ZA PRIPREMNIH RADOVA NA MEDULINSKOM POLUOTOKU OTKRIVENI VRIJEDNI ARHEOLOŠKI NALAZI

Na Vižuli pronađen rimski mozaik iz 1. stoljeća


Na zapadnom dijelu medulinskog poluotoka Vižula, gdje se, u sklopu europskog projekta, uređuje arheološki park vrijedan 19,6 milijuna kuna, pronađen je podni mozaik koji je pripadao rimskoj vili iz 1. stoljeća. Za pripremnih radova koji se odvijaju ovih dana otkriven je i opus spicatum, keramički pod složen u obliku riblje kosti, kao i zidne obloge (freske, oslici, mramor) koji će se dokumentirati i evidentirati te na primjeren način predstaviti javnosti.

O nalazištu, ali i aktualnim fazama lani započetog projekta "Arheološki park Vižula" koji završava 1. rujna iduće godine, na današnjoj su konferenciji za novinare na samom lokalitetu govorili medulinski načelnik Goran Buić, stručna savjetnica i voditeljica projekta iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" mr. sc. Kristina Džin i pročelnica općinskog Upravnog odjela za EU projekte Barbara Floričić. Projekt se, podsjećamo, sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Predstavljajući otkriće, Džin je kazala da se prikuplja i evidentira sitna arheološka građa, poput staklenih predmeta, brončanih fibula, novčića, keramičkih posuda (kućanska i keramika tankih stijenki, terra sigillata), mramornih profilacija i podnih pločica od uvoznog bijelog, zelenog i crnog mramora, ali i građevinske opeke tegula i imbreksa koji će pomoći u vremenskom određivanju upotrebe, ali i funkcije pojedinih prostora.

- U kratkom vremenu u sektoru A otvorena je fronta u dužini većoj od 50 metara s nizom prostorija koje se protežu na prvoj i drugoj terasi, bijeli mozaik s plavom bordurom, te hipokaust, odnosno sustav zagrijavanja prostorija. Iz dosad istraženog može se zaključiti da se radi o najstarijoj prvoj fazi vile koja je doživjela procvat u 1. stoljeću, za vladavine Julijevsko - Kludijevske i Flavijevske dinastije. No, pregradnje je doživjela u doba kasne antike, što se uočava na zidovima lošije strukture kojima su veće prostorije pregrađene u niz manjih, a to je uvjetovano socijalno - ekonomskim prilikama života u 5. i 6. stoljeću u antičkoj Istri, kazala je Džin. Radovi, međutim, neće usporiti realizaciju samog projekta, naglasila je, te dodala da se kreće prema sektoru H gdje će se pokušati pronaći spoj antičke ceste s današnjim poluotokom koja se nalazi u podmorju između Burla i Vižule.

Govoreći o realiziranim fazama projekta, Floričić je naglasila da je provedena javna nabava za terestrijalno i hidrografsko snimanje Vižule i njenog podmorja iz zraka. Ugovor s austrijskom tvrtkom Airborne Technologies Gmbh potpisan je 23. siječnja, a trenutno se prikupljaju potrebne dozvole od nadležnih institucija za prelet i snimanje. Provođenje batimetrije je prvi i temeljni korak u dobivanju podataka za izradu 3D vizualizacije antičke Vižule, kazala je Floričić. Nabavu pripremnih arheoloških radova provodio je Institut "Ivo Pilar", kao partner u projektu, a radove izvodi tvrtka Kapitel. Poluotok je podijeljen u više arheoloških zona, od A do H, koji obuhvaćaju kopneni i podmorski dio, a pripremni su radovi počeli 16. siječnja u sektorima A i H. U petak, 2. veljače, otvorit će se ponude za uređenje i opremanje parka.

- Ova nabava integrira više različitih sadržaja koji obuhvaćaju kulturu, arheologiju, slobodno vrijeme i gospodarske aktivnosti. Uključuje konzervatorske radove na kopnu i u plitkom priobalju, uređenje i opremanje staze duge 2.307 metara, uređenje tzv. operativne površine i 12 odmorišta uz stazu. Uz nju se planira postaviti i 11 klupa, 54 stupa solarne rasvjete, solarno e-stablo i tri pametne solarne e-klupe. Staza će se opremiti edukativnim sadržajima koji uključuju deset info-panoa s taktilnim tablama na Brailleovom pismu, taktilnu maketu kružnog oblika koji omogućuje dobar pristup invalidima, te dva 3D okvira za vizualizaciju antičke stvarnosti, podvukla je Floričić. U parku će se nalaziti i arheološka škola namijenjen studentima, ugostiteljski objekti, sanitarni čvorovi, uredit će se dva dječja igrališta, a na ulazu će se nalaziti info - punkt. Do početka turističke sezone trebalo bi biti uređeno šetalište, a većina drugih radova do kraja godine. Iduće pak godine na red dolaze taktilne makete i 3D vizualizacija antičke stvarnosti.

Načelnik Buić kazao je da će se Općina, nakon realizacije ovog projekta, pozicionirati ne samo kao destinacija obiteljskog turizma, nego i kao odredište kulturnog i arheološkog turizma.

- Dakle, sa završetkom ovog projekta svi će moći doživjeti antiku, vratiti se 2.000 godina u prošlost, pogledati kroz 3D naočale, dotaknuti makete na području arheološkog parka, prošetati se osvijetljenom stazom dugom 2,5 kilometra. To će biti prostor za uživanje u svakom smislu i definitivno će noćenja, kojima naša općina već sad staje uz bok turističkim velikanima u Hrvatskoj, doprinijeti još boljim rezultatima i omogućiti produljenje turističke sezone, kazao je Buić. (Napisala i snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater