LIJEPA PRIČA IZ ISTRE

TVRTKA IZO IZ BALIĆI: Poznati su po pekarskim proizvodima. No iz pogona u kojem proizvode strojeve i opremu za ugostiteljstvo godišnje izvezu robu vrijednu milijun eura. I TO PO CIJELOM SVIJETU, ČAK DO AUSTRALIJE

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


U pogonu je trenutno zaposleno 30 djelatnika koji rade sve, od dizajna samih proizvoda, do njihove finalne izrade, a obje tvrtke ukupno imaju 70 djelatnika. Ono što IZO ističe iznad drugih sličnih pogona su njihove pekarske peći, po čemu je ova tvrtka jedna od najjačih proizvođača u regiji. No, lijepo je i to što, bez obzira na paletu njihovih standardnih proizvoda, u ovu tvornicu može doći bilo koji građanin, naručit si po mjeri, primjerice, elemente od inoxa za kuhinju

Tvrtka IZO iz Balići od svog osnutka 1993. naovamo u Istri, pa i šire, postala je simbol za izvrsne pekarske proizvode i domaće slastice čiji se asortiman konstantno proširuje. Taj je dio proizvodnje, pokrenut unutar obitelji Roce, daleko poznatiji od drugog IZO pogona u kojem se proizvode strojevi i oprema za ugostiteljstvo. Kada se ovaj pogon 2013. iz Žminja preselio u barbansku poduzetničku zonu Krvavci, bio je to prvi proizvodni pogon izgrađen na ovom području koje se tek počelo razvijati. Danas se iz tog pogona diljem svijeta izvoze ugostiteljski pultovi, nape, električne peći za pizzu i ostala ugostiteljska oprema, a najnoviji projekt tvrtke, koja od prvog dana nastoji unaprjeđivati svoja znanja i proizvode, veliki su plinski roštilji, koji, osim u ugostiteljstvu, mogu biti itekako poželjan artikl u dvorištima obiteljskih ili kuća za odmor.

Osjeti se kriza

Za unaprjeđenje svoje proizvodnje i prodaje tvrtka IZO u nekoliko je navrata iskoristila poticaje EU-a zahvaljujući dobroj suradnji s domaćim agencijama kao što je HAMAG. Jedan dio sredstava iskoristili su za posjete inozemnim sajmovima i proširenje prodaje svog asortimana, zatim za nabavku kompjutera i softvera za konstrukcije, te za certifikaciju proizvoda, zahvaljujući čemu oni postaju prepoznatljiviji i daleko konkurentniji na svjetskom tržištu.

- Samo iz ovog pogona imamo godišnje više od milijun eura izvoza, i to po cijelom svijetu, čak do Australije. Sad smo i mi osjetili velike probleme zbog pojave korone. Ne znam kako bismo bili opstali da nismo dobili državne poticaje. Kriza se dosta osjeti. I to najviše na domaćem, lokalnom tržištu, jer ljudi danas nemaju novca da si naruče nešto od inoksa, nego krpaju kraj s krajem. I mi smo morali malo smanjiti cijene na našu paletu proizvoda. Ne pada nam na pamet sada ulaziti u neke nove investicije zbog velike neizvjesnosti koju nam donose jesen i zima. Ali mislim da svi sada tako razmišljaju, dosta oprezno, i trude se ostati u okvirima aktualne proizvodnje i plasmana proizvoda, kaže direktor pogona Gracijano Roce.

I sami poslovni ugovori koje sada sklapaju praktički im donose posao iz dana u dan, a ne kao do sada nekoliko mjeseci unaprijed. U pogonu je trenutno zaposleno 30 djelatnika koji rade sve, od dizajna samih proizvoda, do njihove finalne izrade, a obje tvrtke ukupno imaju 70 djelatnika. Ono što IZO ističe iznad drugih sličnih pogona su njihove pekarske peći, po čemu je ova tvrtka jedna od najjačih proizvođača u regiji. No, lijepo je i to što, bez obzira na paletu njihovih standardnih proizvoda, u ovu tvornicu može doći bilo koji građanin, naručit si po mjeri, primjerice, elemente od inoxa za kuhinju.

Braća Gracijano i Mladen Roce po struci su inženjeri strojarstva. Već gotovo tri desetljeća uspješno rade ono što najviše vole. Peći za picu, konvektomati, peći za sitne pekarske proizvode, friteze za krafne, sve su to proizvodi u koje je uloženo veliko znanje, predanost, ali i ljubav prema ovoj vrsti posla.

Prilika za uspjeh

- Svake godine imamo na praksi nešto srednjoškolaca strojarskog ili elektrotehničkog usmjerenja, ali čini mi se već godinama da im ova zanimanja nisu baš od interesantna, što je velika šteta. Ali to vam je sve međusobno povezano, previše tvornica i pogona se gasi i onda automatski, ako se djeca pitaju gdje će sutra raditi i zarađivati za život, teško da će se odlučiti za neku struku u kojoj ne vide perspektivu, što je potpuno pogrešno. Ove godine su se, koliko čujem, ipak solidno popunile te škole, i to budi neku nadu. Znanje iz strojarstva ili elektrotehnike je jako vrijedno i neophodno u današnjem društvu i kod odabira takve struke ne bi se smjelo razmišljati gdje ću raditi, nego što ću raditi. Jer u tom smislu prilike za uspjeh uvijek ima. Uvijek postoji neki stroj koji možete usavršiti ili ga potpuno novog izumiti, pokrenuti neku novu proizvodnju, i to je način razmišljanja kakav bi trebalo imati, napominje Gracijano.

Ponekad do ostvarenja snova valja poći nekim sasvim drugačijim putem. U Barbanu stojimo ispred velike hale u kojoj se proizvode specijalizirani pekarski strojevi, a do nje je Gracijano došao zahvaljujući tome što je početkom 90-ih s bratom otvorio prvu IZO pekaru. Danas njihov lanac pekara svojim vrhunskim proizvodima snabdijeva cijelu južnu Istru, a slasni kolači iz njihove proizvodnje zadovoljavaju istančana gurmanska nepca i u inozemstvu. Kad se u potpunosti posveti pažnja kvaliteti proizvoda, onda se konkurencije ne treba bojati previše, jedan je od poslovnih postulata kojeg se i direktor ovog pogona drži. Primjerice, sa svojim pećima za pizzu, u koje stane istovremeno šest srednjih pizza, još uvijek uspijevaju konkurirati Talijanima, koji su nadaleko poznati po proizvodnji ugostiteljske opreme. Gracijano je posebno ponosan na novi proizvod iz pogona, velike konvekcijske peći za pekarske proizvode i slastice.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter