TRGET: Otvorena nova lučica sa 295 vezova. Više od 23 milijuna koštao nas je ekološki incident iz 2018. godine kada je liberijski brod ispustio naftu u luci Bršica

| Autor: Branko BIOČIĆ


 Danas je svečano otvorena nova lučica u Trgetu sa 295 novouređenih komunalnih vezova ukupne vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u projektu sudjelovalo sa 8,4 milijuna kuna a Istarska županija sa 2,1 milijun. Nakon havarije Liberijskog broda „Fidelity“ koji je 2018. ispuštanjem nafte u Luci Bršica koja je onečistila cijeli Raški zaljev, luku Trget i brodice mještana trebalo je ukloniti i stare vezove s obale kao i očistiti podmorje od ostataka betonskih i željeznih konstrukcija u čemu je Istarska županija sudjelovala sa 195, a općina Raša sa 92 tisuće kuna. Upravo na taj ekološki incident podsjetila je Antonela Mohorović Kožuh, ravnateljica lučke uprave Rabac koja je istaknula da je ovaj današnji događaj sretan završetak jedne ružne priče koja je počela izlijevanje mazuta 22. lipnja 2018.

-Uz pomoć Stožera civilne zaštite uspjeli smo se tada uz puno muke organizirati i sanirati štetu. Na kraju cijele priče dobili smo ovu novu luku u Trgetu, zahvaljujem svima koji su tome pridonijeli, općini Raša, Istarskoj županiji i Ministarstvu koji su projekt financirali i bez čije potpore ne bi bili u mogućnosti izraditi komunalne vezove. Od jedne male, možemo reći neugledne i zapuštene luke dobili smo 295 novo uređenih komunalnih vezova. Luka Trget je sada najuređenija luka na području Lučke uprave Rabac i služi nam svima na ponos. Međutim dovršetku radova u luci Trget nije kraj. Iduće godine gradit će se uređeno sidrište u Trgetu a priprema se i dokumentacija za uređenje luke u Svetoj Marini. Uz sve to guramo i lukobran u Rapcu, čekamo natječaj Operativnog programa konkurentnosti i kohezije 2021-2027, rekla je ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh koja se prva obratila skupu. Načelnica općine Raša Glorija Paliska također je zahvalila svima koji su pomogli realizaciji ovog projekta i podsjetila na lipanj 2018.

- I tada kao i danas padala je kiša, bilo je nezamislivo u tim tužnim danima što ćemo dobiti danas u ovom izuzetnom danu. To je kao limun koji dobijete i napravite limunadu. Treba zahvaliti i svim ljudima koji su radili na sanaciji, preko 23 milijuna koštao nas je taj ekološki incident. Posebno zahvaljujem Ministarstvu koje nas je podržalo i omogućilo da mještani dobiju ovakvu lučicu, to je primjer rješavanja nesreća na moru, istaknula je Paliska. Ravnateljica uprave pomorstva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nina Perko je dodala kako Ministarstvo provodi projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Navela je i kako je do sada lučkim upravama na području Istarske županije dodijeljeno 46,3 milijuna kuna.

-Ovo je prekrasan događaj, svi smo svjesni incidenta koji se dogodio međutim nije svako zlo za zlo. Puno je investicija, projekata i dokumenata napravljeno da se onakav incident više ne ponovi Svi zajedničkim naporima svjedočimo da smo izvrsno investirali sredstva i zaštitili kulturnu baštinu da ljudi i dalje u ovom mjestu žive s morem i od mora. Raški zaljev napravili smo privlačnim za življenje s morem. Dobrodošli su i projekti uređenja priobalja i šetnica koje nisu za turiste nego za domaće ljude kao i ova luka, rekla je Perko. Zamjenik župana Tulio Demetlika uputio je svima pozdrav u ime župana i zahvalnost svim izvođačima i onima koji su sudjelovali u ovom projektu koji je od iznimne važnosti   za općinu Raša i Istarsku županiju.

-Ova nesreća koja se dogodila 2018. bio je vrlo ružan za Rašu i Istarsku županiju ali pokazali smo solidarnost i jedinstvo svih institucija i ustanova koji su brzo reagirali da se šteta čim prije sanira. Moram pohvaliti i zahvaliti ministru Butkovića koji je promptno reagirao i pomogao da se izgradi ova lučica. Stanovništvo općine Raša dobilo je lijepu lučicu i 295 novih vezova za sportski ribolov. Istarska županija svake godine u svom proračunu osigurava više od pet milijuna kuna za potrebe lučkih uprava na svom području. U suradnji s općinama i gradovima na moru pripremamo nove projekte .Nastavljaju se investicije, na redu je lukobran u Rapcu a općina Marčana priprema izgradnju marine na prostoru rugla od kamenoloma. Nadam se da će im ministarstvo u tome pomoći. Tu je i luka Bršica za koju želimo da ima još veći značaj, posebice glede revitalizacije željezničke pruge u Istri za koju su predviđena znatna sredstva, rekao je Demetlika.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom