RAZVOJ OPĆINE

U BRTONIGLI OSTVARENA DVA VELIKA PROJEKTA ZA BOLJU KVALITETU ŽIVOTA: Gradi se prometnica u poduzetničkoj zoni i dograđuje vrtić

| Autor: Luka JELAVIĆ
Iskopavanje trase buduće prometnice u poduzetničkoj zoni Štrpe (L. JELAVIĆ)

Iskopavanje trase buduće prometnice u poduzetničkoj zoni Štrpe (L. JELAVIĆ)


Radovi na prometnici će se brzo nastaviti, tako da mislim da će izvođači radova sve poslove završiti i prije predviđenih osam mjeseci. Slično je i na zgradi vrtića. U dvorištu je već podignuta nova zgrada, dijelom je spojena s postojećom, slijedi gradnja i postavljanje krovne konstrukcije i nastavak uređenja unutrašnjosti, kaže načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić

Nakon opsežnih i prilično dugih administrativnih priprema, što je redovita procedura kada je u pitanju financiranje iz europskih fondova, te zbog problema s mjerama zaštite od koronavirusa, prije dva mjeseca u Brtonigli su započeli radovi na dva velika projekta, gradnji prometnice kroz poduzetničku zonu Štrpe te dogradnji i adaptaciji zgrade vrtića. Za sada svi radovi teku prema planu, a vrijeme bez puno kiše pogodovalo je izvođenju zemljanih radova. To se posebno odnosi na poduzetničku zonu Štrpe, gdje se velik dio radova odnosi na iskope trase buduće prometnice.

Radovi nakon kiše

- U poduzetničkoj zoni se radi prema planu, maksimalno je iskorišteno suho vrijeme, trasa prometnice je iskopana tako da se sada postavljaju vodovi za instalacije. Radovi će nakon ove kišne epizode biti nastavljeni, tako da mislim da će izvođači radova sve poslove završiti i prije predviđenih osam mjeseci. Slično je i na zgradi vrtića. S južne strane dosadašnjeg objekta, u dvorištu je već podignuta nova zgrada, dijelom je spojena sa postojećom, slijedi gradnja i postavljanje krovne konstrukcije i nastavak poslova u unutrašnjosti i jednog i drugog objekta, kaže načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić.

Podsjetimo, izgradnja prometnice i prateće infrastrukture u poduzetničkoj zoni Štrpe je nužna kako bi se parcele mogle ustupiti zainteresiranim investitorima. Osim izgradnje glavne prometnice, predviđena je izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje, postavljanje javne rasvjete, telekomunikacijske i plinske instalacije. Poduzetnička zona Štrpe imat će pozitivan utjecaj na sveukupni razvoj Općine Brtonigla, posebno kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a time i novo zapošljavanje.

Ta poduzetnička zona, iako je ranije bila definirana, nije mogla biti u funkciji jer su joj nedostajali potrebni infrastrukturni uvjeti, a općinski proračun nije bio dovoljan za samostalnu investiciju. U njoj je predviđeno 11 parcela za poduzetnike koji su već iskazali interes i čekaju komunalno opremanje zone. Ukupna vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna (bez PDV-a), a odobreno je financiranje 55 posto tog iznosa iz europskih fondova.

Pedagoški standardi

Projektom dogradnje i djelomične adaptacije vrtića uvjeti boravka za djecu i zaposlenike bit će podignuti u skladu s aktualnim pedagoškim standardima. U zgradi su i učenici nižih razreda područnih odjela hrvatske i talijanske osnovne škole pa je dio koji je namijenjen vrtiću postao tijesan za sve odgojne skupine. Uz zgradu je bila dograđena blagovaonica, ali je i ona morala biti preuređena za potrebe jedne odgojne skupine. Realizacija projekta, zbog velikog iznosa bila je jedino moguća uz sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Naime, vrijednost investicije, koja uključuje dogradnju, adaptaciju postojećih prostorija i opremanje unutarnjih i vanjskih prostora zgrade, iznosi 7,6 milijuna kuna (s PDV-om), a ugovoreno je sufinanciranje u iznosu od 5,7 milijuna kuna. Novi vrtić bit će površinom veći za gotovo 600 kvadratnih metara, bit će dograđene tri nove prostorije za vrtiće skupine i jedna prostorija za jasličku skupinu, uz adaptaciju postojećeg objekta čime će se poboljšati prostorni i drugi uvjeti u vrtiću. Ovim će se projektom riješiti i pitanje grijanja, odnosno rashlađivanja svih prostorija. Predviđeno je da radovi na dogradnji traju sedam mjeseci, zatim slijedi unutarnje uređenje i opremanje prostorija. Za vrijeme trajanja radova djeca iz vrtića bit će smještena u prostorijama u Brtonigli i Novoj Vasi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater