VRUĆA TEMA

TONY CETINSKI ekskluzivno za Glas Istre objašnjava što je točno rekao o cijepljenju i čipiranju, odgovara Anti Tomiću i uredniku Radio Drave, najavljuje tužbe i poručuje: "Napravili su od mene majmuna. Neka dokažu da je cjepivo sigurno i cjepit ću se i protiv bjesnoće"

| Autor: Mladen RADIĆ

Puno prašine podigao je popularni pjevač Tony Cetinski koji je putem svoje Facebook stranice uživo emitirao video u kojem je s prijateljima podijelio svoja razmišljanja o obaveznom cijepljenju.

Cetinski je rekao da se ne želi cijepiti i da neće dati da ga na to prisile, "makar poslali i tenkove". U svojem emitiranju uživo na Facebooku više je puta naglasio da nema ništa protiv da se cijepi onaj tko želi, ali da on to neće učiniti.

"Možete me ušutkati neko vrijeme, ali cijepiti me sigurno nećete. Nitko me ne može prisiliti da cijepim svoju djecu, ono što su dobili od cjepiva, su dobili, to je to", rekao je Tony u videu na Facebooku.

Nakon što je Cetinski obznanio tu svoju odluku dobio je podršku, primjerice Alme Demirović, predsjednice Hrvatske udruge roditelja aktivista (HURA) koja kaže da je "informirani pristanak jedini ispravan način kojim bi se postupak cijepljenja trebao provoditi. Bez represije. Bez kazni. Bez uvreda. Bez ismijavanja."

S druge strane, glazbeni urednik Radio Drave Bojan Horvat kojem se nisu dopali Tonyjevi stavovi najavio je da ovaj radio u svom programu više neće emitirati pjesme Tonyja Cetinskog, "a mjesto u eteru koje je dosad popunjavao Cetinski, zauzet će neki novi bendovi i pjevači, koji u ovo vrijeme krize i prestanka koncertnih aktivnosti itekako trpe i koji 'umiru sto puta dnevno'", napisao je na drava.info, a među onima koji su kritizirali Cetinskog je i kolumnist Jutarnjeg lista Ante Tomić.

Što o tome kaže Cetinski?

- Nikada nisam radio live prijenose na Facebooku, niti mi je bila intencija dići nekakvu bunu ili biti neki
revolucionar, nego sam u privatnom prijenosu, koji nije bio otvoren za javnost već samo za moje prijatelje, išao
prodiskutirati što misle da će biti ako se to i nama desi da netko negdje potpiše u ime nas, svih građana, bez da
nas pita, bez da o tome bude referendum, da potpišemo da smo na nešto obavezni. Npr. da smo obavezni se cijepiti, iako nam nitko ne garantira kvalitetu cjepiva i da ono neće izazvati teške nuspojave po našu djecu, kaže Cetinski za Glas Istre i napominje da ni u jednom trenutku nije rekao da će cjepivo poslužiti za čipiranje, no boji se da je to moguće na drugi način.

- Imate li pravo izbora? Ovako se stječe dojam da će netko u nekom državnom aparatu umjesto vas potpisati da se mi svi moramo obavezno čipirati, jer inače ako to napravimo bit ćemo izopćeni iz društva, nećemo se moći zaposliti, nećemo moći ići u banku podići novac i takve stvari. Ako danas dozvolimo da nas se bez pitanja natjera na cijepljenje, isto ćemo to doživjeti i s čipiranjem. Pitanje je hoćemo li to dozvoliti?, naglašava Cetinski i kaže da se u 30 godina odnosa s medijima i bavljenja show businessom navikao na "izokretanja i izvrtanja pile naopako".

Neki su mediji izokrenuli da sam ja baljezgao i kazao da kada nam ubace cjepivo pod krinkom da nas spase od Covida, da će nam ubaciti čip. Ja nisam to tvrdio, ja sam samo postavio pitanje, objašnjava Cetinski. Za čipiranje bi trebalo vrijediti isto kao i za cjepivo - sloboda izbora a nikako obaveza.

- Sada, s odmakom mogu reći da ukoliko mi netko garantira sto posto i bude odgovoran da se mom djetetu ništa neće desiti, da je bilo koja vrsta cjepiva sto posto sigurna, ja ću se prvi cijepiti, ali to još nitko ne garantira, niti jedan doktor. Čak navodno osim onoga što proizvođač cjepiva napiše vi ne znate što još unutra može biti, niti će vam itko to otkriti. Ja sam samo postavio pitanje svojim prijateljima na Facebooku. Neki mediji su to izokrenuli i napravili majmuna od mene, da se, kao, bavim nečim za što nisam stručan. Ne moraš biti stručan, ali ima jako puno nas građana Hrvatske koji bi htjeli znati što se dešava, i ne želimo bez da nas se nešto pita ubrizgati cjepivo u svoje tijelo i tijelo svoje djece. Ako pitate doktora, medicinsku sestru ili bilo koga tko vam to cjepivo stavlja u vaše tijelo, garantira li da moje dijete neće imati teške nuspojave u vidu, ne znam, autizma - što je dokazano na sudovima u puno slučajeva - to nitko neće garanirati. Ako to netko kaže, i ako se u svijetu dokaže da je cjepivo sto posto sigurno, možete me cijepiti i protiv bjesnoće, kaže Cetinski i objašnjava da je mislio na cjepivo općenito, ne samo ono protiv koronavirusa kada bude otkriveno.

- Ja sam uvijek za jednu konstruktivnu, civiliziranu debatu, ali očito nismo još zrelo
društvo za te stvari, kaže on.

Što se tiče Radio Drave odakle je stigla najava da više neće puštati njegove pjesme, Cetinski misli da su si time možda htjeli napraviti reklamu, a možda je, kaže i glazbeni urednik krivo shvatio. No, Cetinski je cijelu stvar dao u ruke svome odvjetniku Branku Šeriću koji će prvo podnijeti opomenu a onda i tužbu, a novac će ići u dobrotvorne svrhe.

Što se tiče Tomića, Cetinski kaže da je cijenio neke njegove tekstove i poštivao neke njegove stavove, ali za ovaj komentar u Jutarnjem listu kaže da "ili to nije njegov stav, ili je stavio krivi šešir toga dana, pa mu se nešto u glavi pomiješalo".

- Tražim odgovore, a kako se puno ljudi diglo, svi traže odgovore na to isto pitanje, ali ih nitko ne daje, niti znanstvenici, niti oni koji se na njih pozivaju. Ne znaju ništa niti o Covidu, niti o pravima ljudi, kaže Cetinski koji predlaže da se to riješi referendumom prije izbora i upozorava da se "na tu temu mogu i dobiti i izgubiti izbori. To je vrlo škakljivo pitanje".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini