"zakOČI - Take a brake!"

Švicarski prometni eksperti posjetili Bale

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


U sklopu projekta "zakOČI - Take a brake!" švicarski stručnjaci posjetili su Općinu Bale te obišli izvršenu prometnu intervenciju kojoj je cilj bio povećati sigurnost djece u prometu. Kao vrijedan partner u projektu, Općina Bale, odnosno načelnik Edi Pastrovicchio, direktor turističke zajednice Sandi Drandić te pročelnica Irina Gobbato primili su švicarske prometne stručnjake: predstavnike zaklade CareCross Rolanda Wiederkehr, pročelnika Ureda za sigurnost na cestama Grada Zuricha Wernher Brucksa te Rolfa Thommena, zapovjednika prometne policije Grada Basela, uz koje su bili i predstavnik Sveučilišta Sjever dr. sc. Predrag Brlek te predstavnica udruge Roditelji u akciji Italina Benčević.

Po razmjeni iskustva o suradnji tijekom projekta, svi zajedno obišli su Ulicu Domenica Cernecca na području oko baljanske područne osnovne škole i vrtića. Lokacija intervencije odabrana je participacijom građana na World Cafe radionici, a prema prijedlogu Sveučilišta Sjever, temeljem švicarskih iskustava i dobrih praksi, prometni elaborat izradio je Prometni fakultet u Zagrebu.

Cilj rekonstrukcije bila je povećana sigurnost djece u prometu ispred zgrade škole i vrtića. Pomicanjem pješačkog prijelaza koji je bio na nepreglednoj točki te podizanjem plohe na kojoj se zebra nalazi vozači su primorani usporiti i na taj način poštovati ograničenje brzine od 30 kilometara na sat. Zebra je dodatno istaknuta crvenom podlogom.

Wernher Brucks je komentirao kako je to izuzetan primjer dobro uočljivog pješačkog prijelaza te predložio da ovakve vrste zebri zadržimo samo na prometnicama u blizini škola kako ne bi izgubile na posebnosti te navikli vozače da se takve zebre nalaze u blizini škola što ih bude upozoravalo na pojačani oprez. Uz nogostup postavljena je ograda, kao i na sporednu jednosmjernu cestu, kako bi spriječilo izlijetanje djece na cestu te nepropisno parkiranje i korištenje jednosmjerne ulice.

Švicarski prometni stručnjaci su ocijenili intervenciju kao izvrsnu pokaznu točku na koji način usporiti promet i zaštititi djecu u blizini škola i vrtića. Policajac Rolf Thommen upozorava na nužnost kontroliranja poštivanja propisa jer samo u suradnji institucija, roditelja i svih građana, uz pomoć dobre infrastrukture, može se optimalno zaštiti djecu u prometu, rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum