INTERVJU

Svjetski ugledna onkologinja iz Milana, Puljanka dr. Vanesa Gregorc, ekskluzivno za Glas Istre objašnjava kako su neki talijanski gradovi uspjeli bitno usporiti širenje koronavirusa i upozorava: "U ISTRI TREBA ZATVORITI ŠKOLE, VRTIĆE I FAKULTETE"

| Autor: Zoran ANGELESKI

* Više od deset posto pacijenata u Italiji potrebuju intenzivnu terapiju odnosno trahealnu intubaciju. Mjesta u bolnicama ima malo, tako da moramo spriječiti brzinu širenja virusa pomoću strogih mjera
* Istra je do prekjučer imala intenzivne poslovne-turističke-obiteljske-osobne odnose s Italijom. Stoga očekujem od istarskog stožera da uvede mjere koje su već primijenjene u Italiji, a to su zatvaranje škola, vrtića, fakulteta i samoizolacija

Osvrt na dramatičnu situaciju u Italiji, s njenim dosadašnjim iskustvom borbe s koronavirusom i pogledom na aktualnu situaciju u Hrvatskoj, zatražili smo od dr. Vanese Gregorc, Puljanke s talijanskom adresom, međunarodno ugledne onkologinje Znanstvenog instituta fakultetske bolnice San Raffaele u Milanu, direktorice torakalne, ORL i melanom onkologije u toj bolnici, nacionalne koordinatorice znanstvenog programa tumora pluća pri najznačajnijoj talijanskoj znanstvenoj organizaciji za istraživanje tumora ACC te partnerice talijanskog Ministarstva zdravstva za potvrdu i otvaranje novih znanstvenih instituta.

- Nalazimo se u vrlo ozbiljnoj situaciji, ne samo Italija, nego cijela Europa i cijeli svijet. Virus je došao iz Kine, došao u Europu i ušao u sve zemlje. Trenutno izgleda da je Italija najviše pogođena koronavirusom, mada pritom ne znamo u kojoj je fazi razvoj epidemije u drugim zemljama, kaže u uvodu.

- Moramo biti odlučni, razumni, odgovorni i spriječiti širenje epidemije. Jer, nitko nije cijepljen protiv koronavirusa. Svi smo u riziku. Najozbiljnije zdravstvene posljedice u Italiji su upale pluća. Od apsolutnih brojeva pozitivnih na koronavirus za koje znamo u Italiji, više od deset posto pacijenata potrebuju intenzivnu terapiju odnosno trahealnu intubaciju. Mjesta u bolnicama ima malo, tako da moramo spriječiti brzinu širenja virusa pomoću strogih mjera.

- U Hrvatskoj je aktualna dvojba i razmimoilaženje između istarskog i nacionalnog stožera treba li odmah zatvoriti škole, vrtiće i fakultete. Kakvo je vaše mišljenje?

- Ne bih htjela da se podijelimo u dva tabora, u one koji šire paniku i one koji to širenje panike prigovaraju ovim prvima. To nije pravi put. Imamo samo jedan odgovor, a to je stručan odgovor. Mi moramo blokirati epidemiju! Rad nacionalnog i istarskog stožera je za pohvalu, međutim ono što nas treba brinuti su osobe koje su zaražene i u ovom trenutku, a za koje ne znamo (niti mi, niti sama osoba) da su prenositelji koronavirusa. Htjela bih istaknuti da je Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila aktualni talijanski model mjera.

- Kod nas se uporno ponavlja teza da nemamo još lokalnog transfera, dakle prijenosa koronavirusa s domaćeg na domaćeg stanovnika, zbog čega se ne uvode radikalnije mjere poput zatvaranja škola, vrtića i fakulteta.

- Pravi odgovor znat ćemo tek za deset do 14 dana, a to je, po mom mišljenju, previše vremena za čekanje! Jer, osobama koje su u ovom trenutku zaražene, simptomi se mogu pojaviti u idućih dva tjedna, dok oni koji su zaraženi, a bez simptoma, mogu proširiti epidemiju. Treba reći i da su djeca, iako njih u najvećem broju slučaja bitno ne pogađa koronavirus, vektori i da prenose zarazu starijima, pa tako i starijim članovima obitelji. Do prekjučerašnjeg proglašenja cijele Italije crvenom zonom, Istra je imala intenzivne poslovne-turističke-obiteljske-osobne odnose s Italijom. Stoga očekujem od istarskog stožera da uvede mjere koje su već primijenjene u Italiji, a to su zatvaranje škola, vrtića, fakulteta i samoizolacija. Jer, upravo je danas objavljeno da su talijanski gradovi Codogno i Lodi strogim mjerama konačno bitno usporili širenje koronavirusa, a ti su gradovi u totalnoj karanteni već 15 dana.

- Koliko je dramatična situacija u Italiji? I dalje se dnevno bilježi značajan rast broja zaraženih.

- Postoji velika koordinacija između lokalnih i nacionalnog stožera, povećali smo broj odjela koji su u stanju primiti pacijente s komplikacijama. Samo u mojoj bolnici su četiri odjela u 24 sata pretvorena u odjele za zarazne bolesti. Povećali smo i broj mjesta za intenzivnu terapiju. Sada ovisimo samo o stanovništvu i njihovoj odgovornosti. Kao kćerka, majka i liječnica, želim istaknuti kao svojevrsnu molbu svima u Italiji, Hrvatskoj i drugim zemljama da svaka osoba može pomoći, provodeći mjere stožera. Vjerujem da će istarski stožer tu zauzeti odlučan stav, te da će ga u tome poduprijeti nacionalni stožer.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini