MEDULIN

STVARANJE ARHEOLOŠKOG PARKA VIŽULA: Mještani i posjetitelji šetali uz virtualne naočale kroz povijest

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Čelnici Općine na Vižuli su predstavili projekt

Projekt Arheološki park Vižula odnosi se na integrirano ulaganje u uređenje poluotoka Vižule kao arheološkog parka za posjetitelje, u razvoj turističkih sadržaja, infrastrukture i sustava upravljanja i promocije temeljenih na kulturnoj baštini

Ovih je dana održan drugi Info dan projekta Arheološki park Vižula. Tom prilikom Općina Medulin organizirala je iznimno zanimljiv program za sve mještane, posjetitelje, turističke agencije, turističke vodiče, iznajmljivače privatnog smještaja i udruge u kulturi. Tog popodneva na ulazu u Arheološki park djelatnici Općine Medulin su podijelili svim zainteresiranima 3D naočale za interpretaciju virtualne stvarnosti lokaliteta, a podijeljeno je svih 50 naočala.

Kako je sve to nekad izgledalo

Posjetiteljima su dobrodošlicu izrazili načelnik Općine Medulin Goran Buić, Željko Holjevac ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, pročelnica Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbara Floričić te voditeljica kopnenih arheoloških istraživanja Kristina Džin. Nakon pozdravnih govora organizirano stručno vodstvo lokalitetom preuzela je arheologinja Klaudia Bartolić Sirotić koja je kroz čitavo vodstvo veoma zanimljivo prepričavala mještanima što se doista na Vižuli nalazi, a kako je to nekada izgledalo svi prisutni mogli su pogledati na 3D naočalama. Posjetitelji i djeca nisu krili zadovoljstvo zanimljivim vodstvom arheologinje te interpretacijom virtualne stvarnosti kroz 3D naočale.

Premijera znanstveno – edukativnog filma „Stvaranje Arheološkog parka Vižula. Nakon zanimljivog obilaska svi prisutni nastavili su druženje uz prigodnu okrepu nakon koje je započeo službeni program premijere znanstveno-edukativnog filma „Stvaranje Arheološkog parka Vižula“. Voditeljica programa Nina Žufić tom je prilikom sve prisutne podsjetila kako je službeni završetak projekta 1. rujan, te predstavila što je

učinjeno na lokalitetu. Na premijeri filma prisutnima se obratio i načelnik Goran Buić koji se zahvalio svom stručnom timu, Kristina Džin s osvrtom na film te producent filma Boris Plastić koji se zahvalio svom timu u realizaciji ovog znanstveno – edukativnog filma.

Klapa Škerac i torta za kraj

Završetkom premijere ovog iznimnog znanstveno – edukativnog filma, namijenjenom svim generacijama druženje je nastavljeno uz klapu Škerac iz Medulina i svečano rezanje torte povodom završetka projekta. Projekt Arheološki park Vižula odnosi se na integrirano ulaganje u uređenje poluotoka Vižule kao arheološkog parka za posjetitelje, u razvoj turističkih sadržaja, infrastrukture i sustava upravljanja i promocije temeljenih na kulturnoj baštini.

Projekt je službeno započeo 1. rujna 2017. godine, a provedbene aktivnosti projekta trajale su 24 mjeseca, odnosno do 1. rujna. Osnovni cilj projekta Arheološki park Vižula je kroz tematski povezana ulaganja temeljenih na obnovi i valorizaciji kulturne baštine – arheološkog nalazišta iz doba antike, doprinijeti

održivom društveno – gospodarskom razvoju Općine Medulin kao prepoznatljivog odredišta kulturnog i povijesnog turizma. Projektom je obuhvaćeno ulaganje u grupe aktivnosti koje zajedno čine koherentni i integrirani program. To su zaštita, obnova, revitalizacija i interpretacija kopnenih i podvodnih arheoloških nalazišta, uređenje i opremanje šetnice za posjetitelje, razvoj kulturnih i turističkih sadržaja za posjetitelje utemeljenih na kulturnoj baštini, edukacija o održivom upravljanju i prezentaciji kulturne baštine te brendiranje, marketing i promocija Arheološkog parka Vižule i same destinacije.

Vrijednost projekta

Općina Medulin nositelj je i prijavitelj ovoga projekta, dok su partneri na projektu Turistička zajednica Općine Medulin, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Hrvatski restauratorski zavod te Javna ustanova Kamenjak. Ukupna vrijednost projekta je 19.645.579,23 kune, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno sufinanciranje u iznosu od 16.040.624,19 kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini