PREPORUČIO THE GUARDIAN

SUBOTINA MEĐU 20 NAJBOLJIH TRADICIJSKIH FESTIVALA U EUROPI Tartufi, tradicija i vremeplov Subotine po starinski

(G. ČALIĆ ŠVERKO)

(G. ČALIĆ ŠVERKO)


- Upravo smo preporuku britanskog dnevnog lista iskoristili u promotivne svrhe, za promociju same manifestacije, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić

Subotina je ove godine dobila posebno priznanje s obzirom da je uvrštena među 20 najboljih tradicijskih festivala u Europi prema preporuci britanskog The Guardiana.

- Upravo smo tu preporuku iskoristili u promotivne svrhe, za promociju same manifestacije, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavljujući sadržaje rujanske Subotine, ujedno i gradskog praznika. Središnji sadržaji Dana Grada Buzeta započinju u četvrtak u 9 sati 49. znanstvenim skupom "Buzetski dani".

Ove godine poseban naglasak stavljen je na teme vezane uz crkvu sv. Jurja s obzirom da su nakon dužeg perioda završeni konzervatorsko-restauratorski radovi. Svečanost u povodu završetka radova kao i simbolično otvaranje sanirane crkve održat će se također u četvrtak s početkom u 17 sati u buzetskom Starom gradu, u crkvi Sv. Jurja. U petak 7. rujna u 18 sati održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća. U 21.30 sati na Trgu Fontana kreće rock festival na kojem nastupaju "Gužva u 16-ercu" iz Osijeka, "Jonathan" iz Rijeke i "Krešo i kisele kiše", također iz Rijeke.

U nedjelju Subotina po starinski

U subotu u 19.30 sati na Trgu Fontana započinje priprema milenijske fritade od 2.018 jaja i desetak kilograma tartufa koja je, naglasila je Mila Nežić iz buzetskog TZ-a, ujedno prva gastro manifestacija u sezoni istarskog bijelog tartufa. Slijedi otvaranje interaktivne izložbe u Klubu mladih BUM pod nazivom "Ostaješ?".

Zabavni program u Noći od Subotine kreće u 21 sat nastupom pjevača Malog velikog mikrofona. Buzećane i njihove goste zabavljat će Mauro Staraj & La Banda te Vigor, a najavljen je i vatromet. Svake godina Subotinu posjeti sve više posjetitelja, rekla je Nežić, agencije imaju dogovorene aranžmane, a posebno veseli da su upravo u ovom udarnom vikendu svi smještajni kapaciteti na Buzeštini puni.

Tradicionalno centralni vikend u Buzetu zatvaraju u nedjelju Subotinom po starinski koja dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Velika povijesna predstava revitaliziranog sajma pokazat će kako su živjeli i veselili se stari Buzećani.

- Nedjeljni samanj započinje točno u podne, svečanim kampelanjem, podizanjem zastave Subotine po starinski i mimohodom sokolske limene glazbe te kostimiranih likova. Posjetitelji će moći uživati u okusima i mirisima domaćih proizvoda na merkatu na Loparu, brojnim oštarijama, starim obrtima i butegama, moći će kušati svježe ispečeni kruh iz stare gradske pekare, poslati kartolinu iz poštanskog ureda, a po ulicama i trgovima zabavljat će ih gunjci, harmonikaši, kantaduri, žongleri, pantomimičari, akrobati, ulični svirači. Gradom će šetati kostimirane dame i gospoda, polaznici male školice, picaferaj, škovacin, puštin, notajo, pluvan, kao i znameniti Buzećani Conte Agapito, učiteljica Tereza Goldmajer te babica Nina, istaknula je dogradonačelnica Ana Pernić.

Bisk - ljepilo proizvedeno od imele

Pernić je izdvojila nekoliko novih sadržaja. Kako je Subotina nekada davno bila Samanj od biska, moći će se nabaviti bisk - ljepilo proizvedeno od imele koje se koristilo za zamke nazvane biskade, a posjetitelji će moći vidjeti i cijeli postupak pripreme biska.

Buzetski obrtnici prezentirat će i bendimu, mastit će grojze i praviti mošt. Srednja škola uključit će se sa svojom špecijerijom - apotekom ljekovitog bilja, a Glazbeno društvo organizira i skupinu djece koja će kao Mikini kantaduri učiti stare brojalice te dječje pjesmice i uspavanke. Subotina po starinski će ove godine imati i svoje pivo pod nazivom "Mašimova bira" koje proizvodi jedna mala buzetska craft pivovara. Cjelokupna Subotina ove je godine ekološki prihvatljiva s obzirom da je sav promotivni materijal otisnut na FSC papiru, a svi će ugostitelji svoja jela i pića nuditi u ekološkom asortimanu izrađenim od drva i šećerne repe. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter