LJETNI NOĆNI SAJAM I MAŠA PO STARINSKI

SVETI PETAR U ŠUMI U petak i subotu kobasice do 2 ujutro

Mario Bratulić i Sanja Kantaruti (A. DAGOSTIN)

Na području Turističke zajednice središnje Istre ovo ljeto dvije najznačajnije gastronomske manifestacije doživljavaju svoje ljetno izdanje što je izuzetno bitno jer time nadopunjavamo ponudu za turiste, ali i domaće stanovništvo, rekla je direktorica TZSI-a Sanja Kantaruti 

Nadolazećeg vikenda u Svetom Petru u Šumi odvijat će se dvije manifestacije: u petak i subotu premijerni ljetni noćni sajam "S klobasicom u Europu - okusi hrvatskog sela", a u nedjelju "Maša po starinski". Tim je povodom supetarski načelnik Mario Bratulić zajedno s direktoricom TZSI-a Sanjom Kantaruti jučer održao konferenciju za medije u općinskoj vijećnici. 

Veliki grad od kobasica

- Nakon uspješne organizacije proljetnog međunarodnog sajma, Općina Sveti Petar u Šumi ove je godine pokrenula organizaciju ljetnog noćnog sajma kada će se središte mjesta pretvoriti u "veliki grad od kobasica". Do danas smo sakupili 40-ak izlagača od čega 15-ak proizvođača odličnih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kazao je načelnik Bratulić i dodao da će se manifestacija u petak i subotu od 18 do 2 sata ujutro sastojati od sajma, natjecanja, zabavnog programa, dječjeg kutka, brojnih gastronomskih događanja. Nastupit će čak tri klape (Kampanel, Nevera i Koporan), tri glazbena sastava (tamburaški sastav Merak, Replay band i In blue band) i pučki pjevači iz Kaštele.

- Na području Turističke zajednice središnje Istre ovo ljeto dvije najznačajnije gastronomske manifestacije ("pršuti" u Tinjanu i "kobasice" u Sv. Petru op.n.) doživljavaju svoje ljetno izdanje što je izuzetno bitno jer time nadopunjavamo ponudu za turiste, ali i domaće stanovništvo. Gastronomija je izuzetno bitan faktor naše turističke ponude i veseli nas što se promoviraju naši proizvodi, naši OPG-ovi, i to je ono na čemu konstantno radimo, kazala je direktorica Kantaruti.

- U nedjelju imamo tradicionalnu "Mašu po starinski", smotru starocrkvenog pučkog pjevanja s kojom smo započeli 2008. godine u suradnji s profesorom Brunom Krajcarom. Veseli me što je postala tradicionalna i nacionalna smotra, što zborovi dolaze iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva koji njeguju takav vid glazbenog izričaja, a ove smo godine dobili direktni prijenos mise i pjevanja na HRT-u koji će se prenositi u nedjelju u 10 sati, kazao je načelnik Bratulić. 

Pjesma iz Dobrilinog molitvenika

U jutarnjem dijelu u supetarskoj župnoj crkvi nastupit će klapa Koporan iz Poličnika, pučki pjevači iz Kaštel Lukšića, kršanski KUD i supetarski crkveni pjevački zbor sa skladbama iz čuvene pavlinske pjesmarice.

U večernjem dijelu koji započinje u 19 sati osim spomenutih zborova nastupit će još novigradski pjevački zbor Lavanda, zagrebački vokalni ansambl Xtet, medulinski crkveni pjevački zbor, koparski pjevački zbor Schola coralis Ivstinopolitana, žminjski crkveni pjevački zbor, rakaljski crkveni pjevački zbor, virovitički crkveni pjevački zbor i pjevački zbor iz njemačkog grada Weil am Rhein koji su obradili Krajcarovu pjesmu "Zvona", ali i pjesmu "O mila majko nebeska" iz molitvenika biskupa Jurja Dobrile. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Porečka i pulska biskupija te supetarska župa, a direktor projekta je Viktor Prenc.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum