Borba protiv pandemije

Susjedna županija u ponedjeljak ide u lockdown. U Istri za sada nema potrebe za većim zatvaranjem. NO, IMAMO JEDAN VELIKI PROBLEM

Ne vjerujem da će situacija u Primorsko-goranskoj županiji nešto drastičnije utjecati na nas, ali pratit ćemo, kaže Kozlevac, čelnik istarskog Stožera

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)


Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije donio je odluku o postroženju mjera obrane od koronavirusa na tom području koje će biti na snazi od ponedjeljka, 12. travnja, pa najmanje do 26. travnja. Ponovo se zatvaraju ugostiteljski objekti, automat-klubovi, kasina i lutrije. Zabranjuju se posjete domovima za starije i nemoćne, a isporuka hrane i pića vrši se uz protuepidemijske mjere, ili osobno ispred objekta, ili iz ugostiteljskog objekta vozilom.

Stožer Civilne zaštite Istarske županije pomno prati epidemiološku situaciju u našoj županiji, kao i susjednim regijama, no za sada smatraju da nema potrebe za većim zatvaranjem u Istri.

- Za sada će situacija ostati ovakva, ali bih još jednom molio sve ugostitelje i građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. I dalje se obavljaju kontrole, i dalje nailazimo na pojedine slučajeve da se boravi na zatvorenim terasama i u objektima, što se ne smije, ili da na terasama nema propisnog razmaka između stolova. Ne vjerujem da će situacija u Primorsko-goranskoj županiji nešto drastičnije utjecati na nas, ali pratit ćemo situaciju. Nema načina sada da na bilo koji način zatvorimo jedan dio Istre, ali ne vjerujem niti da će Riječani sada masovno dolaziti u Istru na kavu, rekao je načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac.

Iako Istarska županija, prema službenim brojkama, ne bilježi drastičan rast zaraženih i oboljelih, već tjedan dana u pulskoj je bolnici konstantno hospitalizirano više od 70 Covid pacijenata. Dob hospitaliziranih s teškim simptomima sve je niža, a zdravstveno se stanje od početnog kašlja, umora i kostobolje jako brzo može pogoršati. U nastojanju da epidemiološku situaciju zadrži pod kontrolom, istarski je Stožer već donio odluku o ponovnoj zabrani treninga u zatvorenim prostorima, a djeca se u ponedjeljak ne vraćaju na nastavu uživo. Hoće li se vratiti 19. travnja, vidjet će se do kraja idućeg tjedna, a ovisit će kao i uvijek o epidemiološkoj situaciji.

- Čak i kad su mnogi smatrali da je prerano ili da nije potrebno, mi smo u Istri donosili neke mjere iz predostrožnosti, da bi odmah zaustavili daljnji rast broja zaraženih, a jednako tako iz opreza smo mjere ponekad i sporije popuštali. Ne znam što je uzrokovalo takvu situaciju u Primorsko-goranskoj županiji, ali vjerujem da će im donijete mjere pomoći da stave situaciju vrlo brzo pod kontrolu. Neprestano pokušavamo objasniti javnosti da želimo spriječiti da dođemo u situaciju da građanima moramo uskratiti neke usluge u bolnici, jer im ih neće imati tko pružiti ako broj hospitaliziranih i na respiratoru bude rastao. Sve su te odluke donijete, dakle, da bismo sačuvali sustav da funkcionira i dalje, da ne bi rastao broj zaraženih, poručio je Kozlevac, aistaknuvši da ni mjere neće dovesti do poboljšanja situacije ako građani ne budu disciplinirani.

Napomenuo je da usprkos tome što broj Istrana u samoizolaciji opada, i dalje se među njima pojavljuje veliki broj članova istih obitelji. I dalje, kaže, postoji problem ignoriranja simptoma kod nekih građana i ne poštuju se pravila izolacije. Zbog toga je korona već prodrla u četiri vrtića. Kozlevac podsjeća da su samo tijekom četvrtka tri osobe u OB Pula preminule od Covida, da su simptomi kod oboljelih sve teži, ali Istra i dalje uživa luksuz gotovo normalnog života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum