TINJANSKI TERORIST ILI MUČENIK?

MOFARDIN (HDZ): Domoljubi poput Kancijanića moraju biti istaknuti / HRVATIN (SDP): Nikad nećemo podržati postavljanje spomenika Kancijaniću


Spomenik su otkrili Nevio Šetić, pročelnik Družbe Braća hrvatskog zmaja i Boris Mofardin, član HDZ-a iz Kringe, koji je kupio dva grobna mjesta na mjestu kojih su postavljena spomen obilježja. Iz vladajućeg SDP-a kažu da nisu mogli ništa učiniti da spriječe postavljanje spomenika jer se ono odvilo na privatnim grobnim mjestima

Na tinjanskom groblju otkriven je spomenik Viktoru Kancijaniću, pripadniku tzv. Bugojanske skupine, grupe hrvatskih domoljuba koja je ljeti 1972. naoružana ušla na teritorij Jugoslavije s ciljem dizanja ustanka koji bi srušio tu državu i uspostavio neovisnu hrvatsku državu. Spomenik su otkrili Nevio Šetić, pročelnik Družbe Braća hrvatskog zmaja i Boris Mofardin, član HDZ-a iz Kringe, a blagoslovio ga je mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru. S obzirom da je Kancijanić povijesno kontroverzna ličnost, koju ljevica smatra teroristom a desnica hrvatskim rodoljubom i mučenikom, oko podizanja spomenika u Tinjanu se podiglo dosta prašine. Iz vladajućeg SDP-a ističu da se protive ukazivanju počasti Viktoru Kancijaniću, ali dodaju da ništa nisu mogli učiniti jer je spomenik podignut na području gdje je HDZ-ovac Mofardin kupio dva grobna mjesta.

Ivan Beljan, predsjednik udruge Hrvatski križni put - Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegovog naslijeđa, koja je također sudjelovala u postavljanju spomenika, rekao je da je akcija Fenix bio jedan u nizu ustanaka hrvatskog naroda u trenutku kada je nasilje režima dosezalo vrhunac.

Akcija Fenix

- Skoro pola stoljeća proteklo je od akcije Fenix, ali nažalost još smo uvijek izloženi proturječnim interpretacijama uzrokovanim jugoslavenskom komunističkom propagandom. Može se čuti kako je cilj akcije Fenix bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila. Ali iz istinitih izvora može se uvjeriti o potpuno drugačijem profilu skupine Fenix, rekao je Beljan, dodavši da i površna analiza oružja skupine zorno govori da im namjera nisu bila ubojstva većeg broja osoba, već eventualno odabranih pojedinaca.

Beljan je podsjetio kako je Viktor Kancijanić, hrvatski politički emigrant i protujugoslavenski ratnik, rođen 1945. u Peljakima kraj Tinjana. U Salzburgu se 1971. priključio Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, a u diverzantskoj skupini Fenix imao je ulogu duhovne potpore skupini koja je gerilskim akcijama trebala potaknuti ustanak koji bio doveo do rušenja Titove države, odnosno do osamostaljenja Hrvatske. Viktor je ubijen 2. srpnja 1972. kraj Ramskog jezera u BiH.

- Put do slobodne Hrvatske bio je težak. Svatko se za to borio na svoj način. Viktor Kancijanić izabrao je revolucionarni, vojni model, a ta je akcija 19-orice mladića pokazala svu slabost Jugoslavije, rekao je Šetić.

Hrvatski vitez

Otkrivanje spomenika u medijima je najavljivano i kao privatna inicijativa Borisa Mofardina.

- Nije istina da sam ja sam podigao ovaj spomenik i organizirao sve ovo. U tom su mi pomogli mnogi domoljubi i udruge kao što su Hrvatski križni put, Družba Braća hrvatskog zmaja, Hrvatska uzdanica i mnogi drugi. Nikakvih problema oko postavljanja ovog spomenika nije bilo, kaže Mofardin, a na pitanje što za njega predstavlja ovaj spomenik, odgovara:

- Svaki domoljub koji je nešto dao za Hrvatsku treba biti istaknut. Nikakav drugi niti poseban interes nije me vodio.

Na otkrivanju spomenika okupilo se stotinjak ljudi, među kojima i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

- Viktor Kancijanić je autentični izdanak hrvatske narodne preporodne misli. Više je od simbolike da se ovo obilježje otvori dan uoči Dana hrvatske neovisnosti. Moderna hrvatska država je apoteoza nacionalnih ideala kojima je bio vjeran i svjedočio im hrvatski vitez i revolucionar Viktor Kancijanić.

Političke aktivnosti

Načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin na ovu je temu u nedjelju odaslao priopćenje.

"Godine 2012. donesena je Odluka o tome da se spomen ploča Viktoru Kancijaniću neće postaviti. SDP Tinjan predvođen Goranom Hrvatinom nikada nije, niti će podržati postavljane spomen ploče Viktoru Kancijaniću. Općina Tinjan i načelnik Goran Hrvatin u potpunosti podržavaju Odluku iz 2012. godine, kojom nije dozvoljeno postavljanje predmetne spomen ploče. Nažalost, predsjednik lokalne organizacije HDZ-a Tinjan, Boris Mofardin, kupio je kao fizička osoba dva grobna mjesta na mjesnom groblju u Tinjanu i sada ih iskorištava za političke aktivnosti koje su blago rečeno neprimjerene, neodgovorne i nedostojne jednog sudionika u političkom životu Tinjana i Istre. Na sva upozorenja Općine Tinjan, i načelnik da to što radi nema nikakvu podršku, Boris Mofardin se oglušio i nastavio raditi po svome. Nažalost, otišao je toliko daleko da je u osobnom kreiranju poziva za podizanje spomen ploče koristio formulaciju iz koje se da naslutiti kako Općina Tinjan i načelnik Goran Hrvatin sudjeluju u organizaciji takve aktivnosti - što je apsolutna neistina i u konzultacijama s pravnicima vidjet će se postoji li mogućnost poduzimanja pravnih koraka protiv predsjednika HDZ-a Tinjan, Borisa Mofardina. S obzirom da se radi o grobnim mjestima u vlasništvu fizičke osobe, Općina nažalost nema zakonskih mogućnosti da spriječi postavljanje spomen ploče. Međutim, sukladno javno iznesenim stavovima, podizanju spomen ploče neće nazočiti načelnik Goran Hrvatin niti bilo tko drugi iz lokalne organizacije SDP-a Tinjan." (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater