Općinari na konferenciji o kulturnoj baštini

U BRUXELLESU BOGATA KULTURNA BAŠTINA i povijesno nasljeđe Kršana

| Autor: Branko BIOČIĆ

Općina Kršan je još odavno, u svim svojim strateškim planovima prepoznala kulturu kao svoju komparativnu prednost u odnosu na naše okruženje, na čemu će i nadalje ustrajati, naglasio je pročelnik Roman Carić

Pod pokroviteljstvom Željane Zovko, zastupnice u EU parlamentu i članice Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu, u čast četrdesete godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, održana je u Bruxellesu konferencija o kulturnoj baštini Republike Hrvatske. U fokusu konferencije je bila Salona – glavni grad rimske provincije Dalmacije i općina Kršan sa svojom bogatom kulturnom baštinom i povijesnim nasljeđem. 

Kultura kao komparativna prednost 

Prigodnim riječima zastupnica Zovko pozdravila je sve nazočne i zahvalila na dolasku, te istaknula važnost ovakve i sličnih događanja na promociji Hrvatske i Hrvatske kulturne baštine. Predstavnici Općine Kršan bili su voditelj Odsjeka za pravne poslove Roman Carić, voditeljica odsjeka za EU fondove i gospodarstvo Patricia Zanketić te predsjednik KUD-a 'Ivan Fonović Zlatela Zoran Karlić. Roman Carić u uvodnom se obraćanju, u ime općinskog načelnika Općine Kršan, Valdija Runka i mještana općine Kršan, zahvalio na pozivu i ukazanom povjerenju, ukazujući na činjenicu, da budući Općina Kršan svoj gospodarski i ostali rast nije mogla temeljiti isključivo na turizmu kao i ostala područja Istarske županije. Općina Kršan je još odavno, u svim svojim strateškim planovima prepoznala kulturu kao svoju komparativnu prednost u odnosu na naše okruženje, na čemu će i nadalje ustrajati, naglasio je Carić. 

Kašteli, Stari grad i Šušnjevica 

Patricia Zanketić prigodnom je prezentacijom upoznala sve nazočne sa projektima u kulturi i očuvanju kulturne, što materijalne što nematerijalne baštine, koji su ostvareni i financirani iz EU fondova. Odnosno koji su izradi kao i o planovima očuvanja kulturne baštine na području općine Kršan. To su Kaštel Kršan, Stari grad Plomin, Stari grad – Kaštel Kožljak, Interpretacijski centar Vlaški puti Šušnjevica. Na kraju je Zoran Karlić prigodno odjeven u kršansku nošnju, izveo skladbu kao primjer nematerijalne kulture dvoglasja tijesnih intervala, zaštićene UNESCO registrom, na što je publika reagirala velikim aplauzom.

U ime delegacije iz Dalmacije, na konferenciji su govorili zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić i direktorica TZ Solina Jelena Stupalo. Svi su oni u sklopu konferencije imali priliku vidjeti i izvedbu Vrličkog kola koje su izveli članovi HFD-a Jadro. Nakon konferencije, zastupnica Zovko je gostovala u emisiji Iz srca Europe uz sugovornike s konferencije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater