GRADSKA NAGRADA

Teolog i povjesničar koji je proučava Ilirika LUKA ILIĆ DOBITNIK ZAHVALE GRADA LABINA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Luka Ilić

Dr. Ilić svojim javnim i stručnim radom ne propušta priliku govoriti i širiti spoznaju o velikom Labinjanu Iliriku, a time i o Labinu, za koji je posebno vezan

Zahvala Grada Labina ove će se godine dodijeliti i dr. sc. Luki Iliću, protestantskom župniku, za kontinuirano proučavanje djela Matije Vlačića Ilirika i promociju Labina.

Dr. sc. Luka Ilić, teolog je i povjesničar reformacije, rođen 1969. u Karlovcu, a već gotovo dva desetljeća aktivno istražuje život i djelo Matije Vlačića Ilirika. Zanimanje za djelima tog velikog uma srednjovjekovne Europe i protestantizma dovodi ga i u Labin. Za svog boravka u njemu, a i kasnije, doprinio je boljem upoznavanju djelovanja velikog Labinjana kod nas, ali i u svijetu, prvenstveno u Sjevernoj Americi i Njemačkoj. Radeći u labinskom Narodnom muzeju bio je aktivan u uređenju Memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika, između ostalog napisavši i vodič o tom izuzetnom muzejskom postavu.

Od 2006. godine jedan je od glavnih organizatora labinskih simpozija posvećenih Iliriku, tako da, zahvaljujući svojim poznanstvima, pronalazi znanstvenike izlagače iz čitavog svijeta, naravno i sam izlaže, a potom aktivno surađuje u objavi zbornika s tih skupova.

U sklopu pripreme 500. obljetnice rođenja Ilirika Ilić bio je jedan od glavnih stručnih suradnika prilikom snimanja dokumentarnog filma posvećenog upravo Flaciusu. Vezano za tu značajnu obljetnicu, Ilić je pokrenuo i inicijativu da se u Wittenbergu postavi spomen ploča na kući u kojoj je živio Flacius.

Dr. Ilić svojim javnim i stručnim radom ne propušta priliku govoriti i širiti spoznaju o velikom Labinjanu Iliriku, a time i o Labinu, za koji je posebno vezan. Priznanje Grada Labina je likovno rješenje Renata Percana, likovnog umjetnika iz Pule.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini