Nehumani tretman pacijenta koji je dosad operiran čak 170 puta

TEŠKO BOLESNI MILENKO BANIĆ IZ ROVINJA: Dan nakon operacije u KBC-u Rijeka htjeli su me potjerati s odjela i prijetili mi policijom. Tražio sam prijevoz sanitetskim vozilom, a oni su mi poručili da zovem taksi ili da idem busom!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Ostao sam na odjelu, jer supruga nije mogla doći zbog iznenadnog smrtnog slučaja u obitelji. Nitko me cijeli taj dan nije ni pogledao. Nisu mi dali ni doručak, ni ručak, ni večeru. Nisu mi dali ni lijekove koje redovito uzimam. Ponavljali su da nekome zauzimam mjesto te da oni imaju i drugih pacijenata. Ali što sam ja za to kriv? To što sam doživio je ispod svake razine ljudskog dostojanstva, kaže očajni Milenko Banić koji je u međuvremenu završio u pulskoj bolnici jer mu se stanje dodatno pogoršalo

 

Frustracije i stres kojima su izloženi pacijenti i njihovi obitelji, pored bolesti kojom su opterećeni, najbolje opisuje slučaj obitelji Banić iz mjesta Putini nedaleko od Rovinja. Ogorčena i šokirana ponašanjem pojedinih liječnika u KBC-u Rijeka, Ileana Banić nam je prepričala što je ovaj tjedan doživio njezin 65-godišnji suprug Milenko kojemu je prije 35 godina dijagnosticirana kožna gangrena (Pyoderma gangrenosum).

Zbog čestih izraslina na koži koje treba kirurški odstraniti, Milenko je dosad operiran čak 170 puta, a samo u Puli je prošao 150 operacija. Na preporuku pulskih liječnika, zadnja četiri mjeseca je u tretmanu KBC-a Rijeka, a unazad tjedan dana u Rijeci je dvaput operiran.

- Nažalost, pulski liječnici su nemoćni. Oni su iscrpili sve svoje mogućnosti. Izrasline koje se Milenku pojavljuju po cijelom tijelu oni bi otvorili, očistili, i to bi bilo to. U Rijeci je operiran 1. srpnja, a na preporuku dermatologinje, liječnici su trebali uzeti duboku biopsiju tkiva. Čak im je i suprug prije samog zahvata to napomenuo, no oni su to jednostavno zaboravili. Zato su ga ponovno otvarali nekoliko dana kasnije, što je van svake pameti. Samo dan nakon druge operacije, dok je suprug još ležao na odjelu u bolovima, omamljen od opće anestezije, rečeno mu je da se otpušta kući, priča Ileana Banić.

Po kratkom postupku

No, ono što se potom dogodilo zorno prikazuje svu jad i bijedu hrvatskog zdravstva.

- Ujutro je stigla vizita u kojoj je bio i neki mladi liječnik koji nije ni pogledao ranu, a kamoli da me pitao kako sam, da li me nešto boli. Pričao je sa sestrom i poručio "previti i poslati kući". Nisam se ni snašao, a on je već izašao iz sobe. Nakon toga je stigla liječnica koja je rekla da mogu otići taksijem ili autobusom, jer sam pokretan. Na koncu je zaprijetila policijom, jer nekome zauzimam krevet, a oni su me otpustili. Nisu oni mene otpustili, već doslovno izbacili!, priča nam ogorčeni Milenko Banić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of