivoj Mijošek i Dejan Štifanić)

Dino Kozlevac/U pulskoj bolnici je sve više mlađih pacijenata s težim oblikom bolesti (Snimili Milivoj Mijošek i Dejan Štifanić)


Stožer civilne zaštite Istarske županije jučer je donio novi set mjera i poslao ga Nacionalnom stožeru na odobrenje. Načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac pretpostavlja da bi odgovor iz Zagreba mogao stići već danas, a tada će na snagu stupiti mjere s kojima smo zapravo živjeli od kraja studenog.

- Naša odluka je samo odraz trenutnog stanja s epidemijom u Istarskoj županiji koja nije dobra, ali ćemo ju nastojati poboljšati. Očekujemo da ta odluka stupi na snagu već danas, a trebala bi trajati do 12. travnja. U tom periodu ćemo pratiti stanje, ali sada smo već na gotovo 2.000 ljudi u samoizolaciji i svatko od njih je potencijalno zaražen u ovom trenutku. Primijećeno je da je došlo do velikog opuštanja među građanima i to odmah rezultira porastom broja zaraženih i oboljelih. Jedan dio njih ne vodi računa o mjerama zaštite, drugi ne poštuju mjere samoizolacije, jako puno kontakata ostvaruju s velikim brojem osoba, i to komplicira situaciju.

Činjenica je da je sada pretežno prisutan britanski soj virusa koji se širi vrlo brzo, kažu epidemiolozi, odnosno dovoljno je samo trećinu vremena provesti u blizini zaražene osobe da se virus prenese u odnosu na raniji soj. Zbog svega toga u bolnici su na liječenju 64 osobe, a šest ih je na respiratoru, i sve to dogodilo se u samo tri dana. Nije šala, molio bih građane da shvate da ova bolest nije šala, jer nam sada u bolnici sa vrlo teškim simptomima leže i osobe od 40 i 50 godina, a ne samo stariji, napominje Kozlevac.

Povećan broj hospitaliziranih pacijenata, napomenuto je više puta, ugrožava redovan rad svih drugih odjela i djelatnosti u bolnici. Iako su djelatnici prenapregnuti, za sada OB Pula nastavlja s redovnim radom, no scenariji za puno goru situaciju već su u pripremi.

Nitko nije mogao očekivati da će se situacija u ovom toplijem periodu godine toliko pogoršati da će se brojevi približiti dosad najgorem mjesecu epidemije, prosincu, kad je epidemija u Hrvatskoj doživjela svoj vrhunac. Tada je u pulskoj općoj bolnici na liječenju bilo 80 osoba.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini