INSTITUT ZA POLJOPRIVREDU I TURIZAM

SUTRA U POREČU: Radionica za sve ljubitelje starih sorti povrća

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Foto Institut)

(Foto Institut)


Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča organizira sutra, u srijedu 7. rujna od 10 do 16 na imanju Instituta, radionicu pod nazivom "Povrće - izvor bioraznolikosti u našim vrtovima" koja je namijenjena široj javnosti s ciljem povećanja dostupnosti podataka i rezultata projekta "Agrobioraznolikost - osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi" u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam.

Riječ je o stručno-edukativnom danu s predstavljanjem biljnih genetskih izvora povrća koji se čuvaju u Institutu. Na radionici posjetitelje očekuju tri organizirana predstavljanja u 10, 12 i 14 sati.

Posjetiteljima će se prikazati sorte češnjaka iz Istre i ostatka svijeta; škalonje iz Istre, Dalmacije i cijele Hrvatske; sorte raštike otporne (i osjetljive na sušu): jedinu sačuvanu sortu istarskog krumpira; preko 20 starih sorti rajčica, paprika, feferona… te stare sorte graha i slanutka i još puno zanimljivosti.

"Razveselite nas sa svojim vlastitim plodovima, osobito ako ste ih naslijedili od vaših baka, ako mislite da su posebno otporni na klimatske promjene, ako ste ih donijeli iz nekih egzotičnih dijelova svijeta...," poručuju organizatori.

Radionica je namijenjena svim ljubiteljima starih sorti povrća, od hobi povrćara do profesionalnih poljoprivrednika, udrugama, školama i ostalim obrazovnim ustanovama te svim ostalim zainteresiranima. Posjeta može biti individualna u jednom od tri ponuđena termina ili pak u obliku organizirane grupe posjetitelja za koje će se organizirati predstavljanje u posebnim terminima.

Za dodatne informacije moguće se obratiti administratorici projekta Ani Čehić na broj 052/408-328 ili mailom: acehic@iptpo.hr ili smilja@iptpo.hr.

Projekt "Agrobioraznolikost" financira se temeljem poziva, ukupan budžet iznosi 3.451.022 kuna, dok Institut ima budžet od 1.980.141 kuna od čega je 85 posto sredstava sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EFRR-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatno sufinancira nacionalnu komponentu do 15 posto vrijednosti prihvatljivih troškova u iznosu do 376.543 kuna. U provedbi projekta ulogu vodećeg partnera imaju znanstvenici s Instituta za poljoprivredu i turizam, u suradnji sa znanstvenicima iz Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu - Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu - Prirodoslovno-matematički fakultet i Institut za more i priobalje Dubrovnik - Sveučilište u Dubrovniku.

Cilj je provesti primijenjena istraživanja u ranjivim sektorima poljoprivrede te u ranjivim prirodnim ekosustavima s naglaskom očuvanja bioraznolikosti. Očekivani rezultati projekta su razvijene jasne smjernice za uspješniju prilagodbu klimatskim promjena u ova dva važna sektora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum