sretan i zadovoljan

U ISTRI JE PRONAŠAO SVOJ MIR. Njemački profesor glazbe kupio tri kuće kod Plomina: "Došao sam, pogledao i kupio"

U Njemačkoj je standard malo pao, sve je poskupjelo, posebice gorivo, energenti i hrana, a uskoro će i u Hrvatskoj kada uvedete euro koji je za mene dobra stvar, ali ne i za vas. Ja volim Istru i Hrvatsku, razlog mog dolaska ovdje nije biznis nego srce. Volim vašu hranu, posebice punjene paprike i sarmu

| Autor: Branko Biočić
Aleksandra Korolija i Gunter

Aleksandra Korolija i Gunter


Prof. harmonike u jednoj glazbenoj školi pored Munchena Gunter Glauber zaljubljenik je u Istru i Hrvatske pa je u Načinovićima ispod Vidikovca kod Plomina kupio tri kuće koje sada iznajmljuje turistima. Svaki svoj slobodan trenutak, kada su školski praznici koristi za boravak u jednoj od svojih kuća okruženim mirom i zelenilom s lijepim pogledom na more Kvarnerskog zaljeva.

- Ja sam u Istru i Hrvatsku počeo dolaziti s roditeljima još kao dječak, dolazio sam na ljetovanje svake godine više od 30 godina. Bio sam u Puli, Poreču, Rabu i drugim mjestima na obali, a kao vrlo mlad harmonikaš sudjelovao sam i u Puli na susretu najboljih harmonikaša Europe. Volim Istru i Hrvatsku, ja sam rođen u Rumunjskoj pa sam balkanofil, odlučio sam u Istri nešto kupiti. Prvu kuću pronašao sam putem interneta ovdje u Načinovićima i kupio je prije tri godine od jednog Amerikanca Steva koji ju je oglasio za prodaju. Došao sam, pogledao i kupio, a nakon nekog vremena susjed mi je rekao da i on prodaje svoje dvije kuće pa sam i njih kupio prije dvije godine. Ukupno mogu primiti 22 osobe pa ih iznajmljujem, najviše Nijemcima, ali ima i drugih turista.

Surađujem i s jednom švicarskom agencijom, a sada namjeravam napraviti i zidane bazene umjesto montažnih ispred svojih kuća, govori nam Gunter koji osim što predaje u Glazbenoj školi vodi i orkestar od dvadesetak glazbenika koji na repertoaru izvode od klasične do pop glazbe. Na jednom je koncertu u starom gradu Labinu upoznao Aleksandru Koroljević, voditeljicu labinskog dječjeg zbora Mornica i rodilo se prijateljstvo.

Sada Gunter namjerava obraditi jednu Aleksandrinu pjesmu i uvrstiti je u repertoar svoga orkestra. Voli i hrvatsku glazbu, posebice Olivera i Danijelu, a zna i otpjevati Oliverovu Magdalenu. Namjerava u Labin dovesti svoj orkestar i ovdje održati koncert, a na pitanje kako se sada živi u Njemačkoj, što ovdje najviše voli, ima li primjedbi i što bi moglo biti bolje odgovara.

- U Njemačkoj je standard malo pao, sve je poskupjelo, posebice gorivo, energenti i hrana, a uskoro će i u Hrvatskoj kada uvedete euro koji je za mene dobra stvar, ali ne i za vas. Ja volim Istru i Hrvatsku, razlog mog dolaska ovdje nije biznis nego srce. Volim vašu hranu, posebice punjene paprike i sarmu, vaše ljude koji su srdačni i gostoprimljivi što me posebno iznenadilo, prirodu i mir, a posebice lijepo more i vožnju brodicom. Ovdje sam šest tjedana po ljeti, jedan tjedan u oktobru, dva tjedna zimi i za Uskrs. Kada god sam slobodan dođem u Načinoviće, a kada odem u mirovinu doći ću ovdje živjeti, za suprugu nisam siguran. Ja sam ovdje sretan i zadovoljan sa svime, kaže.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini